“Χρήμα & Τουρισμός”αποκλειστικό δημοσίευμα: Έως και 33% της τιμής δωματίου το τέλος ανθεκτικότητας!

απο Cyclades Open
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Έως και στο 33% της τιμής δωματίου θα ανέλθει το τέλος ανθεκτικότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση στα ελληνικά ξενοδοχεία, καταφέρνοντας ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στον ελληνικό Τουρισμό!

Το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ δημοσιεύει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τα τελευταία στοιχεία του ΙΤΕΠ, με όλες τις τιμές των ξενοδοχείων ανά κατηγορία και ανά μήνα, που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας το αληθές των επιχειρημάτων των ξενοδόχων και των φορέων τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, πριν καν ολοκληρωθεί η προθεσμία της διαβούλευσης, κατέθεσε το νομοσχέδιο στην Βουλή, χωρίς ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ στις ρυθμίσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση και το τέλος ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει το Χ&Τ στα ξενοδοχεία:

-5 αστέρων τον Μάιο η επιβάρυνση από το τέλος ανθεκτικότητας είναι στο 18% της τιμής δωματίου και τον Οκτώβριο στο 20%
-4 αστέρων τον Μάιο η επιβάρυνση από το τέλος ανθεκτικότητας είναι στο 32% της τιμής δωματίου και τον Αύγουστο στο 33%
-3 αστέρων τον Μάιο η επιβάρυνση από το τέλος ανθεκτικότητας είναι στο 18% της τιμής δωματίου και τον Αύγουστο στο 15%
-1 & 2 αστέρων τον Μάιο η επιβάρυνση από το τέλος ανθεκτικότητας είναι στο 8% της τιμής δωματίου και τον Οκτώβριο στο 10%

Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΤΕΠ -τα ευρήματα της οποίας μπορούν πολύ εύκολα να διασταυρωθούν με τις τιμές της Booking, της Expedia και άλλων σελίδων ηλεκτρονικών κρατήσεων-, με πρωτογενή και αξιόπιστα στοιχεία, το τέλος ανθεκτικότητας, αναμφίβολα πλήττει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου δεδομένου μάλιστα και του υψηλού πληθωρισμού που επιβαρύνει τους πελάτες.

H οριζόντια αύξηση του φόρου από 100% έως και 200% στις  κατηγορίες των ξενοδοχείων δεν υπολογίζεται ως % επί της τιμής του δωματίου, γεγονός που δημιουργεί ανισότητες και στρεβλώσεις ακόμη και ανάμεσα στα ξενοδοχεία που ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Σημειώνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στην τιμή τόσο μεταξύ των ξενοδοχείων της ίδιας κατηγορίας,  όσο και μεταξύ των ίδιων των ξενοδοχείων με βάση την εποχικότητα. Γι’ αυτό και  τους μη τουριστικούς μήνες το μερίδιο του τέλους στην τιμή αυξάνεται σημαντικά.

Τα μεγέθη και οι τιμές

Πιο αναλυτικά, από τον Ιανουάριο του 2024 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1 – 6 ευρώ ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία, με βάση την κατηγορία αστέρων. Στα ξενοδοχεία 1-2 αστεριών η αύξηση είναι 1€ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση και αναμένεται να φτάσει τα 6€ στα 5 αστέρων ξενοδοχεία ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

Η πρόεδρος του ΙΤΕΠ κα. Ντίνα Σβύνου | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το μέτρο αυτό:


➢ Πλήττει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου δεδομένου μάλιστα και του υψηλού πληθωρισμού που επιβαρύνει τους ενδεχόμενους πελάτες.
➢ Η οριζόντια αύξηση του φόρου από 100% έως και 200% στις κατηγορίες των ξενοδοχείων δεν υπολογίζεται ως % επί του τζίρου όλων των ξενοδοχείων, γεγονός που δημιουργεί ανισότητες και στρεβλώσεις ακόμη και ανάμεσα στα ξενοδοχεία που ανήκουν στην ίδια κατηγορία.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στην τιμή τόσο μεταξύ των ξενοδοχείων της ίδιας κατηγορίας, όσο και μεταξύ των ίδιων των ξενοδοχείων με βάση την
εποχικότητα. Γι’ αυτό και τους μη τουριστικούς μήνες το μερίδιο του τέλους στην τιμή αυξάνεται σημαντικά.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες των χρεώσεων στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του “ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ” πατώντας ΕΔΩ

“Ο τουρισμός αντιμετωπίζεται ως η εύκολη λύση που θα φέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία”

Διαβάζοντας το ρεπορτάζ του Κώστα Δεριζιώτη στο “Χρήμα & Τουρισμός” το Cyclades Open απευθύνθηκε σε επαγγελματία του τουρισμού που διαθέτει πολυετή πείρα στο managment ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και προορισμών. Ο Αλέξανδρος Τσατσαρούνος, σύμβουλος τουριστικών επιχειρήσεων σχολίασε την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης ως εξής:

“Η κυβέρνηση, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, πριν ολοκληρωθεί η διαβούλευση, κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για το «τέλος ανθεκτικότητας», με το οποίο θα επιβαρύνονται οριζόντια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος ή η εποχικότητα, οι τιμές διανυκτέρευσης των δωματίων στα ξενοδοχεία έως και 33%, ενώ και ο φόρος διαμονής αυξάνεται από 100% έως και 200%” σχολιάζει ο Αλέξανδρος Τσατσαρούνος.

Ο τουρισμός, για άλλη μια φορά, αντιμετωπίζεται ως η εύκολη λύση που θα φέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία, χωρίς να υπολογίζεται το πλήγμα που επιφέρει στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου αυτή η πρόχειρη απόφαση και τις καταστροφικές συνέπειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Λίγες ημέρες νωρίτερα μάλιστα, κατά τη διάρκεια της World Travel Market στο Λονδίνο, σύσσωμοι οι θεσμικοί παράγοντες του τουρισμού, διαβεβαίωναν ότι «η  τουριστική σεζόν του 2024 προβλέπεται να είναι εξαιρετική»,, ότι  «η πορεία ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό θα συνεχιστεί και το 2024» ότι «οι προκρατήσεις στον τουρισμό για το 2024 είναι 4πλάσιες από αυτές του 2023» κ.ο.κ.

Σήμερα στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες του βορείου ημισφαιρίου, δεν υπάρχει ούτε ένα (1) ξενοδοχείο που δεν έχει ανακοινώσει τις τιμές του για το καλοκαίρι του 2024 στους Tour Operators και τα κανάλια διανομής (Booking, Expedia κλπ.), ενώ όλα τα ξενοδοχεία έχουν δεχτεί κρατήσεις, πολλές εκ των οποίων μάλιστα έχουν ήδη πληρωθεί στο πλαίσιο των προσφορών early booking.  

Με την απόφασή της η κυβέρνηση ζητάει από όλους τους ξενοδόχους, είτε να απορροφήσουν τις  επιβαρύνσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 30% του τζίρου τους (και αντίστοιχα να περιορίσουν τα έξοδά τους είτε υποβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών  είτε απολύοντας προσωπικό κλπ.), είτε να αθετήσουν τα συμβόλαιά τους και να αυξήσουν ανάλογα τις τιμές τους, με όποιους κινδύνους συνεπάγεται αυτό (ακυρώσεις κρατήσεων, ακυρώσεις συμβολαίων, δικαστικές διαμάχες κλπ.), ενώ φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τις συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον και τους περιορισμούς που έχουν επιφέρει στη ζήτηση”.

Τί θα πράξουν άραγε οι ξενοδόχοι οι οποίοι έχουν ν αντιμετωπίσουν ήδη ένα αυξημένο κόστος λειτουργίας, τον ανταγωνισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης που ακόμα δεν έχει εξορθολογιστεί ο τρόπος λειτουργίας του, αλλά και πολλές δυσκολίες ακόμα, μπροστά σ’ αυτή την απόφαση; Η “ανθεκτικότητα” προϋποθέτει κι έναν υγιή ανθεκτικό κλάδο…πόσοι θ’ αντέξουν ν’ ανταποκριθούν; Μήπως αντί για …ρεκόρ αφίξεων, ξεκινήσει στο τέλος της επόμενης σεζόν ένα… ρεκόρ χρεωκοπίας και ξεπουλήματος σε ξένα fund;

Δείτε επίσης