5 Ιουνίου-Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γιορτάζει με περισσότερες από 40 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

απο Cyclades Open

Κάλεσμα προς τους κατοίκους όλου του κόσμου να συμμετέχουν στις προσπάθειες αποκατάστασης των οικοσυστημάτων απευθύνει ο ΟΗΕ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.

Με το σύνθημα We are #GenerationRestoration, στη φετινή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τα περιβαλλοντικά  προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης Γη, o OHE τονίζει «δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο, αλλά μπορούμε να φυτέψουμε δάση, να αναζωογονήσουμε τις πηγές του νερού, να επαναφέρουμε τα εδάφη. Είμαστε η γενιά που μπορεί να συμφιλιωθεί με τη γη».

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε το 1973 από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και από τότε φέρνει στο προσκήνιο τις πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, προσκαλώντας τους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, να δεσμευτούν για την προστασία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι, από περισσότερες από 150 χώρες, συμμετέχουν κάθε χρόνο σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τον εορτασμό της.

Οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και οι Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας μας γιορτάζουν φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με περισσότερες από 40 εκδηλώσεις σε όλη τη Ελλάδα, από την Ήπειρο και τις Πρέσπες ως τη Ροδόπη και τον Έβρο, από την Αττική έως τα Δωδεκάνησα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και πεζοπορίες στη φύση, ενημέρωση στα Κέντρα Πληροφόρησης, δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ενημερωτικές ημερίδες. Θα πραγματοποιηθούν από την Κυριακή   Ιουνίου έως και την Κυριακή 8 Ιουνίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το διαδραστικό χάρτη των εκδηλώσεων, μέσω του ιστότοπου: https://worldenvironmentday2024.necca.gov.gr

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας Περιβάλλοντος εξερευνώντας τις προστατευόμενες περιοχές της Σύρου

Διαδρομή προβλήτα Κίνι Σύρου- παραλία Δελφίνι

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, ώρες: 17:00 – 20:30

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ  θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με έναν περίπατο στη φύση και ξενάγηση σε προστατευόμενες περιοχές της Σύρου, σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά.

Από τις 17:30 έως τις 20:30 το απόγευμα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια πεζοπορία στην προστατευόμενη περιοχή του νησιού, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις προστατευόμενες περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 στο Κεντρικό Αιγαίο, τα είδη χλωρίδας και πανίδας και τους τύπους οικοτόπων που αυτές φιλοξενούν, καθώς και για τις δράσεις τόσο του ΟΦΥΠΕΚΑ για την προστασία τους.

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας: κλειστά παπούτσια, μακρύ παντελόνι, καπέλο, νερό, σνακ, προσωπικό φαρμακείο (σε περίπτωση αλλεργιών κτλ.). Εμείς θα έχουμε φροντίσει για ένα βασικό φαρμακείο πρώτων βοηθειών.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

📸 Μέρος της Αλυκή Νάξου την εποχή που καλυμμένη με νερό. Η Αλυκή αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής και προστατευόμενη περιοχή/Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου

Δείτε επίσης