Τοπική οικονομία-Πρωτογενής τομέας: Η Γραβιέρα Νάξου σε κρίση-Το video του Νews247

Ευτυχία Σουφλερη|The Magazine-News247

απο Cyclades Open

Η πληθωριστική κρίση ήδη μειώσει την τοπική παραγωγή γάλακτος και έχει φτάσει να απειλεί τη γραβιέρα Νάξου που αποτελεί μια από τις πιο κλασικές ελληνικές γεύσεις.

Το 2022 η ετήσια παραγωγή γραβιέρας Νάξου μειώθηκε κατά 130 τόνους σε σχέση με την συνήθη ετήσια παραγωγή. Η πληθωριστική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς κτηνοτρόφους στη μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου, διότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον στο αυξημένο κόστος συντήρησής του.

Η κρίση αυτή που έχει ήδη μειώσει την τοπική παραγωγή γάλακτος, έχει φτάσει να απειλεί τη γραβιέρα Νάξου που παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα και 20% πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και διαθέτει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως επιτρέπεται αποκλειστικά η χρήση τοπικού γάλακτος για την παραγωγή της. Οπότε, η εισαγωγή γάλακτος δεν αποτελεί επιλογή για τους τυροκόμους που δυσκολεύονται πλέον να βρουν πρώτη ύλη στο νησί τους και αναγκάζονται να αυξήσουν το κόστος που στο τέλος θα επιβαρύνει τον καταναλωτή.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Πηγή: NEWS247/Ευτυχία Σούφλερη

Δείτε επίσης