Η Αμοργός και η Σαντορίνη στην 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς που ξεκινά αύριο στην Αθήνα

απο Cyclades Open
Our Ocean Conference CPF ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Από τις 15 έως τις 17 Απριλίου, το παγκόσμιο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference) στην Αθήνα.

Αρχηγοί κρατών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, φορείς για την προστασία της θάλασσας και επιχειρήσεις θα συζητήσουν για σημαντικά ζητήματα, από τη διάβρωση των ακτών έως τον βιώσιμο τουρισμό και την «πράσινη» ναυτιλία.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα εξεταστούν έξι Τομείς Δράσης: θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, γαλάζια οικονομία, σχέση κλίματος-ωκεανού, ναυτική ασφάλεια, βιώσιμη αλιεία, θαλάσσια ρύπανση.


Στην Αμοργό, μια πρωτοποριακή και μοναδική, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, πρωτοβουλία προστασίας “από κάτω προς τα πάνω”, με επικεφαλής τους αλιείς και συγκεκριμένα τον Επαγγελματικό Αλιευτικό Σύλλογο Αμοργού “Η Χοζοβιώτισσα”, με την υποστήριξη του Δήμου Αμοργού, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Cyclades Preservation Fund (CPF) και του Blue Marine Foundation, δείχνει το δρόμο για το μέλλον των θαλασσών μας, της αλιείας και της διασφάλισης της διατροφικής ζήτησης για τις επόμενες γενιές.
Μερικά μίλια πιο πέρα, στη Σαντορίνη, ένα άλλο εμβληματικό νησί των Κυκλάδων, ο σύλλογος “Θηραϊκή Θάλασσα” έχει ενώσει τις δυνάμεις του από το 2014 με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Σαντορίνης “Ο Ψαράς” (“ο ψαράς”), τον Δήμο Θήρας, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), αλλά και μια σειρά από εμπλεκόμενους επιστήμονες και τοπικούς ιδιωτικούς φορείς, και με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund (CPF) και του Blue Marine Foundation, σε μια προσπάθεια αποτελεσματικής προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Σαντορίνης, με απώτερο στόχο τη δημιουργία προστατευόμενης περιοχής στα γύρω θαλάσσια ύδατα του νησιού.

Αυτό που χαρακτηρίζει αυτά τα καινοτόμα παραδείγματα και μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την επιτυχή διαχείριση, είναι η συνεργατική προσέγγιση “από κάτω προς τα πάνω” που φέρνει κοντά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – από τη διατήρηση, την αλιεία, την κυβέρνηση, την έρευνα και τις τοπικές κοινότητες – ώστε να συνεργαστούν για την επίτευξη κοινών στόχων.
Οι ομιλητές αυτής της παράλληλης εκδήλωσης που διοργανώνεται στο πλαίσιο του OUR OCEAN CONFERENCE (OOC) 2024, θα παρουσιάσουν αυτές τις δύο υποδειγματικές ελληνικές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των βασικών στοιχείων και των προκλήσεων σε κάθε περιοχή, θα παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους από άλλες περιοχές γειτονικών χωρών, όπως η Ιταλία και η Τουρκία, και θα συζητήσουν πώς αυτή η συνεργατική προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει μοντέλο που θα αναπαραχθεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Στόχος είναι το πάνελ να προκαλέσει μια ευρύτερη συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων και να εμπνεύσει τις κυβερνήσεις και τους ενδιαφερόμενους φορείς να υποστηρίξουν και να υλοποιήσουν τέτοιες πρωτοβουλίες στις χώρες τους.

Συνδιοργανωτές:
Θηραϊκή Θάλασσα | The Theraic Sea |
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Ελληνική Δημοκρατία
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Κάστρο του Βιβλίου | Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΑΤΖΕΝΤΑ
9.40 π.μ.-10.00 π.μ. Καλωσόρισμα και συντονισμός| κ. Άννυ Μητροπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια Cyclades Preservation Fund (CPF)
10.05 π.μ. Αμοργόραμα – μια υποδειγματική πρωτοβουλία ευθυγραμμισμένη με τις μεσογειακές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες για καθαρές ακτές, περισσότερα ψάρια, υγιές περιβάλλον και ενδυναμωμένες αλιευτικές κοινότητες | κ. Μιχάλης Κρόσμαν, Πρόεδρος, Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού “Χοζοβιώτισσα”
10.10 π.μ. Επιστημονική αιτιολόγηση της θέσπισης αλιευτικών κανονισμών σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές και αλιευτικά μέτρα για βιώσιμη και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή αλιεία | κ. Στέφανος Καλογήρου, As. Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
10.15 π.μ. Πρωτοβουλία από τη βάση προς την κορυφή για τη δημιουργία μιας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής και τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλασσών της Σαντορίνης που θα μετριάσει τις καταστροφικές ανθρώπινες δραστηριότητες και θα προστατεύσει αποτελεσματικά το πολύτιμο αλλά ευάλωτο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον | κ. Βαγγέλης Παράβας, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Θηραϊκής Θάλασσας
10.20 π.μ. Συμμετοχική και τοπική συμβολή και συμπράξεις ως προϋποθέσεις για την αποτελεσματική δημιουργία, συνδιαχείριση, φύλαξη και επιστημονική παρακολούθηση των ζωνών απαγόρευσης της αλιείας στη Μεσόγειο.
| κ. Άντζελα Λάζου Ντιν, υπεύθυνη έργων στην Ελλάδα, Blue Marine Foundation
10.25 π.μ. Επίτιμος προσκεκλημένος | κ. Λευτέρης Αυγενάκης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ελληνική Δημοκρατία
10.35 π.μ. Ανακοίνωση δεσμεύσεων από τους συμμετέχοντες στο πάνελ | Ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό.
10.45 π.μ.-10.50 π.μ. Κλείσιμο
[Σημειώστε ότι όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις του OOC9 έχουν μέγιστη διάρκεια 50 λεπτά].
ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΣΗΜΕΙΩΣΗ::
Η 9η Διάσκεψη για τον Ωκεανό μας που φιλοξενείται φέτος στην Ελλάδα είναι ένα συνέδριο παγκόσμιας εμβέλειας με πολύ μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων χωρών από διαφορετικές ηπείρους. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ , συμπεριλαμβανομένων των παράλληλων εκδηλώσεων, γίνεται μόνο με πρόσκληση.

9η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς στην Αθήνα

Οι ωκεανοί έχουν καθοριστική επίδραση στο ανθρώπινο είδος. Είναι απαραίτητοι όχι μόνο για την επιβίωση μας αλλά και για την ευημερία μας. Δυστυχώς όμως, η κατάσταση των ωκεανών και των θαλασσών διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, ενώ το θαλάσσιο οικοσύστημα απειλείται ευθέως από μη βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζουν οι άνθρωποι. Για την Ελλάδα, η θαλάσσια προστασία και ασφάλεια τίθεται υψηλά στις προτεραιότητες τόσο των εγχώριων πολιτικών, όσο και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Ελληνική Δημοκρατία διεθνώς, όπως η υποψηφιότητα της για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025/26).

Απότοκο αυτών των προσπαθειών και πρωτοβουλιών είναι και η 9η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα, στις 15-17 Απριλίου 2024, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος’.

Στην 9η Διάσκεψη, οι εργασίες θα επικεντρωθούν σε έξι βασικούς τομείς: α) προστασία θαλάσσιων περιοχών, β) μόλυνση, γ) ασφάλεια, δ) αλιεία ε) ‘μπλε οικονομία’ στ) κλιματική αλλαγή.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι τομείς εστίασης θα περιλαμβάνουν ειδικότερα: α) τον τουρισμό β) την πράσινη ναυτιλία, γ) την μόλυνση από τα πλαστικά απορρίμματα και δ) την ‘πράσινη’ μετάβαση της λεκάνης της Μεσογείου.

Η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς υπήρξε αρχικά πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με αφετηρία το 2014. Έκτοτε, έχει σταδιακά καταστεί ένα σημαντικό φόρουμ διαλόγου, το οποίο προσελκύει κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, ακαδημαϊκούς, στελέχη του ιδιωτικού τομέα και ΜΚΟ, οι οποίοι μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την προστασία των ωκεανών και αναλαμβάνουν δράση για να το υποστηρίξουν.

Our Ocean 15-17 April 2024 Greece | Agenda

Σημειώνεται πως ο θεσμός του “Our Ocean Conference” αποτελεί μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κλίμα και πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, η οποία ξεκίνησε το 2014.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, οι συμμετέχουσες χώρες και φορείς αναλαμβάνουν δεσμεύσεις σχετικά με την προστασία των θαλασσών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην «8η Διάσκεψη για τον Ωκεανό», που πραγματοποιήθηκε το 2023 στον Παναμά, ανακοινώθηκαν περισσότερες από 360 δεσμεύσεις, που αντιστοιχούν σε ποσό άνω των 22 δισ. δολαρίων.

Μια ιδιαιτέρως σημαντική διάσταση της Διάσκεψης είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν από τις 15 έως και τις 17 Απριλίου. Στόχος αυτών είναι η ανάδειξη σημαντικών ζητημάτων και η παρουσίαση πιθανών λύσεων, τόσο αναφορικά με τις έξι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου όσο και ειδικότερα, σε σχέση με τους τομείς εστίασης της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Στην «9η Διάσκεψη για τον Ωκεανό» θα συμμετάσχουν, αποκλειστικά και μόνο -μετά από επίσημη πρόσκληση- Κυβερνητικές αποστολές, Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί, Διεθνείς Οργανισμοί, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, ιδιώτες και δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο.

Δείτε επίσης