Δίκτυο “Βιώσιμες Κυκλάδες”: Χωρικός Σχεδιασμός για την Διάσωση της Κυκλαδίτικης Ταυτότητας στην Πάρο [Εργαστήριο]

απο Cyclades Open
ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Ο Γιώργος Λιάλιος μας παρουσιάζει σημαντικά νέα στοχεία σην ομιλία του με θέμα: “Υπερτουρισμός, Υπερδόμηση και Κλιματική Αλλαγή: Η περίπτωση των Κυκλάδων”.
Ο Γιάννης Σπιλάνης διευθύνει εργαστήριο με τη συμμετοχή φορέων και του κοινού, με θέμα: “Τί Πάρο έχουμε; Τί Πάρο θέλουμε;”

Σάββατο 30/3

Τουριστική Μεγέθυνση ή Βιώσιμη Ανάπτυξη;
Α: Κίνδυνοι από την αστικοποίηση

  • 11.30 π.μ. -12.30 μ.μ. Εισηγητικές ομιλίες
    Γιώργος Λιάλιος, Γιάννης Σπιλάνης
  • 12.30 μ.μ. – 1.00 μ.μ. Συζήτηση με Τοπικούς Φορείς
  • 1.00 μ.μ.- 2.30 μ.μ. «Τι Πάρο έχουμε;»: Εργαστήριο. Γιάννης Σπιλάνης.

Κυριακή 31/3

Τουριστική Μεγέθυνση ή Βιώσιμη Ανάπτυξη;
Β: Φέρουσα Ικανότητα σήμερα και αύριο

  • 11.30 π.μ. -1.00 μ.μ. «Τι Πάρο θέλουμε;»: Εργαστήριο. Γιάννης Σπιλάνης
  • 1.00 μ.μ. – 2.00 μ.μ. Συζήτηση
    Γιάννης Σπιλάνης, Γιώργος Λιάλιος
  • 2.00 μ.μ.- 2.30 μ.μ. Συμπεράσματα

Περιμένουμε τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τους μόνιμους επισκέπτες του νησιού για να συζητήσουμε.

Στόχος της συνάντησης είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν την άποψη τους και στα δύο θέματα χωριστά. Το πρώτο, “Τι Πάρο έχουμε”, αναφέρεται στο αν είναι ευχαριστημένοι με τα εισοδήματα τους, με την απασχόληση τους, με τη ποιότητα ζωής που έχουν χειμώνα-καλοκαίρι και να εντοπίσουμε τι τους ενοχλεί, τι τους ευχαριστεί και γιατί. Είναι κρίσιμο να απαντηθεί με ειλικρίνεια το ερώτημα και να αποτυπωθούν οι πιθανές αντιφάσεις. Ένα παράδειγμα: τελικά βγάζουν ικανοποιητικά εισοδήματα επιχειρηματίες και εργαζόμενοι; Οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και κάτω από ποιές προϋποθέσεις; Οι τουρίστες είναι ευχαριστημένοι και γιατί; Όχι για να “στοχοποιηθούν” όσοι τις εκφράζουν, αλλά για να δούμε σε δεύτερη φάση τι θέλουμε και μπορούμε να σχεδιάσουμε στο άμεσο επόμενο διάστημα.

Το δεύτερο είναι “τι Πάρο θέλουμε”. Με βάση τα όσα θα έχουν ακουστεί στο πρώτο γύρο της διαβούλευσης, οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα του τι θέλουν και πως το θέλουν και βέβαια πως αυτό μπορεί να γίνει ή να αποφευχθεί. Θα διερευνηθεί τι ρόλο μπορεί να έχει ο Δήμος σ’αυτό αλλά και οι υπόλοιποι ως οργανωμένες ομάδες και μεμονωμένοι πολίτες με τα διαφορετικά οράματα, συμφέροντα και επιθυμίες μας.

Αρχή της διαβούλευσης είναι η κατάθεση απόψεις από κάθε συμμετέχοντα χωρίς προσωπικές αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις. Η κάθε μία και ο καθένας καλείται να πει (και να γράψει) τι τον ευχαριστεί, τι τον ενοχλεί, πως βλέπει το μέλλον του μέσα από μια σειρά επιλογές και προτεραιότητες. Ξέρετε και ξέρουμε ότι όλα δεν μπορούν να γίνουν – ειδικά σε ένα νησί- και επομένως χρειάζονται επιλογές που δεν θα είναι αντιφατικές μεταξύ τους.

Περισσότερα από κοντά. Ελπίζουμε να είστε εκεί πολλές και πολλοί με διάθεση για εποικοδομητική και οργανωμένη διαβούλευση.

Γιάννης Σπιλάνης

Δείτε επίσης