Βραζιλία: Ο Λούλα ορκίστηκε πρόεδρος – Σε γιορτή εξελίσσεται η διαδικασία

απο Cyclades Open

Ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είναι ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στη Μπραζίλια, για την ορκωμοσία του.

Ο βετεράνος αριστερός πολιτικός, γνωστός ευρέως ως Λούλα, ηγήθηκε επίσης της χώρας μεταξύ 2003 και 2010 και νίκησε τον Ζαΐρ Μπολσονάρου στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εν μέσω φόβων ότι οι υποστηρικτές του Μπολσονάρο μπορεί να προσπαθήσουν να την διαταράξουν.

Ο ίδιος ο Μπολσονάρο δεν θα παρέστη, αφού εγκατέλειψε τη Βραζιλία την Παρασκευή προτού καν ολοκληρωθεί η θητεία του, εξαιτίας της απειλής που εγείρουν οι πιο ανυποχώρητοι οπαδοί του απερχόμενου ακροδεξιού αρχηγού του κράτους.

Από νωρίς το πρωί, υποστηρικτές του Λούλα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κογκρέσο στολισμένοι με το κόκκινο χρώμα του Εργατικού Κόμματός του. Πολλοί ήταν εκείνοι που ταξίδεψαν για να δουν τον αρχηγό τους να ορκίζεται, αλλά και για να συμμετάσχουν στη γιορτή.

Περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες – συμπεριλαμβανομένου του θρύλου της Samba, Martinho da Vila – εμφανίστηκαν σε δύο σκηνές διακοσμημένες με την εθνική σημαία στο πλαίσιο ενός μουσικού φεστιβάλ που ονομάζεται “Lulapalooza”.

“Η αγάπη κέρδισε το μίσος”, έγραφε ένα πανό που έφερε ένας άντρας ντυμένος Λούλα.

“Η Βραζιλία χρειαζόταν αυτή την αλλαγή, αυτή τη μεταμόρφωση”, είπε ένας άλλος υποστηρικτής στο BBC.

Οι επίσημες διαδικασίες ξεκίνησαν στις 19:30 (ώρα Ελλάδας), όταν ο Λούλα και ο επόμενος Αντιπρόεδρος Geraldo Alckmin παρέλασαν στην πόλη με ένα ανοιχτό κάμπριο.

Στη Βραζιλία βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας, όπου συναντήθηκε και με τον Λούλα.

Το παρών στη Μπραζίλια έδωσε και ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπου δήλωσε ότι η Βραζιλία ανακτά το μερίδιό της ως ένας βασικός διεθνής παράγοντας τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και σε θέματα κλίματος.

«Χαίρομαι που η Βραζιλία επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ.

«Χρειαζόμαστε τη Βραζιλία», είπε ο Γερμανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το ενδιαφέρον έχει η Γερμανία για την επιτυχία του Λούλα. «Χρειαζόμαστε την πολιτική ηγεσία της Βραζιλίας που θα διαδραματίσει ρόλο όχι μόνο στην οικονομική συνεργασία, αλλά και στην προστασία του παγκόσμιου κλίματος».

Ο Σταϊνμάιερ δήλωσε χαρούμενος που είδε ότι ο Λούλα είναι πρόθυμος να παίξει αυτόν ακριβώς τον ρόλο με τη Βραζιλία, σημειώνοντας ότι ελπίζει ότι η διεθνής συνεργασία δεν θα προέλθει μόνο από τη Γερμανία.

Ο Λούλα είπε ότι παραλαμβάνει μια κατεστραμμένη χώρα όπου η πείνα επέστρεψε υπό τον Μπολσονάρου, η κυβέρνηση του οποίου, όπως κατήγγειλε ο Λούλα, εξάντλησε τους πόρους για την εκπαίδευση, την υγεία και τη διατήρηση των δασών και υπονόμευσε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπολσονάρου ότι διέπραξε «γενοκτονία» αποτυγχάνοντας να ανταποκριθεί κατάλληλα στην πανδημία της Covid-19 που σκότωσε περισσότερους από 680.000 Βραζιλιάνους. Όπως ανέφερε, τα λάθη της προκάτοχης κυβέρνησης στον χειρισμό της πανδημίας πρέπει να διερευνηθούν και δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία.

Ο Λούλα τόνισε ότι κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου έναντι αντιπάλων που επιτέθηκαν στο εκλογικό σύστημα της χώρας, το οποίο φέρει διεθνούς επαίνους. «Εάν βρισκόμαστε εδώ, είναι χάρη στην πολιτική συνείδηση της βραζιλιάνικης κοινωνίας και του δημοκρατικού μετώπου που σχηματίσαμε», είπε.

Παράληλλα τόνισε πως η Βραζιλία «δεν χρειάζεται να αποψιλώσει» για να στηρίξει τη γεωργία της. «Θα μπορέσουμε να ζούμε χωρίς να κόβουμε δέντρα, χωρίς να καίμε» δάση, δήλωσε ο Λούλα, υπενθυμίζοντας τον στόχο του για «μηδενική αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο», ενώ η διεθνής κοινότητα αναμένει έντονες χειρονομίες από αυτόν μετά τη μεγάλης κλίμακας αποψίλωση των δασών υπό τις εντολές του προκατόχου του Μπολσονάρου.

Καμία άλλη χώρα δεν έχει τις συνθήκες σαν και αυτές της Βραζιλίας για να γίνει μεγάλη περιβαλλοντική δύναμη, υπογράμμισε.

Πηγή: NEWS247

📸 via twitter

Δείτε επίσης