Χταπόδια: «Εξίσου έξυπνα με τις γάτες»- Η πρώτη μονάδα εκτροφής χταποδιών προκαλεί αντιδράσεις

απο Cyclades Open

Αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο για την κατασκευή της πρώτης μονάδας εκτροφής χταποδιών στον κόσμο, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα ασπόνδυλα είναι εξίσου έξυπνα με τις γάτες, ενώ νιώθουν συναισθήματα, όπως πόνο και ευχαρίστηση.

Όπως αποκάλυψε το BBC, η ισπανική πολυεθνική Nueva Pescanova σχεδιάζει να δημιουργήσει μονάδα στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, όπου θα εκτρέφονται περίπου ένα εκατομμύριο χταπόδια ετησίως.

Τα χταπόδια δεν έχουν εκτραφεί ποτέ έως τώρα εντατικά, αλλά οι περίπου 350.000 τόνοι που καταναλώνονται ανά τον κόσμο, ψαρεύονται στη θάλασσα με διάφορα μέσα.

Ειδικοί προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να ανακαλύψουν το μυστικό για την εκτροφή του χταποδιού σε αιχμαλωσία. Κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο καθώς οι προνύμφες τρώνε μόνο ζωντανή τροφή και χρειάζονται ένα προσεκτικά ελεγχόμενο περιβάλλον. Όμως, η Nueva Pescanova ανακοίνωσε το 2019 ότι είχε κάνει μια επιστημονική ανακάλυψη.

Ωστόσο, η προοπτική της εντατικής εκτροφής χταποδιού προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Στις ΗΠΑ, βουλευτές στην πολιτεία της Ουάσιγκτον ζητούν να απαγορευτεί η πρακτική, πριν καν ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Nueva Pescanova, τα χταπόδια, που είναι μοναχικά ζώα συνηθισμένα στο σκοτάδι, θα φυλάσσονταν σε δεξαμενές με άλλα χταπόδια, μερικές φορές κάτω από συνεχές φως. Η μονάδα της εταιρείας θα αποτελείται από περίπου 1.000 δεξαμενές σε ένα διώροφο κτίριο στο λιμάνι του Λας Πάλμας στο νησί Γκραν Κανάρια. Στόχος της εταιρείας είναι να παράγει 3.000 τόνους χταποδιών ετησίως για τις αγορές των ΗΠΑ, της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας, μεταξύ άλλων. Πρόκειται, πρακτικά, για 1 εκατ. χταπόδια, κάτι που σημαίνει ότι σε κάθε κυβικό μέτρο δεξαμενής θα αντιστοιχούν 10-15 χταπόδια.  

Το σχέδιο προβλέπει ότι τα χταπόδια θα θανατώνονται με την τοποθέτησή τους σε δοχεία με παγωμένο νερό στους -3 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν κανόνες για την μεταχείριση των χταποδιών, καθώς αυτά δεν έχουν εκτραφεί εμπορικά έως τώρα. Όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μέθοδος θανάτωσης προκαλεί έναν αργό και αγχωτικό θάνατο.

Μάλιστα, ορισμένα σούπερ μάρκετ όπως οι αλυσίδες Tesco και Morrisons αρνούνται να πουλήσουν ψάρια που έχουν θανατωθεί με τη χρήση πάγου.

Όπως λέει στο BBC ο καθηγητής Peter Tse, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Dartmouth, αυτός είναι ένας  «αργός θάνατος. Θα είναι πολύ σκληρός και δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται». Τα χταπόδια είναι «εξίσου έξυπνα με τις γάτες», σημειώνει και προτείνει να θανατώνονται με τον τρόπο που χρησιμοποιούν πολλοί ψαράδες, δηλαδή με ένα χτύπημα στο κεφάλι.

Ο Jonathan Birch, αναπληρωτής καθηγητής στο London School of Economics, σημειώνει, έπειτα από την επισκόπηση τουλάχιστον 300 επιστημονικών μελετών, ότι τα χταπόδια αισθάνονται πόνο και ευχαρίστηση.

«Μεγάλοι αριθμοί χταποδιών δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται μαζί σε κοντινή απόσταση. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε άγχος, συγκρούσεις και υψηλή θνησιμότητα», λέει. 

Πηγή: moneyreview.gr 

📸Kostas Morfiris/Unsplash

Δείτε επίσης