Απεργία ΜΜΜ: Γιατί τράβηξαν χειρόφρενο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς-Χάος στους δρόμους της Αθήνας

απο Cyclades Open

Οι Αθηναίοι θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή αφού οι δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην πρωτεύουσα δυσκολεύουν τις μετακινήσεις τους. Σύμφωνα με τις επίσημες αποφάσεις των σωματείων,  χειρόφρενο τράβηξαν όλα τα ΜΜΜ και συγκεκριμένα λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ ακινητοποιημένοι θα μείνουν και οι συρμοί του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ.

Την απεργία προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) ως αντίδραση στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αλλάζουν ριζικά τη λειτουργία των ΔΕΚΟ και ψηφίζεται την Τετάρτη στη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι τη ΣΤΑΣΥ στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «κρεσέντο παλαιοκομματισμού και εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με το οποίο: περιορίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις προσωπικού, ενισχύονται οι προμήθειες σε απευθείας αναθέσεις και ανοίγει η πόρτα προσλήψεων ακριβοπληρωμένων «golden boys» καθώς δίνεται η δυνατότητα προσλήψεων για θέσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών από την αγορά, υπονομεύοντας την υπηρεσιακή εξέλιξη του υπάρχοντος προσωπικού».

Επαναλαμβάνουν ότι οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν σε διάλυση τις εργασιακές σχέσεις, δημιουργούν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων μέσα στον ίδιο εργασιακό χώρο και υπονομεύουν περισσότερο τον ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Συγκεκριμένα, οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι εξαιρούνται από τις Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και διευκολύνεται η απόλυσή τους, ακόμα και ένα έχουν προσληφθεί ως αορίστου χρόνου. Επίσης, για πρώτη φορά, προβλέπεται η ύπαρξη σε αυτές τις εταιρείες «νοικιαζόμενων» εργαζόμενων».

Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στις 12 το μεσημέρι. Η απόφαση για την απεργία ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίασή του ΕΚΑ, το οποίο ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, την άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις Δημόσιες Επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχουν υπογραφεί, την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας με την πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, με την ουσιαστική εποπτεία του ΑΣΕΠ και την επαναφορά της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων (οργανώσεων εργαζομένων και διοικήσεων ΔΕΚΟ) να συμφωνούν μισθολογικούς και μη όρους με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην πόλη

Στο «κόκκινο» είναι η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, εξαιτίας της απεργία των ΜΜΜ, με πολλούς του λεκανοπεδίου να έχουν φρακάρει και την κυκλοφορία να διεξάγεται με προβλήματα δοκιμάζοντας την υπομονή των οδηγών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

📸Charles Forerunner/Unsplash

Δείτε επίσης