Ειρήνη Κονιτοπούλου Λεγάκη: Θα ταξιδεύει πάντα σαν αρμενάκι, μεσ’ του Αιγαίου τα νερά

Επιμέλεια κειμένου: Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Η Ειρήνη Κονιτοπούλου Λεγάκη γεννήθηκε στην Κεραμωτή της Νάξου στις 15 Δεκεμβρίου 1931.

Το 1951 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ιδιαίτερα γνωστή έγινε με τη συνεργασία της Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) με προϊστάμενο τον Σίμωνα Καρά. Το 1955 παντρεύτηκε Στέλιο Λεγάκη και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Μαζί με τον αδελφό της Γιώργο Κονιτόπουλο, την κόρη της Ελένη Λεγάκη και τον αδελφό της Γιώργο χάραξαν μια μεγάλη πορεία στο χώρο του παραδοσιακού τραγουδιού.

Από τη δεκαετία του 60 κυκλοφόρησε δεκάδες με δίσκους 45 στροφών ενώ έδωσε και πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ψάχνοντας αρχειακό υλικό και ακούγοντας δεκάδες τραγούδια όλες αυτές τις μέρες  για το αηδόνι του Αιγαίου την τεράστια ερμηνεύτρια του νησιώτικου τραγουδιού, εντόπισα δυο εκπομπές από το αρχείο της ΕΡΤ-Ελληνική Ραδιοφωνία, στο ertnews.gr.

Η μια είναι η εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα στο Δεύτερο Πρόγραμμα και η άλλη «Στιγμές Αρχείου» με τον Σιδερή Πρίντεζη. Και στις δυο εκπομπές η κυρά του Αιγαίου με ηχογραφήσεις στα στούντιο της ΕΡΤ-Ελληνική Ραδιοφωνία.

Η απλότητα, η απέριττη ενορχήστρωση και η φωνή της Ειρήνης Κονιτοπούλου Λεγάκη ηχούν σαν βάλσαμο στ’ αυτιά του ακροατή.

«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – Η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με τον Γιώργο Τσάμπρα σε μια συνέντευξη κι ανάμεσα στις ιστορίες που διηγείται η Κυρά του Αιγαίου, τραγούδια που ηχογραφήθηκαν τον Απρίλιο του  1957 και τον Φεβρουάριο του 1958, «για την Ελληνική Ραδιοφωνία της εποχής. Με τον Μιχάλη Κονιτόπουλο και τον Μανώλη Φακίνο στο βιολί, με τον Δημήτρη Φυρογένη στο λαούτο».

Μέρες Πάσχα και Πρωτομαγιάς του 2008, η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη είχε φιλοξενηθεί σε μια σειρά τριών εκπομπών στο Δεύτερο Πρόγραμμα, καλεσμένη του Γιώργου Τσάμπρα, όπου μίλησε για τις μνήμες της από τη νησιώτικη ζωή την πασχαλινή περίοδο, αλλά και για την περιπέτειά της στα πατάρια των πανηγυριών, στα πάλκα των κέντρων και στη δισκογραφία. 

Επιμέλεια εκπομπής – Παρουσίαση: Γιώργος Τσάμπρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ από τις 29 Μαρτίου, όπου έγινε γνωστή η απώλεια της Ειρήνης Κονιτοπούλου Λεγάκη  μέχρι και την Παρασκευή 1η Απριλίου, είχε αφιέρωμα στην εμβληματική ερμηνεύτρια του νησιώτικου τραγουδιού κάθε βράδυ στις 9, όπου την επιμέλεια των εκπομπών και την παρουσίαση είχε ο Γιώργος Τσάμπρας.

Με πληροφορίες από το ertnews.gr

Δείτε επίσης