Τουρκικές εκλογές: Οι κάλπες έκλεισαν – Αναμένονται τα αποτελέσματα

απο Cyclades Open

Έκλεισαν στις 5 μ.μ. οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Η ψηφοφορία στα 200.000 εκλογικά τμήματα δεν σημαδεύτηκε από κάποιο αξιοσημείωτο συμβάν.

Πλέον, ξεκινά η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά εντός των επομένων ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες στην Τουρκία για τις ίσως πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της χώρας. Μαζί με περίπου τέσσερα εκατομμύρια Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό, οι Τούρκοι πολίτες εκλέγουν πρόεδρο και 600 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Σινάν Ογκάν είναι οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία και για να εκλεγούν χρειάζονται τουλάχιστον 50%+1 ψήφους στον πρώτο γύρο, αλλιώς θα υπάρξει δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί σε 15 ημέρες, στις 28 Μαΐου.

Εικοσιτέσσερα πολιτικά κόμματα διεκδικούν επίσης την είσοδό τους στη νέα Βουλή και 151 ανεξάρτητοι υποψήφιοι βουλευτές. Πάνω από 191.000  έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η 14η Μαΐου θα μπορούσε να είναι ιστορική, τουλάχιστον από τη σκοπιά της τουρκικής αντιπολίτευσης: Η «Εθνική Συμμαχία» έξι κομμάτων που υποστηρίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται σαφώς και ελπίζει να απομακρύνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την ηγεσία  της χώρας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης