Αρχελών: Μην ενοχλείτε τις θαλάσσιες χελώνες…απλά θαυμάστέ τις από απόσταση

απο Cyclades Open

Τώρα που ο αριθμός των λουόμενων στις ελληνικές παραλίες κορυφώνεται, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ μάς υπενθυμίζει ότι οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι σαν τα κατοικίδια ζώα με τα οποία έχουμε όλοι εξοικειωθεί. Ζουν ελεύθερες στη θάλασσα, συνήθως ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις και σπάνια συναντούν τους ανθρώπους. Και παρόλο που για πολλούς θα φάνταζε ωραίο να είχαν την ευκαιρία να κολυμπήσουν παρέα με μια θαλάσσια χελώνα, στην πραγματικότητα η αλληλεπίδραση μπορεί να μην είναι πάντα ευχάριστη, γράφει ο Τάσος Σαραντής στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.

«Στις περιοχές όπου μια θαλάσσια χελώνα συσχετίζει την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, η συμπεριφορά της αλλάζει. Αντιμετωπίζει τους λουόμενους, αλλά και άλλες χελώνες σαν ανταγωνιστές στην περιοχή διατροφής της και προσπαθεί με δαγκώματα να τους διώξει από κει», αναφέρει ο Δημήτρης Φυτίλης, υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής.

Μια χελώνα μπορεί να μας καταδιώξει στη θάλασσα για να μας απομακρύνει από τον ζωτικό της χώρο. Επίσης, αν έχει ταϊστεί στο σημείο αυτό από ανθρώπους, μπορεί να μας πλησιάσει και να μας δαγκώσει. Αυτό συμβαίνει και στο Λιμένι της Μάνης, όπου το τοπικό Κέντρο Υγείας κάθε καλοκαίρι καταγράφει δεκάδες περιστατικά επιθέσεων θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολείμματα θαλάσσιων οργανισμών ρίχνονται συστηματικά στη θάλασσα από εγκαταστάσεις προς κατανάλωση από θαλάσσιες χελώνες που ζουν εκεί.

Όμως, η απόρριψη νεκρών οργανισμών και υπολειμμάτων τροφής στη θάλασσα αποτελεί ρύπανση και διώκεται ποινικά και αποτελεί όχληση σε προστατευόμενα είδη.

Η γνώση για τους θαλάσσιους οργανισμούς και η ενημέρωση μπορούν να βοηθήσουν στο να αποφευχθούν τα προβλήματα αυτά και να αναπτυχθεί περισσότερος σεβασμός προς τη φύση και τα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προειδοποιεί τους λουόμενους να μην πλησιάζουν τις θαλάσσιες χελώνες, να κρατούν αποστάσεις από αυτές και να μην τις ταΐζουν, καθώς το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν τη φυσιολογική του διατροφή αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο. Μάλιστα, συνιστά αν δούμε ανθρώπους από εγκαταστάσεις να ταΐζουν θαλάσσιες χελώνες ή να ρίχνουν υπολείμματα τροφής στη θάλασσα, να το αναφέρουμε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή το Λιμεναρχείο της περιοχής.

Επίσης, αν συναντήσετε τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα, μπορείτε να καλέσετε στο 24ωρο τηλέφωνο του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ (6941511511) για την άμεση μεταφορά στο Κέντρο Διάσωσης στο οποίο φθάνουν περίπου 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες κάθε χρόνο που διασώζονται στις ελληνικές θάλασσες. Στις εγκαταστάσεις του γίνεται η περίθαλψη και η αποκατάσταση των χελωνών και από εκεί οργανώνεται η επιστροφή τους στη θάλασσα.

Naxos Wildlife Protection… για την θαλάσσια χελώνα και την άγρια πανίδα

Στη Νάξο έχουμε τη χαρά να υπάρχει ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου ο οποίος φροντίζει για τη Θαλάσσια Χελώνα στις Κυκλάδες από το 2011. Έχοντας δημιουργήσει το ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και το CYCLADES PRESERVATION FUND.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί απλές οδηγίες με το τι κάνουμε σε περίπτωση που συναντήσουμε μια θαλάσσια χελώνα.

“Οι εθελοντές του Συλλόγου μας λειτουργούν σταθμό πρώτων βοηθειών για τα άγρια ζώα του νησιού και διαθέτει εγκαταστάσεις για την φροντίδα θαλασσίων χελωνών. Εκτός αυτού πραγματοποιούμε παρακολούθηση στο πεδίο, ταυτοποίηση ατόμων και εύρεση και προστασία φωλεών” αναφέρει ο σύλλογος στο μήνυμά του.

Πληροφορίες Εφημερίδα των Συντακτών

📸Naxos Wildlife Protection

Δείτε επίσης