Τοπικές παραδοσιακές φυτικές ποικιλίες της Τήνου – Ημερίδα της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών

απο Cyclades Open

Η Εταιρεία Τηνιακών Μελετών διοργανώνει

ΗΜΕΡΙΔΑ

με θέμα:

«Τοπικές παραδοσιακές φυτικές ποικιλίες της Τήνου

Σχεδιασμός και ανάληψη συμμετοχικών πρωτοβουλιών για καταγραφή, διάσωση και ανάδειξή τους»

η οποία θα λάβει χώρα εις διπλούν ως εξής:

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Ώρα 18:00 μ.μ.

στο Φαλατάδο (Πρώην Δημοτικό Σχολείο Φαλατάδου)

και

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Ώρα 11:00 π.μ. 

στην Κώμη (Ενοριακή Αίθουσα Κώμης)

Mε την υποστήριξη του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φαλατάδου και της Ενοριακής Επιτροπής ΚώμηςΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

  • Σύντομοι Χαιρετισμοί
  • Εισηγήσεις

Kαθ. Πηνελόπη Μπεμπέλη, Γεωπόνος, Καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής

«Τοπικές ποικιλίες της Τήνου: ένας ανεξερεύνητος πλούτος, πρώτες ενδείξεις»


Δρ. Ροίκος Θανόπουλος, Γεωπόνος, Τμήμα Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Θεσσαλονίκη


«Ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών (εγγραφή  στον Εθνικό Κατάλογο ποικιλιών και ως στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς)»


Κώστας ΚαραγεώργοςΚαθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Ομάδας ΕΠΑΛ Τήνου

«Περιβαλλοντική ομάδα ΕΠΑΛ Τήνου: «Σκέφτομαι παγκόσμια, δρω τοπικά» για τις φυτικές ποικιλίες της Τήνου»

  • Συζήτηση – Παρεμβάσεις από το κοινό –Συμπεράσματα

Είσοδος ελεύθερη

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως


Σκοπός εκδήλωσης:

H καλλιεργητική παράδοση της Τήνου είναι μακραίωνη και διαρκής: τεκμηριώνεται ήδη στα κείμενα περιηγητών που αντίκρισαν το νησί καλλιεργημένο σε όλη του σχεδόν την έκταση και επιβεβαιώνεται έως τις μέρες μας, όπου –σε μικρότερο ασφαλώς βαθμό, ιδίως στα Πάνω και Κάτω Μέρη- επιβιώνουν καλλιέργειες και καλλιεργητικές συνήθειες γύρω από έναν αριθμό αγροτικών προϊόντων, είτε ως επαγγελματική δραστηριότητα, είτε ως ερασιτεχνική ενασχόληση.

Η παρούσα ημερίδα δίνει έμφαση στην επιστημονική τεκμηρίωση και καταγραφή των τοπικών παραδοσιακών φυτικών ποικιλιών της Τήνου και των πρακτικών που συνδέονται με αυτές με διπλό σκοπό:

  • αφενός την παραγωγή και απόκτηση γνώσης γύρω από τις τοπικές ποικιλίες και την καλλιέργειά τους, η οποία θα προσφέρει την αναγκαία ταυτοποίηση και εξατομίκευση, για την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίησή τους.
  • Αφετέρου την πυροδότηση συζήτησης και ενεργού συμμετοχής του κοινού για το σχεδιασμό και ανάληψη μακρόπνοων πρωτοβουλιών που θα αποσκοπούν στη διάσωση των τοπικών φυτικών ποικιλιών εγνωσμένης ταυτότητας και στη διατήρησή τους στον αγρό, στο πλαίσιο τόσο επαγγελματικής όσο και ερασιτεχνικής καλλιέργειας, όπως η δημιουργία δικτύου διατήρησης και ανταλλαγής σπόρων και σπορόφυτων των εν λόγω ποικιλιών, με ενεργή συμμετοχή της τοπικής εκπαιδευτικής/μαθητικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας εν γένει.

Οι τοπικές παραδοσιακές φυτικές ποικίλες της Τήνου συνιστούν μοναδικά στοιχεία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του νησιού που είναι πλήρως συνδεδεμένα με την ιστορία και την παράδοση του τόπου. Η επιστημονική καταγραφή, διατήρηση και ανάδειξή τους αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διαφύλαξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Τήνου.


Πληροφορίες:

H Εταιρεία Τηνιακών Μελετών είναι επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1993 και αποσκοπεί στην έρευνα, μελέτη, ανάδειξη και προστασία του φυσικού, κοινωνικού, τεχνο-οικονομικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Τήνου.

Εταιρεία Τηνιακών Μελετών

Ασημάκη Φωτήλα 40 και Λεωφ. Αλεξάνδρας

Τηλ. (Προέδρου): 2103617998 & 6973993580

Email: etairia.tin.meleton@gmail.com

Web: www.etimel.gr

Δείτε επίσης