Περιβάλλον-23η Μαϊου: Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας [βίντεο & φωτογραφίες]

απο Cyclades Open

Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου. Είναι μία εκδήλωση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και αποκτά χρόνο με το χρόνο παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς η χελώνα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση, όπως αναφέρει το sansimera.gr. Στην Ελλάδα, τα φώτα της δημοσιότητας τραβούν οι θαλάσσιες χελώνες «Καρέτα-Καρέτα». Στη χώρα μας ωοτοκεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Μεσογείου και βρίσκεται υπό την απειλή της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα έχει αναλάβει εδώ και 25 χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχέλων». Με τους εθελοντές της απ’ όλο τον κόσμο, οργανώνει προγράμματα στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας των χελωνών (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Κρήτη), με σκοπό τη μελέτη και προστασία τους.

Η οργάνωση διατηρεί από το 1994 «νοσοκομείο» θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα (3η Μαρίνα Γλυφάδας, πίσω από τη στάση του ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») για την περίθαλψη και την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. (εκτός Αυγούστου)

Πηγή: sansimera.gr


Οι θαλάσσιες χελώνες στη Νάξο, η φροντίδα και η προστασία τους

Στη Νάξο για την άγρια ζωή επομένως και για τις θαλάσσιες χελώνες δραστηριοποιείται ο Σύλλογος “Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου” μια μη-κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση με βάση το νησί της Νάξου, για τις Κυκλάδες. Πλέον ο Σύλλογος διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις ώστε να μπορεί να νοσηλεύσει τραυματισμένες/άρρωστες θαλάσσιες χελώνες ως σταθμός του ΑΡΧΕΛΩΝ και, χάρη στην υποστήριξη του Cyclades Perservation Fund (CPF), ιδρύσαμε το Δίκτυο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας στις Κυκλάδες λαμβάνοντας περιστατικά και από γειτονικά νησιά.

Παρουσίαση Συλλόγου “Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου” (Naxos Wildlife Protection)


Είμαστε μια ομάδα εθελοντών που έχουν βρει το πάθος και το σκοπό τους βοηθώντας και διασώζοντας τα άγρια ζώα του νησιού. Λειτουργώντας έναν σταθμό πρώτων βοηθειών παρέχουμε φροντίδα στην τοπική άγρια πανίδα και συνεργαζόμαστε με νοσοκομεία άγριων ζώων ανά την Ελλάδα.

Στόχος μας είναι η ασφαλή επανένταξη των άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Ωστόσο αυτό θα ήταν άκαρπο, εάν δεν διευρύναμε τις δράσεις μας στην προστασία των ενδιαιτημάτων της άγριας πανίδας στη Νάξο, μέσω της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, καθαρισμούς, τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής συνεργασίας με τις τοπικές Αρχές, και πολλά άλλα.

Ο Σύλλογος “Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου” ιδρύθηκε το 2014 σε μια περίοδο που ανακαλύψαμε ότι θαλάσσιες χελώνες θανατώνονταν σκόπιμα στο νησί σε μεγάλους αριθμούς. Ως αποτέλεσμα, λειτουργώντας πλέον ως επίσημος σύλλογος ξεκινήσαμε την προστασία της άγριας ζωής από την ανθρώπινη παρέμβαση.
Πλέον, διαθέτουμε τις εγκαταστάσεις να νοσηλεύσουμε τραυματισμένες/άρρωστες θαλάσσιες χελώνες ως σταθμός του ΑΡΧΕΛΩΝ και, χάρη στην υποστήριξη του Cyclades Perservation Fund (CPF), ιδρύσαμε το Δίκτυο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας στις Κυκλάδες λαμβάνοντας περιστατικά και από γειτονικά νησιά.


Όσον αφορά στα άγρια πτηνά, παρέχουμε πρώτες βοήθειες και συνεργαζόμαστε με το Νοσοκομείο Άγριων Ζώων ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο.

Όταν γίναμε μάρτυρες της απάνθρωπης συμπεριφοράς ενάντια στα άγρια ζώα, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και συνδυάσαμε τις ικανότητες και γνώσεις μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο και βιωσιμότερο περιβάλλον για αυτά. Ενημερώνουμε διαρκώς το κοινό, ντόπιους κατοίκους αλλά και επισκέπτες της Νάξου, για την πλούσια βιοποικιλότητα που παρατηρείται και με την οποία μοιραζόμαστε το νησί.

Πιστεύουμε ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί αξίζουν μια ελεύθερη και ασφαλή ζωή σε αυτό τον πλανήτη και αν μάθουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον μπορούμε να συμβιώσουμε αρμονικά.

Επικοινωνία

Naxos Wildlife Protection

naxos.wildlife@gmail.com

697 6797070

Οδός Παπαβασιλείου

Χώρα Νάξου, 84300

Φωτογραφίες ΑΡΧΕΛΩΝ και Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου

Δείτε επίσης