Αντιδράσεις και απομάκρυνση του Σπ. Πνευματικού έπειτα από τις απάνθρωπες δηλώσεις για διαλογή καρκινοπαθών

απο Cyclades Open

Ο Σπύρος Πνευματικός δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπως αναφέρει το ethnos.gr

«Λυπάμαι για μία δήλωση που έκανε ο Σπύρος Πνευματικός χθες… Επικοινώνησα και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη και σε περίπτωση που εκλέγει να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο ή στην επόμενη επιλαχούσα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης από την Αιδηψό, όπου και βρίσκεται στο πλαίσιο της περιοδείας του.

«Ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα παραδώσει την έδρα του αν εκλεγεί

Υπενθυμίζεται πως ο Σπύρος Πνευματικός ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ στην Εύβοια στις εκλογές της 21ης Μαΐου, όπου είχε έρθει τρίτος, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία κατέλαβε δύο έδρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ψηφοδέλτια έχουν ήδη εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο και δεν μπορούν να αλλάξουν αυτή τη στιγμή ενόψει των εκλογών του Ιουνίου. Ωστόσο, γίνεται σαφές ότι αν η Νέα Δημοκρατία λάβει τρεις έδρες στην Εύβοια στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τότε ο κ. Πνευματικός θα παραδώσει την έδρα.

Εκλογές 21ης Μαΐου - ΝΔ - Εύβοια
Εκλογές 21ης Μαΐου – ΝΔ – Εύβοια

«Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη»

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Σπύρος Πνευματικός ζητεί συγγνώμη για την τοποθέτησή του, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και μίλησε για παρερμηνεία, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος θα παραιτηθεί από τον εκλογικό αγώνα.

«Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της ΝΔ αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά», έγραψε στην ανάρτησή του.

Η δήλωση που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Πνευματικός είχε πει μεταξύ άλλων: «Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων».

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου γίνεται, όπως είπε, υπάρχει το λεγόμενο «cost benefit ratio».

Σπύρος Πνευματικός: Θα κληθεί για εξηγήσεις στον Ιατρικό Σύλλογο μετά τις απάνθρωπες δηλώσεις

Θέση στο θέμα που άνοιξε με τις δηλώσεις του ιατρού Σπύρου Πνευματικού και του στοίχισαν την απόσυρσή του από τον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας, πήρε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, όπως αναφέρει το news247.gr

Σχολιάζοντας, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ, το αν υπάρχουν γιατροί που ενδεχομένως συμμερίζονται απόψεις σαν αυτές που εξέφρασε ο Σπύρος Πνευματικός, ότι ορισμένοι ασθενείς χάνουν τη μάχη, δεν υπάρχουν ελπίδες, εμείς ξοδεύουμε και χρήματα γι’ αυτούς, δήλωσε πως: «Όχι, αυτό το δίλημμα δεν υπάρχει. Βεβαίως δεν θα σας κρύψω ότι στην άσκηση ιατρικής πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε φρικτά διλήμματα, γιατί και οι δυνατότητες είναι πολύ διαφορετικές. Και για να είμαι σαφής και να καταλαβαίνουμε τι λένε, θα σας δώσω δύο παραδείγματα. Φανταστείτε ότι έχουμε έναν ασθενή, υπερβολικό το παράδειγμα, 100 ετών, πάσχει από βαριά επώδυνη νόσο και υφίσταται ένα λυτρωτικό έμφραγμα.

Αν κανείς τον επαναφέρει μπορεί να επιμηκύνει τη διαδικασία του θανάτου κατά μία εβδομάδα ή κατά τρεις τέσσερις ημέρες. Ένα παράδειγμα. Θα σας φέρω ένα δεύτερο παράδειγμα. Ο μοναδικός χειρουργός διαθέσιμος καλείται να αντιμετωπίσει με ίδιας βαρύτητας τροχαίο τον πατέρα και την κόρη και μπορεί να βάλει στο χειρουργείο έναν ανά χρονική στιγμή, με ενδεχόμενο να χαθεί ο δεύτερος. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να χειρουργήσει δύο ταυτοχρόνως.

Δύο παραδείγματα για να γίνω κατανοητός. Να μην παρεξηγηθεί αυτό που θα έλεγα. Το δίλημμα πάντοτε είναι τι είναι καλύτερο για τον άνθρωπο. Δηλαδή στη ζυγαριά μπαίνει άνθρωπος και άνθρωπος, δεν μπαίνει άνθρωπος και κόστος. Αυτό είναι απολύτως σαφές.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σας πω ότι το τελικό στάδιο σήμερα δεν διαρκεί όσο κρατούσε το τελικό στάδιο πριν από μερικά χρόνια και δεν ξέρει κανείς πόσο θα κρατήσει. Επιπλέον, θα πρέπει να σας πω ότι κανείς από εμάς δεν έχει τη μαντική ικανότητα να ξέρει ποιο είναι το χρονικό διάστημα που θα διανύσει όσο βαριά ασθενής έχει στα χέρια του και η προσπάθεια είναι αυτό το χρονικό διάστημα να είναι ανθρώπινο, να απολαμβάνει καλή ποιότητα και να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο.

Το είπαμε προηγουμένως, ότι ξέρουμε ότι δεν μπαίνει ο άνθρωπος με το πορτοφόλι στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς, μπαίνει ο άνθρωπος και ο άνθρωπος. Θέλω να σας πω επίσης ότι η μεγαλύτερη χαρά για μας είναι η διάψευση ενός προσδόκιμου επιβίωσης. Δηλαδή τον άνθρωπο που θα πούμε ότι κατ’ εκτίμηση θα ζήσει Χ χρονικό διάστημα να ζήσει 3 Χ, να ζήσει 5 Χ και να είναι και καλής ποιότητας. Και η επιστήμη αυτό το το παρέχει και το παρέχει διαρκώς με κόστος βεβαίως υψηλό, αλλά γι’ αυτό είμαστε επιστήμονες».

Ερωτηθείς αν ως πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου θα καλέσει για εξηγήσεις τον κ. Πνευματικό δήλωσε πως: «Προφανώς θα γίνει μια συζήτηση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Δεν θα είναι προεκλογική όμως.

Θα κληθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο στον οποίον ανήκει εκεί είναι η δικαιοδοσία, αυτή, εμείς οπωσδήποτε θα προκαλέσουμε μια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά ήθελα να σας πω επειδή προσδιόρισα και τον χρόνο δεν θα είναι προεκλογικός ότι αυτό το χρονικό διάστημα. Στις μυλόπετρες της κομματικής διαπάλης, αυτό δημιουργεί προβλήματα για όποιον κληθεί να τη διαχειριστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Διότι είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, απαιτεί συναίνεση όλων και απαιτεί και μία συζήτηση η οποία δεν γίνεται με όρους, με φυσιολογικούς όρους 15 μέρες μετά τις εκλογές όμως.

Θα ήθελα να κάνω μια επίκληση. Ο πολιτικός διάλογος περιλαμβάνει τους στόχους περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις. Πολύ σωστά. Αλλά η συζήτηση όταν γίνεται με πολύ σκληρούς κομματικούς όρους δυσκολεύει την επόμενη μέρα. Και πιστέψτε με έχουμε να διαχειριστούμε στην υγεία ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Οι δεσμεύσεις και οι στόχοι είναι επαρκείς.

Να σας το επαναλάβω. Όπως σας είπα στην αρχή, αυτό το οποίο εμείς συζητάμε πολύ συχνά είναι τα φρικτά διλήμματα για τα οποία σας έδωσα δύο δύο παραδείγματα. Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει γιατί συντρίβει την ψυχή του γιατρού όταν έρχεται εκείνη η ώρα και τη διάνοιά του και τη σχέση του με τον ασθενή, καταλαβαίνετε πολύ καλά τι σας τι σας περιγράφω».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου «σφάζει με το βαμβάκι» τον Σπύρο Πνευματικό

Δεν σβήνει η «φωτιά» που άναψε ο γιατρός και μέχρι πριν λίγο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., Σπύρος Πνευματικός. Η πρόταση του για διαλογή καρκινοπαθών για να μειωθεί το κόστος έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) να παίρνει θέση, έστω και καθυστερημένα, όπως αναφέρει “Η Εφημερίδα των Συντακτών”.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο κύριος Πνευματικός άλλα ήθελε να πει και τελικά άλλα είπε, όπως εκ των υστέρων ισχυρίστηκε. Η δήλωσή του υποδηλώνει σχετικό υπόβαθρο σκέψης το οποίο δεν μπορεί να κρυφτεί. Υποδηλώνει ότι απόψεις σαν και αυτή δεν απέχουν πολύ από το να καταστούν επικίνδυνες και να οδηγήσουν το αγαθό της δημόσιας υγείας σε μονοπάτια σκοτεινά, στα οποία o  άνθρωπος αντιμετωπίζεται  ως  προϊόν, και όχι ως προσωπικότητα  με συνείδηση, συναισθήματα, ανάγκες και αξιοπρέπεια. Επιπλέον παραπέμπουν ευθέως στη θεώρηση ότι σήμερα εφαρμόζονται μη ορθές ιατρικές πρακτικές στην ογκολογία, που τελικά ζημιώνουν το σύστημα υγείας» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Ως Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, συμμεριζόμενη την αγανάκτηση, ζητούν από τον κ. Πνευματικό, «να συναισθανθεί τον αντίκτυπο της δήλωσής του για τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους και να θυμηθεί ότι το ιατρικό λειτούργημα ασκείται με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, να θυμηθεί τις αρχές του ανθρωπισμού και να συνεισφέρει με την εμπειρία και τη γνώση του, καθώς υπηρετεί επί σειρά ετών το σύστημα υγείας, στην αναζήτηση πραγματικών cost-effectiveness πρακτικών για την εξεύρεση πόρων για την υποστήριξη της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας σε όλη την πορεία της νόσου».

Πηγή: ethnos.gr, news247.gr,“Η Εφημερίδα των Συντακτών”.

Δείτε επίσης