ΥΠΕΝ: Ρευματοκλοπές και κακοπληρωτές στο στόχαστρο-Ποινές για τους ηλεκτρολόγους, πότε θα κόβεται το ρεύμα λόγω οφειλών

απο Cyclades Open
ΥΠΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΕΣ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΟΓΩ ΟΦΕΙΛΩΝ

Νέα μέτρα που θα αντιμετωπίζουν την ρευματοκλοπή, αλλά και τους κακοπληρωτές της ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας». Υπενθυμίζεται πως το πολυνομοσχέδιο έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση στο opengov.gr μέχρι την Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 και ώρα 08:00.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί να καθιερώσει αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων που υφίσταται ο μέσος καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος από τα φαινόμενα αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται η υποχρέωση προσκόμισης νέας Υπεύθυνης Δήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, αν αλλάξει ο φορέας επιχείρησης, η αφαίρεση επαγγελματικής άδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωση συμμετοχής σε ρευματοκλοπή, ενώ θεσμοθετείται η δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και τίθεται ρητός χρόνος παραμονής στην καθολική υπηρεσία (τέσσερεις μήνες), για μη ευάλωτους καταναλωτές ρεύματος που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους.

Ρευματοκλοπές

Το ΥΠΕΝ επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τις ρευματοκλοπές, κυρίως αυτές που αφορούν την επαγγελματική χρήση, μεσω του νομοσχεδίου βάζει στο στόχαστρο τους ηλεκτρολόγους που παρέχουν τεχνογνωσία έναντι αμοιβής.

Όπως αναφέρει το News24/7 και ο Θοδωρής Παναγούλης στο εξής, ο ηλεκτρολόγος που θα καταδικάζεται αμετάκλητα για συμμετοχή ή συνέργεια σε ρευματοκλοπή, θα τού αφαιρείται η άδεια.

Το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ  αυστηροποιεί γενικότερα το πλαίσιο γύρω από τη λειτουργία των ηλεκτρολόγων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές χρήσεις, όπου και εντοπίζεται η συντριπτική πλειονότητα των ρευματοκλοπών.

Η προσθήκη ορίζει ότι για την ηλεκτροδότηση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και των υποσταθμών υποβάλλεται στο «Ενιαίο Μητρώο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων», υπεύθυνη δήλωση του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη με την οποία βεβαιώνεται ότι η εγκατάσταση έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας και παρέχεται εγγύηση για την επί διετία απρόσκοπτη λειτουργία της. Αφού πρώτα ενημερωθεί ο ΔΕΔΔΗΕ, τότε αναλόγως, θα ηλεκτροδοτεί και την εγκατάσταση ή τον υποσταθμό.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές χρήσεις, σε περίπτωση αλλαγής χρήστη – καταναλωτή, τότε ο καινούργιος οφείλει να προσκομίσει νέα επικαιροποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη, στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης θα βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης.

Δηλαδή το νέο πλαίσιο καθιστά τον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, συνυπεύθυνο έναντι του νόμου στο συγκεκριμένο θέμα, που πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος θα σκεφτεί δεύτερη φορά να υποβάλει μια ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Διακοπή ρεύματος σε στρατηγικούς κακοπληρωτές-Πότε και πως

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου, ένα άτομο που δεν πληρώνει τους λογαριασμούς του ρεύματος, θα μπορεί να έχει ρεύμα από τη δημόσια υπηρεσία ενέργειας για έως και τέσσερις μήνες.

Μετά το πέρας των τεσσάρων μηνών, η παροχή ενέργειας θα διακόπτεται, εκτός αν ο εν λόγω καταναλωτής βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς προστασίας, ανήκει δηλαδή σε ευάλωτη ομάδα πολιτών.

Μετά την πάροδο των τεσσάρων μηνών, ο προμηθευτής θα έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του καταναλωτή, υποβάλλοντας στον ΔΕΔΔΗΕ την αναγκαία δήλωση παύσης εκπροσώπησης και απενεργοποίησης του μετρητή. Επιπλέον, προβλέπεται οικονομική κύρωση στην περίπτωση που ο Διαχειριστής καθυστερήσει στις αναγκαίες ενέργειές του, όπως αναφέρει το ieidiseis.gr

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: NEWS24/7, ieidiseis.gr

 📸image4you/Pixabay

Δείτε επίσης