Aegean Cargo Sailing: Τα ελληνικά προϊόντα ταξιδεύουν στον κόσμο με ανοιχτά πανιά και οικολογική συνείδηση

Ευαγγελία Φραντζόγλου

απο Cyclades Open

Να μας πάρεις μακριά
να μας πας στα πέρα μέρη
φύσα θάλασσα πλατιά
φύσα αγέρι, φύσα αγέρι…

…φύσα στα πανιά των ιστιοπλόων του Aegean Cargo Sailing, της ομάδας των ανθρώπων που συνταίριαξαν  την αγάπη τους για τον άνεμο και τη θάλασσα με την οικολογική συνείδηση και τώρα ταξιδεύουν τα ελληνικά προϊόντα με τα πανιά και τον άνεμο σε Ιταλικά και Γαλλικά λιμάνια κι από εκεί μέχρι τη Γερμανία και την Ελβετία με ηλεκτροκίνητα μέσα.

 Όμως, πλέοντας πάνω στα υδάτινα μονοπάτια της Μεσογείου σε ένα ταξίδι ανάλογο με αυτό που έκαναν τα αρχαία ελληνικά εμπορικά ιστιοφόρα, δεν κάνουν μόνο αυτό.

Μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας μέχρι και τη Γαλλία τα μέλη του Aegean Cargo Sailing συνδυάζουν την ιστιοπλοϊκή μεταφορά προϊόντων του Αιγαίου, με αγρο-οικολογικό, γαστρονομικό και πολιτιστικό τουρισμό στην περιοχή και στην ευρύτερη Μεσόγειο.

Η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία τους στάθηκε η αφορμή για να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Και έχουν πολλά να πουν.  

Η δράση τους ξεκίνησε πειραματικά όταν ο Jan Lundberg, πρωτοπόρος ακτιβιστής και λάτρης της Ελλάδας, σκέφτηκε να εφαρμόσει στο Αιγαίο το παράδειγμα των ιστιοφόρων που διασχίζουν τον Ατλαντικό για να μεταφέρουν προϊόντα δίκαιου εμπορίου. Ερχόμενος στη χώρα μας με σκοπό την υλοποίηση της ιδέας του, συνάντησε τον καπετάνιο Λουκά Γκουρτσογιάννη και μαζί έκαναν τον πρώτο γύρο σε 6 νησιά το 2017.

Το εγχείρημα έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό και είχε τόση απήχηση που το 2018 ο γύρος του Αιγαίου έγινε σε 18 νησιά, ενώ το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς μεταφέρθηκε ένας τόνος ελαιόλαδο στην Ιταλία.
«Με δεδομένη την ελληνική ιστιοναυτική παράδοση χιλιάδων χρόνων και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες της περιοχής, ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη διασύνδεση των νησιών και τη μεταφορά προϊόντων, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα χρησιμοποιώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας, συνδέοντας τον άνεμο με την ηλεκτρική ενέργεια, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις θαλάσσιες μεταφορές.

Παράλληλα, καλούμε επισκέπτες από όλο τον κόσμο να ταξιδέψουν μαζί μας, να εξερευνήσουν τον πολιτιστικό και γαστρονομικό πλούτο των νησιών μας απολαμβάνοντας τις διακοπές τους με οικολογικό και υπεύθυνο τρόπο, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και βοηθώντας τους ντόπιους παραγωγούς να μεταφέρουν τα προϊόντα τους χωρίς επιβλαβή για το περιβάλλον καύσιμα», λέει η κυρία Δήμητρα Παππά, Υπεύθυνη Συντονισμού της Κοιν.Σ.Επ Ιστία Αιγαίου SailMed – Aegean Cargo Sailing.

«Η δράση ξεκίνησε με σκοπό να αναβιώσει σε μικρή κλίμακα την ιστιοπλοϊκή μεταφορά, χρησιμοποιώντας τουριστικά ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν μικρές σχετικά ποσότητες.

Με την αύξηση του αριθμού των σκαφών και της συχνότητας των δρομολογίων, μπορούν να αυξηθούν και οι ποσότητες μεταφερόμενων προϊόντων σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, η αναγνώριση της ανάγκης για την προστασία του περιβάλλοντος αφενός και η ανάπτυξη της τεχνολογίας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης αφετέρου, ωθούν προς την κατασκευή μεγάλων ιστιοφόρων και μεταφορικών πλοίων που θα κινούνται με τη χρήση καθαρής ενέργειας (ενδεικτικά αναφέρουμε το Neoline της εταιρείας Renault).

Η αναγνώριση, θέσπιση και η προώθηση των οικολογικών μεταφορικών μέσων θα μπορούσαν να καταστήσουν σύντομα εφικτή τη μαζική διακίνηση προϊόντων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και όλη τη Μεσόγειο».

Η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισης που επέφεραν δυσκολία στις μετακινήσεις και ανασφάλεια στους ταξιδιώτες, συνέπεσαν με το ξεκίνημα και την ανάπτυξη του εγχειρήματος Aegean Cargo Sailing και προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις, απαγορεύσεις απόπλου, αναστολή εργασιών, ακυρώσεις κρατήσεων και μια σειρά προβλημάτων που επηρεάζουν ακόμα την ομάδα.

Ωστόσο, μου λέει η κα Παππά, «μέσα από αυτή τη δύσκολη περίοδο γίναμε πιο ανθεκτικοί, εμπλουτίσαμε τις γνώσεις και τις ικανότητές μας και τελικά βρήκαμε το χρόνο να συμμετέχουμε σε προγράμματα επιμόρφωσης και να βραβευτούμε για την προσπάθειά μας».

«To 2021 πήραμε τρία χρηματικά βραβεία (Green Ideas Greece, Climate KIC Accelerator, Venture Impact Awards), ολοκληρώσαμε τον κύκλο εκπαίδευσης του Clim Accelerator από το Impact Hub Athens, ενώ ακόμα παρακολουθούμε το πρόγραμμα Green & Social Entrepreneurship Incubator του HIGGS. Παράλληλα εγκρίθηκε και υλοποιούμε το έργο “Τα προϊόντα του Αιγαίου ταξιδεύουν χωρίς ορυκτά καύσιμα”, το οποίο αφορά την πειραματική εφαρμογή ιστιοπλοϊκής και ηλεκτροκίνητης θαλάσσιας μεταφοράς οικολογικών προϊόντων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και πιο συγκεκριμένα μέσα από το πρόγραμμα ‘Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες, άξονας Προτεραιότητας 3 – Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2020’».

Όλες οι δραστηριότητες της ομάδας είναι διαφορετικές πτυχές του ίδιου πράγματος, που είναι η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των νησιών μας. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζεται και η ενσωμάτωση στο εγχείρημα επισκεπτών από το εξωτερικό, δημοσιογράφων και χορηγών.
«Μια οικολογική, βιωματική εμπειρία περιήγησης στα νησιά του Αιγαίου, είναι μια επιλογή υψηλής οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αξίας που καθιστά το εγχείρημα βιώσιμο χωρίς να αυξάνεται το τελικό κόστος των προϊόντων. Οι πράσινες μεταφορές σε συνδυασμό με τον ήπιο, γαστρονομικό, και ηθικό τουρισμό χωρίς περιβαλλοντικό κόστος στο Αιγαίο είναι μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες, οι οποίοι συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομική βιωσιμότητα του προγράμματος, ενώ ταυτόχρονα κάνουν τις διακοπές τους, προωθώντας ένα βιώσιμο, υπεύθυνο και οικολογικό μοντέλο τουρισμού με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον» λέει η κα Παππά.

 «Οι ελληνικές προτεραιότητες στον τομέα του τουρισμού, κυρίως έπειτα από την κρίση που διανύουμε»  προσθέτει, έχουν αρχίσει να παίρνουν μια στροφή προς τον εναλλακτικό, γαστρονομικό και τον αγρο-οικολογικό τουρισμό.  Σχεδιάζονται δράσεις και πολιτικές, ακόμα όμως δεν έχει γίνει συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων για την κατάλληλη εκπαίδευση και χρηματοδότηση καλών πρακτικών και βιώσιμης ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος, κάτι που θα γίνει απαραίτητο τα επόμενα χρόνια».

O στόχος της ομάδας των ανθρώπων του Aegean Cargo Sailing για το μέλλον είναι να εδραιωθεί ένα πολύ καλό σύστημα σύνδεσης των νησιών του Αιγαίου για τη διακίνηση οικολογικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα να αναπτυχθεί ένα καλό ποσοστό βιώσιμου και ηθικού τουρισμού.

«Στοχεύουμε σε δύο χρόνια να δραστηριοποιούνται 4 ιστιοπλοϊκά σκάφη στο Αιγαίο για μεταφορές και τουρισμό και προς τις δύο κατευθύνσεις και σε πέντε χρόνια να είναι σε λειτουργία 10 σκάφη, με την επέκταση του δικτύου να φτάνει σε περισσότερα μεσογειακά λιμάνια, όπου τα ελληνικά προϊόντα θα ταξιδεύουν χωρίς ορυκτά καύσιμα. Τέλος οραματιζόμαστε τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για την ιστιο μεταφορά στην Ελλάδα, ως εναλλακτική λύση βιώσιμων μεταφορών».

Σήμερα το δίκτυο του Aegean Cargo Sailing αποτελείται από 60 περίπου παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων, 20 καταστήματα πώλησης και εστιατόρια, ενώ μαζί τους έχουν και κάποιους τοπικούς συνεταιρισμούς.

«Είμαστε σε διαρκή αναζήτηση νέων προϊόντων για μεταφορά με τα πανιά, καθώς οι περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο διαθέτουν πληθώρα μοναδικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας για τα οποία υπάρχει παγκόσμια ζήτηση».

Τα ελληνικά νησιά/λιμάνια από και προς τα οποία έχουν μέχρι σήμερα μεταφέρει προϊόντα είναι τα εξής:  Λαύριο, Κέα, Άνδρος, Σκύρος, Σκόπελος, Αλόννησος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Φούρνοι, Σάμος, Πάτμος, Λειψοί, Κάλυμνος, Αμοργός, Σαντορίνη, Σχοινούσα, Ίος, Πάρος, Σύρος, Τήνος, Πόρος.

Τα ελληνικά προϊόντα έχουν επίσης ταξιδέψει με τα πανιά και τον άνεμο σε Ιταλικά και Γαλλικά λιμάνια κι έχουν φτάσει μέχρι τη Γερμανία και την Ελβετία με ηλεκτροκίνητα μέσα.
Όρτσα τα πανιά και καλό κατευόδιο!

Δείτε:

Ο καπετάνιος της Ιστία Αιγαίου κ. Λουκάς Γκουρτσογιάννης μιλάει για την ιστιοπλοϊκή μεταφορά και το εγχείρημα Aegean Cargo Sailing στην εκπομπή της ΕΤ3 «Πράσινες Ιστορίες»
Συνέντευξη του καπετάνιου της Ιστία Αιγαίου κ. Λουκά Γκουρτσογιάννη στην εκπομπή της ΕΤ3 Γενιά 17 – Στόχος 7: Φτηνή και καθαρή ενέργεια.

Δείτε επίσης