Τιτανικός: Συνεχίζεται το θρίλερ για την ανεύρεσή του-Η μακάβρια δήλωση που υπογράφουν οι επιβάτες

απο Cyclades Open

Εξανεμίζονται όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες για τον εντοπισμό του υποβρύχιου σκάφους, “Titan” και των πέντε επιβατών του, το οποίο χάθηκε τη Δευτέρα (19/06) στον Ατλαντικό Ωκεανό, λίγη ώρα μετά την προγραμματισμένη κατάδυσή του για το θρυλικό ναυάγιο του Τιτανικού.

Όπως αναφέρει το news247.gr το υποβρύχιο αφέθηκε στη θάλασσα γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας (τοπική ώρα) αλλά έχασε την επικοινωνία με το μητρικό σκάφος, MV Polar Prince, περίπου μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση, 900 μίλια ανατολικά του Cape Cod, με την ευρεία επιχείρηση έρευνας να διεξάγεται τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και κάτω από αυτή με συστήματα sonar για τον εντοπισμό ήχων.

Το Λιμενικό Σώμα έχει στείλει δύο αεροσκάφη C-130 Hercules για να ψάξουν για το υποβρύχιο στην επιφάνεια του νερού και μαζί του ένα καναδικό C-130 και ένα αεροσκάφος P8 εξοπλισμένο με υποβρύχια ικανότητα sonar, τα οποία “χτενίζουν” την περιοχή.

Τι μπορεί να πήγε λάθος

Με την έρευνα σε μία τόσο απομακρυσμένη περιοχή να αποτελεί από μόνη της πρόκληση, τρία είναι τα πιθανά σενάρια σύμφωνα με τους ειδικούς, για το τι μπορεί να πήγε λάθος, με τα επικρατέστερα να είναι το να κόλλησε στα συντρίμμια του Τιτανικού, να σημειώθηκε διακοπή ρεύματος ή κάποιο πρόβλημα με το σύστημα επικοινωνίας του.

Τα συντρίμμια του Τιτανικού, που βρίσκονται περίπου 3.800 μέτρα (12.500 πόδια) στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού, και 600 χιλιόμετρα (370 μίλια) από την ακτή της Νέας Γης, περιβάλλονται και από άλλα συντρίμμια του θρυλικού ναυαγίου, όπως αναφέρει ο Φρανκ Όουεν, πρώην αξιωματούχος του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας και διευθυντής του έργου διαφυγής και διάσωσης υποβρυχίων.

Η επαφή χάθηκε μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση του “Titan”, υποδηλώνοντας ότι το πλήρωμα μπορεί να ήταν κοντά ή στο κάτω μέρος, λέει ο Όουεν. Το σκάφος έχει μέγιστη ταχύτητα τριών κόμβων, αλλά θα κινούνταν πιο αργά όσο πήγαινε πιο βαθιά.

Σε περίπτωση κολλήματος ή διακοπής ρεύματος ή πρόβλημα στην επικοινωνία το “Titan” μπορεί να απελευθερώσει βάρος δημιουργώντας αρκετή άνωση για να ανέβει ξανά στην επιφάνεια, κάτι που δεν έχει συμβεί.

Ένα άλλο σενάριο είναι το να υπήρξε διαρροή στο κύτος του πλοίου, οπότε μία τέτοια υπόθεση δεν θα έχει καθόλου καλή εξέλιξη, όπως δήλωσε ο Άλιστερ Γκρεγκ, καθηγητής ναυτιλιακής μηχανικής στο University College του Λονδίνου.

“Εάν έχει κατέβει στον βυθό της θάλασσας και δεν μπορεί να ξανασηκωθεί με τη δική του ισχύ, οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες”, είπε ο Γκρεγκ. “Ενώ το υποβρύχιο μπορεί να είναι ακόμα άθικτο, αν βρίσκεται πέρα από την υφαλοκρηπίδα, υπάρχουν πολύ λίγα σκάφη που μπορούν να φτάσουν τόσο βαθιά και σίγουρα όχι δύτες“, πρόσθεσε.

Η δήλωση που υπογράφουν οι επιβάτες του “Titan”

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία γύρω από τις αποστολές της OceanGate Expeditions, της εταιρείας που οργανώνει τις τουριστικές επισκέψεις στο θρυλικό ναυάγιο του Τιτανικού, σύμφωνα με το news247.gr.

Ο Mike Reiss, συγγραφέας και παραγωγός με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι ένας από τους ανθρώπους που έχει ταξιδέψει με το “Titan” και όσα ανάφερει προκαλούν αίσθηση.

Σε συνέντευξή του στο BBC Breakfast, ο ίδιος ανέφερε πως “υπογράφεις μία τεράστια δήλωση συναίνεσης που αναφέρει τον έναν τρόπο μετά τον άλλον που θα μπορούσε κανείς να πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αναφέρουν τον θάνατο τρεις φορές στην πρώτη σελίδα, οπότε δεν βγαίνει ποτέ από το μυαλό σου. Καθώς έμπαινα στο υποβρύχιο σκέφτηκα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος μου. Επομένως, κανένας από όσους βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση δεν είναι ξαφνιασμένος. Όλοι γνωρίζουν πού πάνε”.

Αυτοί είναι οι πέντε επιβάτες του “Titan”

Το υποβρύχιο “Titan” βάρους 10.432 κιλών και μέγεθος φορτηγού έχει χωρητικότητα πέντε ατόμων, με τα ονόματα των επιβαινόντων να έρχονται το ένα μετά το άλλο στην επιφάνεια.

Εκτός από τον 59χρονο Βρετανό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και εξερευνητή, Χάμις Χάρντινγκ, μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονται ο 48χρονος Πακιστανός μεγιστάνας Σαχζάντα Νταούντ (Shahzada Dawood) με τον 19χρονο γιο του Σουλεμάν (Suleman), σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας.

Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την ανησυχία που δείχνουν οι συνάδελφοι και οι φίλοι και θα θέλαμε να ζητήσουμε από όλους να προσευχηθούν για την ασφάλειά τους“, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Νταούντ είναι διαχειριστής του Ινστιτούτου SETI, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα την Καλιφόρνια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού, ενώ είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της φιλανθρωπικής οργάνωσης Prince’s Trust με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι ο Αντιπρόεδρος της Engro Corporation, η οποία παράγει λιπάσματα, τρόφιμα και ενέργεια, καθώς και της Dawood Hercules Corporation, η οποία παράγει χημικά. Γεννήθηκε στο Πακιστάν, αλλά μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ.

Η οικογένεια Νταούντ είναι από τις πλουσιότερες στο Πακιστάν και έχει ισχυρούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Σαχζάντα ζει σε έπαυλη στο Surrey με τη σύζυγό του Christine, η οποία εργάζεται ως life coach, τον γιο τους Sulaiman και την κόρη τους Alina.

Ο ιδρυτής της OceanGate ανάμεσα στους επιβάτες

Αναφορές έχουν προκύψει επίσης ότι ο Στόκτον Ρας (Stockton Rush), ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Expeditions, της εταιρείας που οργάνωσε την αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού, επέβαινε στο σκάφος.

Στο υποβρύχιο φέρεται να βρίσκεται και ο παγκοσμίου φήμης Γάλλος εξερευνητής και πρώην διοικητής του γαλλικού ναυτικού, ο 77χρονος Γάλλος Πολ Ανρί Ναρζολέ (Paul-Henry Nargeolet), γνωστός και ως “Mr Titanic“.

Μελετά το ναυάγιο του Τιτανικού για 35 χρόνια και έχει συμμετάσχει σε αρκετές υποβρύχιες αποστολές στα συντρίμμια, έχοντας στο ενεργητικό του εκατοντάδες ώρες παρατήρησης.

Το 1987 ήταν μέλος της ομάδας που ανέσυρε μια σειρά από αντικείμενα από τα συντρίμμια του ναυαγίου. Σε μια συνέντευξη στο Le Parisien πέρυσι, περιέγραψε την πρώτη φορά που είδε το ναυάγιο που βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι, καλυμμένο με κοράλλια, αφήνοντάς τον άφωνο.

Ο Ναρζολέ έχει περιγράψει το ναυάγιο και τα συντρίμμια ως “χρονοκάψουλα”, όπου η ζωή σταμάτησε ξαφνικά για τόσους πολλούς ανθρώπους για διαφορετικούς λόγους. “Μερικοί ενδιαφέρονται για την κατασκευή του, άλλοι για την ιστορία της μετανάστευσης στις ΗΠΑ, άλλοι ενδιαφέρονται για τους εκατομμυριούχους στο πλοίο, τα αστέρια της εποχής”, είχε δηλώσει.

Βρετανός δισεκατομμυριούχος ανάμεσα στους επιβάτες

Ο Βρετανός Χάμις Χάρντινγκ, 59χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και εξερευνητής, είναι σύμφωνα με πληροφορίες του BBC εκ των επιβαινόντων στο υποβρύχιο.

Είχε σπουδάσει Φυσικές Επιστήμες και Χημική Μηχανική στο Κέμπριτζ και είχε άδεια πιλότου. Πέρυσι, ήταν ένας από τους τουρίστες του διαστήματος που συμμετείχαν στην 5η εμπορική πτήση της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος.

Ο Χάρντινγκ είναι κάτοχος ρεκόρ Γκίνες για το ταξίδι του γύρω από τη Γη δια μέσω των Βόρειου και Νότιου Πόλου.

Είναι, επίσης, πρόεδρος της Action Aviation, μίας διεθνούς εταιρείας που δραστηριοποιείται στη διαχείριση εμπορικών πτήσεων και έχει την έδρα της στο Ντουμπάι.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, είχε ανακοινώσει ότι θα συμμετέχει στην ομάδα για την εξερεύνηση του ναυαγίου του Τιτανικού πέρυσι τον Ιούνιο.

Πηγή: NEWS247

📸Video shot

Δείτε επίσης