Πάρος: τρία βίντεο με ομιλίες από το διήμερο συνέδριο για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης στις Κυκλάδες

απο Cyclades Open

Στόχος το του διήμερου συνεδρίου που έλαβε χώρα στην Πάρο στις 13 και 14 Απριλίου ήταν η διερεύνηση και η ετοιμασία προτάσεων για τις στρατηγικές που πρέπει να υιοθετήσουν τόσο η Πάρος όσο και άλλα νησιά των Κυκλάδων που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα υπερτουρισμού και υπερδόμησης στην κατεύθυνση της εφαρμογής μιας άλλης πιο ισόρροπης αναπτυξιακής πορείας, με σεβασμό στα στοιχεία της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των νησιών.

Η Πάρος, όπως και οι Κυκλάδες γενικότερα, βρίσκεται σήμερα σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας της. Το ήδη επιβαρυμένο από την εκτεταμένη δόμηση περιβάλλον της και οι έντονα πιεζόμενοι από τη μεγέθυνση φυσικοί πόροι της κινδυνεύουν να βρεθούν σε μια κατάσταση σοβαρής διατάραξης της ισορροπίας τους, πράγμα που σε συνδυασμό με την απουσία ενός οργανωμένου σχεδίου διαχείρισης και ανάπτυξης τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο απειλεί να την οδηγήσει σε μια οριστική απώλεια της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της και ενδεχομένως σε μια οδυνηρή αναστροφή της οικονομικής της ανάπτυξης.

Ακολουθούν τρια βίντεο από την διημερίδα, όπως δημοσιεύτηκαν στο digitalparos.com:

“Πολιτιστική κληρονομιά, το Συγκριτικό πλεονέκτημα της Πάρου”, από την Ντόρα Κατσωνοπούλου

Η Ντόρα Κατσωνοπούλου είναι καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Cornell University και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων.

Συνέντευξη του Γιάννη Σπιλάνη στα παρασκήνια της διημερίδας για την μετάβαση προς ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης στις Κυκλάδες

Ο Γιάννης Σπιλάνης, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου και του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης, αναλύει μέσα σε λίγα λεπτά το πρωταρχικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες και τη λύση του. Η σύντομη αυτή συνέντευξη πραγματοποιήθηκε σε ένα διάλειμμα της διημερίδας με τίτλο “Στρατηγικές μετάβασης προς ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για την Πάρο και τις Κυκλάδες”, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου 2024, στο νησί της Πάρου.

Η περίπτωση της Σαντορίνης: Ομιλία του δημάρχου Θήρας Νίκου Ζώρζου στο συνέδριο

Πηγή: digitalparos

Δείτε επίσης