Διάστημα: Δείτε ζωντανά το σκάφος της αποστολής DART να συγκρούεται με αστεροειδή

απο Cyclades Open

Η αποστολή «πλανητικής άμυνας» DART της NASA ολοκληρώνεται τη νύχτα της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου προς Τρίτη στις 02:14 ώρα Ελλάδος με την πτώση του σκάφους της αποστολής σε ένα μικρό αστεροειδή. Το σκάφος που ξεκίνησε πριν από έντεκα μήνες έφθασε στον αστεροειδή Δίδυμο που έχει διάμετρο 800 μέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11 εκατ. χλμ. από τη Γη. Ενας διαστημικός βράχος διαμέτρου 160 μέτρων, ο Δίμορφος, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δίδυμο λειτουργώντας έτσι ως δορυφόρος του.

Το σκάφος θα πέσει πάνω στον Δίμορφο με ταχύτητα 24 χιλιάδων χλμ./ώρα με στόχο να τον εκτρέψει ελαφρά από την πορεία του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων της NASA η σύγκρουση θα μεταβάλει την τροχιακή κίνηση του Δίμορφου και θα περιφέρεται πέριξ του Δίδυμου τουλάχιστον 73 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα. H NASA θα μεταδώσει ζωντανά την πτώση του σκάφους στον αστεροειδή.

NASA Live: Official Stream of NASA TV
DART’s Impact with Asteroid Dimorphos (Official NASA Broadcast)

Πολλά επίγεια τηλεσκόπια έχουν στρέψει τα όργανα τους στον Δίμορφο για να καταγράψουν τη σύγκρουση. Το σκάφος απελυεθέρωσε τη μικρή ιταλική διαστημοσυσκευή LICIACube που έχει ήδη πλησιάσει τον Δίμορφο σε απόσταση 55 χιλιομέτρων και με τις κάμερες της θα φωτογραφήσει τα “μεθεόρτια” της πρόσκρουσης. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος σχεδιάζει να εκτοξεύσει το 2024 μια αποστολή που θα ταξιδέψει στον Δίδυμο και τον Δίμορφο για να καταγράψει από κοντά τις επιπτώσεις της σημερινής σύγκρουσης, τον κρατήρα που θα δημιουργηθεί στον διαστημικό βράχο και τη νέα του τροχιά.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Δείτε επίσης