Κυκλάδες: Ένας πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός με όλα όσα πρέπει να ξέρετε απο τους “ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΥΣ”

απο Cyclades Open

Οι Κυκλάδες είναι ένα «παγκοσμίου φήμης» νησιωτικό σύμπλεγμα από 33 μικρά και μεγάλα νησιά που απλώνονται στο νοτιοδυτικό Αιγαίο, νότια της Αττικής και της Εύβοιας. Για την προέλευση του ονόματός του θα βρείτε διάφορες θεωρίες. Μία από αυτές λέει ότι πήραν το όνομά τους από τις Νύμφες Κυκλάδες που τις μεταμόρφωσε σε βραχονησίδες ο Ποσειδώνας, ενώ μία άλλη υποστηρίζει ότι προέρχεται από τη λέξη «κύκλος», επειδή οι άνεμοι που πνέουν ορμητικοί ανάγκαζαν τα πλοία να περιστρέφονται κυκλικά. Ωστόσο, η επικρατέστερη εκδοχή συνδέει το όνομα με το ιερό νησί της Δήλου, γύρω από το οποίο σε νοητό κύκλο εκτείνονται τα υπόλοιπα νησιά.

Για τη δημιουργία αυτού του μαγευτικού αρχιπελάγους έβαλε για τα καλά το χεράκι της η γεωλογία… Σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων, μετακινήσεις του γήινου φλοιού και αλλεπάλληλες γεωλογικές μεταβολές συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του μοναδικού θαλάσσιου σκηνικού.

Με τα κάτασπρα σπιτάκια με τα μπλε πορτοπαράθυρα, τα λιθόστρωτα δρομάκια, τους πολυάριθμους ναούς και ξωκκλήσια, τα μοναστήρια, τα κάστρα, τους ανεμόμυλους, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς αλλά και τις πανέμορφες παραλίες, δεν είναι τυχαίο που τα κυκλαδονήσια έχουν αναδειχθεί σε πόλο έλξης για επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

Ας κάνουμε, λοιπόν, μια σύντομη ξενάγηση στα κυριότερα νησιά του συμπλέγματος. Μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους, τα καθένα όμως έχει τα δικά του, μοναδικά χαρακτηριστικά που το κάνουν ξεχωριστό.

Δυτικές Κυκλάδες

Κέα

Ιουλίδα (φωτ. Wikimedia Commons)
Ιουλίδα (φωτ. Wikimedia Commons)

Στο βορειοδυτικό άκρο του συμπλέγματος βρίσκεται η Κέα ή Τζια, ένα ορεινό νησί με μικρές κοιλάδες που καταλήγουν σε μικρούς κολπίσκους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ιουλίδα, ένας παραδοσιακός οικισμός που διατηρεί απείραχτη την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του και διαθέτει κάτασπρα διώροφα σπιτάκια, στενά ανηφορικά δρομάκια και πολλές εκκλησίες. Στη συνοικία Κάστρο, όπου βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη, υπάρχουν κατάλοιπα από το βενετσιάνικο κάστρο. Περπατώντας λίγο πιο έξω από την Ιουλίδα θα συναντήσετε τον περίφημο «Λέοντα της Κέας», ένα κολοσσιαίο λιοντάρι σκαλισμένο στον σχιστόλιθο από το 600 περίπου π.Χ. Μία επίσκεψη στον κόλπο του Κούντουρου, με τις αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά, επιβάλλεται, ενώ εξίσου όμορφες είναι οι παραλίες στην Κορρησία, το Γιαλισκάρι και τον Οτζιά. Αν είστε λάτρης της αρχαίων ερειπίων μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας, με τον αρχαϊκό ναό του Πυθίου Απόλλωνα, χτισμένο πάνω από τη θάλασσα. Αν αγαπάτε την πεζοπορία, σε όλο το νησί θα βρείτε άφθονα σηματοδοτημένα μονοπάτια, πολλά από τα οποία είναι λιθόστρωτα.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στις Κυκλάδες στην σελίδα “ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ” πατώντας εδώ

📸Stefan Domesle/Pixabay

Δείτε επίσης