Κυκλάδες- ΚΟΙΝΣΕΠ Altera Vita -Live ON THE ISLAND: Ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για την προώθηση του περιβάλλοντος των νησιών

απο Cyclades Open

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκλάδων ΑLTERA VITA, μαζί με άλλους 8 φορείς από όλο τον κόσμο, από 8 διαφορετικά νησιά από όλες τις ηπείρους βρέθηκαν στο Veli Iz, ένα μικρό νησί στην Κροατία, όπου συμμετείχαν σε ένα 10μερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για το πρόγραμμα με τίτλο “Live on the Island” που συγκεντρώνει οκτώ οργανισμούς από διάφορα νησιά σε όλο τον κόσμο:

– Ottovolante Sulcis (Sant’Antioco, Ιταλία)

– Udruga Prizma (Κροατία)

– Teatro Metaphora (Madeira, Πορτογαλία)

– Altera Vita -Social Cooperative of Cyclades (Σύρος, Ελλάδα)

– Community Forests Pemba (Pemba, Taνζανία)

– SYAH Cabo Verde (Κάπο Βέρντε)

– Morobe Development Foundation (Παπούα Νέα Γουινέα)

– CEMEA Martinique (Μαρτινίκα)

Από την Σύρο και για την ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκλάδων συμμετείχαν 3 επιστήμονες, υγείας και Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος κ. Μίλτος Σακελλαρίου, Βιολόγος, Μsc Counseling Psychology, η κ. Μιράντα Δάσκου, Βιολόγος εξειδ. Ειδική Αγωγή και ο κ. Απόστολος Ευκαρπίδης, Nοσηλευτής, ΜSc, Phd(c)

Αυτό το εκπαιδευτικό έργο στοχεύει να εξοπλίσει τους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με ένα σύνολο θεωρητικών και πρακτικών εργαλείων για την ανάπτυξη στρατηγικών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου στο Veli Iz, οι συνεδρίες περιλάμβαναν μελέτες περιπτώσεων, παρουσιάσεις, έρευνα και ανάλυση, ομαδική και ατομική εργασία, παιχνίδια, ανταλλαγή εμπειριών και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στην εργασία με νέους.

Στο πλαίσιο αυτού του έργου έχει δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική σελίδα, καθώς και ειδική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης με την ευθύνη της ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκλάδων, όπου θα κοινοποιείται σχετικό περιεχόμενο. https://e-learning.liveontheisland.eu/

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τους οργανισμούς που συμμετέχει η ΚΟΙΝΣΕΠ.

Επόμενες δραστηριότητες αφορούν τον καθορισμό με τους κοινωνικούς φορείς ενός σχεδίου δράσης με την αναζήτηση και συλλογή προτάσεων για το περιβάλλον, καλών πρακτικών, καθώς και την εφαρμογή καινοτόμων εφαρμογών για την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών μας.

Η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για το καλοκαίρι στο Κάβο Βέρντε.

Ποια είναι η Altera Vita

Στην ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΥΚΛΑΔΩΝ συμμετέχουμε ως ενεργοί πολίτες,  που δραστηριοποιούμαστε στον κοινωνικό ιστό των Κυκλάδων μέσα από δράσεις συλλογικότητας, μέσα από τοπικά δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί και μέσα από θέσεις ευθύνης που έχουμε σ’ αυτές τις διεργασίες.
Σκοπός της ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΥΚΛΑΔΩΝ είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων. Ειδικότερα, σκοπός του Κοινωνικού Συνεταιρισμού είναι η παραγωγή τοπικών προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας, ιδιαίτερα με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία που περνάει η χώρα μας.
Συγκεκριμένα οι σκοποί του Συνεταιρισμού εξειδικεύονται στην άσκηση των ακόλουθων δραστηριοτήτων:
α) η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε τρίτους,  για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας και της αλληλέγγυας οικονομίας, δηλαδή μέσα από τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, της αξιοποίησης τοπικών προϊόντων, τις παροχές κοινής ωφέλειας, τις παροχές υγείας, της πρόληψης και προαγωγής υγείας, της αξιοποίησης τοπικών προϊόντων, την διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτωντον Τουρισμό και την εξωστρέφεια, επιδιώκοντας σκοπούς που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής αειφόρου ανάπτυξης.
Η ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΥΚΛΑΔΩΝ θα βοηθήσει να αναπτυχθούν περαιτέρω αυτές οι δράσεις εξασφαλίζοντας νέες θέσεις εργασίας και καλύπτοντας τους στόχους της κοινωνικής οικονομίας στο νομό μας.

Φωτογραφία facebook

Δείτε επίσης