Τουρκία: Γιατί εντείνονται οι φόβοι για επικείμενο μεγάλο σεισμό

απο Cyclades Open
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

Στη δίνη των σεισμικών δονήσεων βρίσκεται η Τουρκία, καθώς το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών λίγο μετά τις 21:30 (ώρα Τουρκίας) στην περιοχή Γενίτζε, του νομού των Δαρδανελίων (Τσανάκακαλε).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD), το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10,44 χλμ ενώ έγινε αισθητός και στην Κωνσταντινούπολη.

Η σεισμική δόνηση έχει προκαλέσει ανησυχίες καθώς στην ίδια περιοχή έχει σημειωθεί σεισμός 7,2 βαθμών το 1953.

«Αναμενόμενοι τέτοιοι σεισμοί στην περιοχή»

Ο σεισμολόγος και καθηγητής Dr. Naci Görür προέβη σε δήλωση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον σεισμό του Τσανάκκαλε. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Σημειώθηκε σεισμός 4,9 Ρίχτερ στο Yenice, Çanakkale χθες το βράδυ.

Ο σεισμός είναι στο ρήγμα Yenice-Gönen. Ο τελευταίος σεισμός σε αυτό το ρήγμα ήταν το 1953 με μέγεθος 7,2 Ρίχτερ. Σε μια περιοχή όπου υπάρχει συσσώρευση πίεσης στρωμάτων, τέτοιοι σχετικά μικροί σεισμοί είναι αναμενόμενοι».

«Δεν υπάρχει ενεργό ρήγμα στην περιοχή αυτή»

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του Τμήματος Γεωλογικής Μηχανικής του ÇOMU, καθηγητής Dr. Süha Özden, ανέφερε ότι περισσότεροι από 150 σεισμοί με μεγέθη που κυμαίνονται από 2,0 έως 3,0 σημειώθηκαν στην περιοχή αυτή σε διάστημα περίπου ενός μήνα, ενώ δήλωσε πως «Υπάρχει το ρήγμα Çan, Biga ακριβώς στα νότια και το ρήγμα Karabiga στα βόρεια. Δεν υπάρχει καμία γραμμή ρήγματος στους χάρτες σε αυτή την περιοχή. Θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω ότι ζούμε σε μια σεισμική ζώνη μέσα στη γεωγραφία της χώρας μας. Σεισμοί έως και 5 βαθμών μπορούν να συμβούν σχεδόν οπουδήποτε».

Ευθύμιος Λέκκας: «Υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο»

Την εκτίμησή του έκανε και ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ,  Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο και για τσουνάμι.

«Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί σεισμός στην Κωνσταντινούπολη», είπε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Δεν ξέρουμε εάν θα εκδηλωθεί άμεσα, μπορεί και σε πέντε χρόνια»

Ο κ. Λέκκας συνέχισε λέγοντα ότι «Μόνο το 1/3 των κτιρίων δεν έχει μεγάλη τρωτότητα στην πόλη των 20 εκατ. κατοίκων. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται στην Τουρκία επηρεάζει τον ελληνικό χώρο. Εάν δεν γίνει πρώτα ο σεισμός κάθε συσχέτιση είναι λανθασμένη».

«Δεν ξέρουμε εάν θα εκδηλωθεί άμεσα, μπορεί και σε πέντε χρόνια. Έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο ρήγμα, το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει ένα μήκος της τάξεως των 1.500 χιλιομέτρων από την Κασπία μέχρι το Αιγαίο, χωρίζεται σε 13 μεγάλα κομμάτια, τα 12 κομμάτια έχουν σπάσει και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς. Το τελευταίο κομμάτι που αναμένεται να σπάσει είναι αυτό που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον κόλπο του Μαρμαρά. Διαπιστώθηκε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει ένας σεισμός μέχρι το 2020, όμως δεν έγινε ο σεισμός αυτός. Όσο περνάει ο χρόνος οι πιθανότητες αυξάνουν και αυξάνει και η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις», ανέφερε.

«Υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, γιατί το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο»

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «στην Κωνσταντινούπολη κατοικούν 20 εκατ. άνθρωποι και το 1/3 των κτιρίων είναι παλιά και ιδιαίτερα ευάλωτα. Το 1/3 είναι καινούργια αλλά και έχουν και τον καλύτερο αντισεισμικό κανονισμό (στην Αντιόχεια στον περσινό σεισμό καταστράφηκαν όλα τα καινούργια κτίρια) και μόνο το 1/3 των κτιρίων έχουν αντισεισμική θωράκιση. Οπότε η τρωτότητα είναι μεγάλη και γι΄αυτό και οι Τούρκοι παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα».

Ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «Υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, γιατί το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο γύρω στα 60 χιλιόμετρα και ο κόλπος του Μαρμαρά είναι ένας κλειστός κόλπος και έχουμε ανακλάσεις θαλάσσιων κυμάτων και μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι της τάξης των 10 μέτρων».

Πηγή: naftemporiki.gr

📸Arefin Shamsul/Pexels

Δείτε επίσης