Υπό στενή παρακολούθηση από την Κομισιόν η Ελλάδα για τους σιδηροδρόμους

απο Cyclades Open

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την αναβάθμιση και την ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα, μετά το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 άτομα, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων και η EURACTIV, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι όλα τα έργα ψηφιακής αναβάθμισης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων θα παρακολουθούνται στενά από την Κομισιόν και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2023.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV, ποιος έθεσε αυτή την προθεσμία, απάντησε ότι ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε επίσης ανησυχίες για πιθανές καθυστερήσεις στην ταχεία υλοποίηση των έργων λόγω των επερχόμενων εκλογών, που είναι πολύ πιθανό να διεξαχθούν τον Μάιο, με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να αναλαμβάνει μεταξύ της ημερομηνίας ανακοίνωσης και της προσφυγής στις κάλπες.

Η αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης στα τρένα και η τηλεδιοίκηση βρίσκονται στην ατζέντα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων από το 2000. Ωστόσο, λόγω πολλών ελλείψεων και καθυστερήσεων, δεν υλοποιήθηκαν.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν είχαν τεθεί σε εφαρμογή τα νέα αυτά συστήματα, το σιδηροδρομικό δυστύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε την Τρίτη με την επικεφαλής της Επιτροπής για θέματα μεταφορών Αντίνα Βαλεάν καθώς και με την Επίτροπο περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ Ελίσα Φερέιρα.

Επιπλέον, θα υπάρξει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα προσωπικού εξειδικευμένου στους σιδηροδρόμους, καθώς και για τη στελέχωση της υπηρεσίας διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων.

Η υπηρεσία αυτή δεν υφίσταται, επίσης, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική σύμφωνα με σχετική οδηγία της ΕΕ.

Πηγή: EURACTIV
📸 Johannes Plenio/Unsplash

Δείτε επίσης