Δ. Καπούνης: «Ελλείψεις σε αρνί και κατσίκι το Πάσχα-Γιατί φτάνουν 18 ευρώ στον καταναλωτή

απο Cyclades Open
ΑΡΝΙ ΟΒΕΛΙΑΣ ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ

Ανάρπαστα έγιναν τα ελληνικά αρνιά την περίοδο του Καθολικού Πάσχα, καθώς οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας τα πούλησαν στο εξωτερικό και σε υψηλές μάλιστα τιμές.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό;

Ότι για το Ορθόδοξο Πάσχα θα υπάρξουν ελλείψεις και οι καταναλωτές θα χρειαστεί να πληρώσουν ακριβά τον παραδοσιακό οβελία, ενώ η ζήτηση θα καλυφθεί με εισαγωγές από το εξωτερικό. Ρεπορτάζ για το θέμα «έπαιξε» στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action 24, φιλοξενώντας μάλιστα και δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρη Καπούνη.

«Έγιναν εξαγωγές για το Καθολικό Πάσχα, κυρίως προς την Ιταλία (σ.σ. αλλά και τις Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία), με τον αριθμό αρνιών που διατέθηκε να ξεπερνά τις 300 χιλιάδες. Αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει, βέβαια, τα κρέατα, το αρνί και το κατσίκι, στην Ελλάδα, επειδή, για το Ορθόδοξο Πάσχα, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα βρει κανείς. Θα υπάρχουν ελλείψεις», επιβεβαίωσε ο Δ. Καπούνης.

Όσο για τις τιμές του αρνιού, το ρεπορτάζ του καναλιού ανέφερε ότι, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε μεταξύ 7,5 και 8 ευρώ το κιλό για τα αρνάκια γάλακτος μέχρι 5 εβδομάδων και βάρους 6-8 κιλών. Στη Βαρβάκειο αυτή τη στιγμή το προϊόν πωλείται 8-9 ευρώ το κιλό, όμως οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι η τιμή δεν θα μείνει εκεί τις ημέρες του Πάσχα – θα αυξηθεί…

Σχολιάζοντας το ζήτημα των τιμών του προϊόντος, ο Δ. Καπούνης τόνισε, με νόημα: «Εάν οι κτηνοτρόφοι πουλήσουν περίπου στα 10 ευρώ συνυπολογίζοντας την αγορά, τα σφάγια, κλπ, προσθέτοντας και τον Φ.Π.Α. που είναι 13% πάμε στα 11,30 ευρώ. Εάν προσθέσουμε και το ένα ή τα δύο ευρώ που πρέπει να αποκομίσει και ο έμπορος, πάμε στα 13-14 ευρώ. Ενώ, ο παραγωγός πουλά το προϊόν στα 8 ευρώ και αυτό φτάνει στον καταναλωτή στα 18 ευρώ!»…

Διαβάστε ακόμα:

«Καμπανάκι» για ελλείψεις αμνοεριφίων το Πάσχα-Προβληματίζει η τιμή

Οι κρεοπώλες αφήνουν να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα δυσκολευτούν οι καταναλωτές να βρουν αρνί ή κατσίκι, καθώς φοβούμενοι, όπως λένε, το καλάθι που μπήκε στα σουπερμάρκετ, δεν προμηθεύτηκαν οι ίδιοι αρκετές ποσότητες όπως αναφέρει το ethnos.gr.

Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι καταναλωτές θα μπορέσουν να βρουν ποιοτικό προϊόν σε προσιτή τιμή.

Διαβάστε ακόμα:

Τις επόμενες ημέρες και με αποκορύφωμα το Μεγάλο Σάββατο, η αγορά αναμένεται να «πάρει φωτιά» και ο πόλεμος νεύρων με την τιμή του οβελία φαίνεται πως θα συνεχιστεί.

Οι λόγοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega είναι

  • οι μεγάλες αυξομειώσεις στις θερμοκρασίες (υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα και απότομα χαμηλές τη νύχτα με αποτέλεσμα πολλά μικρά αρνάκια δεν κατάφεραν να επιβιώσουν)
  • πολλοί κτηνοτρόφοι “γυρίζουν την πλάτη” στο επάγγελμα (αυξημένο κόστος)
  • Αύξηση εξαγωγών άνω του 20% λόγω του Πάσχα των καθολικών στις 31/3 (σε: Ιταλία, Ισπανία, γερμάνια και Πορτογαλία)
  • περισσότερα από 85.000 αιγοπρόβατα πέθαναν φέτος εξαιτίας των πυρκαγιών και των πλημμυρών

Πηγή: ΕΑΣ Νάξου, ethnos.gr

📸Danny Lines/Unsplash

Δείτε επίσης