Υποκλοπές-Ράμμος στην εξεταστική: Τα αρχεία παρακολούθησης Ανδρουλάκη καταστράφηκαν την ημέρα της καταγγελίας

απο Cyclades Open

Σε πολύ σημαντικές αποκαλύψεις προχώρησε την Τρίτη ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Πρώτα από όλα ο κ. Ράμμος αποκάλυψε (διαβάζοντας και το σχετικό πρακτικό) ότι η καταστροφή των αρχείων της παρακολούθησης Ανδρουλάκη έγινε την ημέρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη στη σχετική καταγγελία!

Η καταστροφή έγινε με εντολή Κοντολέοντος (του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ) και ξεκαθαρίστηκε ότι έλαβε χώρα στις 29 Ιουλίου.

Τόνισε επιπρόσθετα, ότι αρχική απάντηση του επικεφαλής της ΕΥΠ Δεμίρη στο αίτημα για πρόσβαση στο φάκελο ήταν ότι δεν ξέρει αν υπάρχει, ήξερε μόνον ένα έγγραφο Κοντολέοντος και Βλάχου προς τον πάροχο για πιστοποίηση αριθμού.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι σε νέο έλεγχο μετά από δύο – τρεις μέρες, τους δοθηκε από την ΕΥΠ έγγραφη δήλωση Δεμίρη ότι η διαδικασία της άρσης του απορρήτου κινήθηκε νόμιμα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Ράμμο, ο επικεφαλής της ΕΥΠ επικαλέσθηκε απόρρητο και καθήκον εχεμύθειας για να μην δώσει άλλες απαντήσεις.

Τη συγκεκριμένη στάση ο κ. Ράμμος την χαρακτήρισε “υπεκφυγή” και “άρνηση συνεργασίας”. Επιπρόσθετα, είπε οτι η ΕΥΠ δεν μπορεί να επικαλείται απόρρητο στην Αρχή που έχει από το Σύνταγμα την ελεγκτική αρμοδιότητα σε αυτή.

Αποκάλυψε επίσης ότι παρατηρήθηκε άρνηση συνεργασίας από την Εισαγγελέα Βλάχου και την ΕΥΠ με υπεκφυγές.

Συμπέρανε τέλος, ότι πουθενά δεν υπήρχε αιτιολογία για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και ότι δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου η αδιαφάνεια.

Εδωσε και έναν προσωπικό τόνο επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να χαλαλίσει 40 χρόνια θητείας για συγκάλυψη υποθέσεων.

Η κατάθεση του κ. Ράμμου θα συνεχιστεί το πρωί της Τετάρτης.

Δεμίρης: Θα μπορούσε να άρει το απόρρητο ο Μητσοτάκης

Γεγονός ότι βάσει του νόμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε να άρει το απόρρητο όσον αφορά στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, επιβεβαίωσε σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές.

Ο κ. Δεμίρης ωστόσο δήλωσε επίσης, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ότι δεν είναι σίγουρος πως η άρση του απορρήτου θα ήταν χρήσιμη σε μία υπηρεσία, που από τη φύση της – όπως επικαλέστηκε – χρειάζεται μυστικότητα για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο όσον αφορά στην παρακολούθηση του κ.Ανδρουλάκη, καθώς από το 2019 είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ και έχει τη δυνατότητα αυτή από το νόμο.

Η κυβέρνηση ωστόσο αρνείται να άρει το απόρρητο επικαλούμενη την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ΕΥΠ. “Δεν θα κάνουμε την ΕΥΠ φύλλο και φτερό” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δεμίρης υποστήριξε επίσης στην εξεταστική επιτροπή ότι η νόμιμη διαδιασία για την επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ.Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τηρήθηκε απόλυτα και σε όλα τα επίπεδα. Δεν πήρε όμως θέση για την ουσία της υπόθεσης αυτής ή οποιασδήποτε άλλης, δηλώνοντας ότι δεσμεύεται από το καθήκον της εχεμύθειας. Επικαλέστηκε δε ότι υπάρχει τριπλό φίλτρο ελέγχου της δράσης της ΕΥΠ: Εισαγγελέας, ΑΔΑΕ και Επιτροπή Θεσμών, ενώ δήλωσε ότι η Υπηρεσία δε χρησιμοποιεί το Predator.

Πηγή: NEWS247

Δείτε επίσης