Αεροπορικά εισιτήρια: «Τρέχουν» πιο γρήγορα από τον πληθωρισμό

απο Cyclades Open
ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΑΡΑΝΟΝΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο του πληθωρισμού αυξάνονται οι ναύλοι για τα αεροπορικά ταξίδια, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι μέσες τιμές των εισιτηρίων σε περίπου 600 από τα πιο δημοφιλή δρομολόγια του κόσμου αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 27,4% τον Φεβρουάριο, τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Πρόκειται για τον δέκατο πέμπτο συνεχόμενο μήνα που σημειώνεται διψήφια αύξηση, σημειώνουν οι FT με βάση ανάλυση των δεδομένων από Cirium. Συγκριτικά, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε κάτω από το 10% τον ίδιο μήνα.

Στην ανάλυση περιλαμβάνονται οι τιμές σε δημοφιλή δρομολόγια σε όλο τον κόσμο και οι μέσοι ναύλοι απλής μετάβασης, εξαιρουμένων των φόρων και των τελών.

Διαπιστώθηκαν σημαντικές αυξήσεις τιμών σε πολλά δρομολόγια φέτος, σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Για παράδειγμα, η μέση τιμή για την οικονομική θέση στην πτήση από το Χίθροου του Λονδίνου προς το JFK της Νέας Υόρκης ήταν 343 δολάρια τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Η τιμή του εισιτηρίου είναι κατά 23% υψηλότερη από την τιμή που ίσχυε κατά τον ίδιο μήνα του 2019. Οι αυξήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες για τις πτήσεις μεταξύ Νέας Υόρκης και Σιγκαπούρης, που είδαν άνοδο 45%, ή τις πτήσεις από Ντουμπάι προς Φρανκφούρτη που αυξήθηκαν κατά 51%.

Η προθυμία των επιβατών να πληρώσουν υψηλούς ναύλους υπογραμμίζει την ανάκαμψη της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια μετά την πανδημία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουν αυτή την «αλλαγή ανέμου» οι αερομεταφορείς.

Η υψηλή ζήτηση για ταξίδια έρχεται σε μια στιγμή που οι αεροπορικές εταιρείες μετακυλίουν αυξημένα κόστη στους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, της εργασίας και του ισχυρού δολαρίου για εταιρείες εκτός ΗΠΑ. Οι τιμές έχουν επίσης αυξηθεί επειδή πολλοί αερομεταφορείς καθυστέρησαν να επαναφέρουν σε πλήρη δυναμικότητα τα προγράμματα πτήσεων μετά από την πανδημία, εν μέρει λόγω της παγκόσμιας έλλειψης αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συγκριτικά περιορισμένη προσφορά θέσεων σε μια περίοδο υψηλής ζήτησης βοηθάει στην αύξηση των τιμών και «φρενάρει» την υπερπληθώρα νέας χωρητικότητας που χαρακτήριζε την αγορά μειώνοντας τους ναύλους.

Πάντως οι υψηλές τιμές των εισιτηρίων έχουν εγείρει την ανησυχία ότι οι αερομεταφορείς χρησιμοποιούν τον υψηλό πληθωρισμό ως πρόφαση για να αυξήσουν τις τιμές ευκαιριακά, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «greedflation» (ο πληθωρισμός που οδηγείται από την απληστία ορισμένων επιχειρήσεων).

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης