Το Animasyros έρχεται στη Σύρο με ένα πλούσιο και πολυθεματικό πρόγραμμα

απο Cyclades Open

Aπό  20 έως 25 Σεπτεμβρίου, η μεγάλη γιορτή του ανιμέισον, το Animasyros, επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για 15η συνεχή χρονιά σε μια συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων  συγκεντρώνει 213 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών από 43 διαφορετικές χώρες ενώ περιλαμβάνει διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, περιφερειακές δράσεις, διεθνείς συνεργασίες και φυσικά την Αγορά.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων όπου θα παρουσιαστεί η νέα παραγωγή του Animasyros που δημιουργήθηκε για τον ΕΟΤ καθώς και η νέα ταινία της σειράς “Ενενήντα Δεύτερα” , ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Συριανό ποιητή και στιχουργό Μάνου Ελευθερίου. Η τελετή λήξης και η απονομή βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου, επίσης στο θέατρο Απόλλων, όπου θα φιλοξενήσει μια live εμφάνιση του συνθέτη και τραγουδιστή Theodore στο τραγούδι του “The Transcendence of Man” συνοδεία του ανιμέισον βίντεο που δημιουργήθηκε από τον Μπάμπη Αλεξιάδη σε παραγωγή του Animasyros.

Αφιερώματα και Διεθνές Πανόραμα

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία βασικά αφιερώματα : The Baltic Animation Way, Norway Calling και Stand With Ukraine.

Η κύρια θεματική του Φεστιβάλ αφιερώνεται στις Βαλτικές Χώρες  με τις μεγάλου μήκους ταινίες «Captain Morten and the Spider Queen» και «AWAY»  του Gints Zilbalodis, που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στην κατηγορία Contrechamp στο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Annecy.  Επιπλέον, θα προβληθούν και δύο ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα με 12 συνολικά ταινίες από την Εσθονία, την Λιθουανία και την Λετονία που συνεπιμελήθηκε η Anna Zaca, διευθύντρια της Latvian Animation Association, μαζί με το Animasyros.

Το αφιέρωμα στο Νορβηγικό animation περιλαμβάνει έναν κύκλο 6 ταινιών μικρού μήκους το οποίο επιμελείται ο Anders Narverud Moen, διευθυντής του Fredrikstad Animation Festival, ενώ παράλληλα θα προβληθεί και η μεγάλου μήκους ταινία «Louis and Luca – Mission to the Moon».

Το αφιέρωμα στο σύγχρονο Ουκρανικό animation, που θα προβληθεί την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, το επιμελείται η Anastasiya Verlinska, διευθύντρια προγράμματος του LINOLEUM International Contemporary Animation and Media Art Festival του σημαντικότερου φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων της Ουκρανίας και περιλαμβάνει 10 ταινίες μικρού μήκους.

Tο Διεθνές Πανόραμα  θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, τις δύο πρώτες μέρες του φεστιβάλ με 27 ταινίες από κάθε γωνιά του πλανήτη που περιλαμβάνουν από ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία μέχρι video art.

Διαγωνιστικά Τμήματα

Περισσότερες από 100 ταινίες πλαισιώνουν τα 8 διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ, τα οποία είναι το  “Μεγάλου μήκους διαγωνιστικό τμήμα – Βραβεία Κοινού”, το “Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα”, το τμήμα “Τηλεοπτικές και κατά παραγγελία ταινίες” , το “Φοιτητικό διαγωνιστικό τμήμα”, το “Ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα”, η διαγωνιστική ενότητα “AnimaPride”, το παιδικό πρόγραμμα “K.ID.S” και το  “#thisIsEU – Ευρωπαϊκές αξίες”. 

Αγορά

Η Αγορά, σημείο αναφοράς για την παραγωγή του ανιμέισον στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς φέρνει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του κλάδου με την ελληνική κοινότητα του animation, επιστρέφει για 8η χρονιά, αυτή τη φορά εγκαινιάζοντας μία νέα στρατηγική συνεργασία με τη διεθνούς φήμης γαλλική NEF animation. Το πρόγραμμα της Αγοράς του Animasyros 2022 περιλαμβάνει παρουσιάσεις, στρογγυλά τραπέζια, σεμινάρια, master classes, συναντήσεις δικτύωσης και ένα τετραήμερο εργαστήριο προετοιμασίας στο πλαίσιο του Pitching Forum, o νικητής του οποίου θα ανακοινωθεί στις 25 Σεπτεμβρίου και θα είναι επίσημος καλεσμένος του προγράμματος La Résidence Internationale de Fontevraud ώστε να δημιουργήσει την ταινία του με τις παρεχόμενες από την NEF εγκαταστάσεις.

Σχολικές προβολές και Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Τις τρεις πρώτες μέρες του φεστιβάλ, το πρόγραμμα θα ξεκινάει από νωρίς το πρωί με σχολικές προβολές στο θέατρο Απόλλων. Το Animasyros, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής, καλεί μαθητές, δασκάλους και καθηγητές να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η τέχνη της εμψύχωσης σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους. Βασικό πυλώνα του φεστιβάλ αποτελούν σταθερά και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, νέους επαγγελματίες, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία. Φέτος, η θεματική των εργαστηρίων βασίζεται στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, οι συμμετέχοντες καλούνται να εμπνευστούν από λογοτεχνικά αποσπάσματα, φωτογραφίες, παραδοσιακές μουσικές από την Μικρά Ασία, ηχογραφημένες και γραπτές μαρτυρίες και να δημιουργήσουν ταινίες animation με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και για εφήβους πραγματοποιούνται στα αγγλικά και οι δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται στο education2@animasyros.gr(link sends e-mail) έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Το πλούσιο πρόγραμμα του ΑΝΙΜΑSYROS 2022 περιλαμβάνει ακόμα πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και συζητήσεις με αφορμή το ανιμέισον. Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται η έκθεση “The faces of Flee” στο cafe Βραζιλιάνα στην Άνω Σύρο, η ημερίδα Ι_ΑΜ για τη συμπερίληψη στην εκπαίδευση, η παρουσίαση του χειμερινού κινηματογράφου Ερμής, η περφόρμανς του Φίλιππου Τσιτσόπουλου “Η επιστροφή του Πρόσπερου (εκ Αδάνων)”, η δεξίωση έναρξης από τις πρεσβείες Λιθουανίας, Εσθονίας και Λετονίας, η ανοιχτή συζήτηση “Δημοκρατικές αξίες & animation”  του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και μελών της διεθνούς κοινότητας ανιμέισον, το θρυλικό πάρτι του AnimaSyros στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, η καθιερωμένη συνάντηση δικτύωσης των σκηνοθετών, παραγωγών, επαγγελματιών και όλων των συμμετεχόντων “Μeet the Directors” στο Μέγαρον Καφέ και το πάρτι λήξης στην αυλή του θεάτρου Απόλλων.

Όλες οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ είναι δωρεάν για το κοινό και τους επαγγελματίες. Για τις προβολές στο θέατρο Απόλλων χρειάζεται ηλεκτρονική κράτηση θέσης μέσω του ιστοτόπου Εventbrite.com. Οι κρατήσεις θέσεων θα ανοίξουν στις 13 Σεπτεμβρίου 2022.

Το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσιάζεται  στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ  www.animasyros.gr

Πηγή: ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΝΗ/Λίνα Θεολογίτου

Δείτε επίσης