Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες: Ολοκληρώθηκε το 5ο εργαστήριο που αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό της Πάρου

απο Cyclades Open

Το πέμπτο εξαιρετικά σημαντικό εργαστήριο που αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό της Πάρου, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Σπιλάνης, ειδικός σε θέματα βιώσιμου τουρισμού και ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλιος συνομίλησαν με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων, ενώ ο τελευταίος παρουσίασε, σημαντικά νέα στοιχεία στην ομιλία του με θέμα: “Υπερτουρισμός, Υπερδόμηση και Κλιματική Αλλαγή: Η περίπτωση των Κυκλάδων”. Μεταξύ άλλων, το εργαστήριο παρακολούθησαν ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς και 4 αντιδήμαρχοι, αναφέρει η “Κοινή Γνώμη“.

Αρχή της διαβούλευσης ήταν η κατάθεση άποψης από κάθε συμμετέχοντα χωρίς προσωπικές αντιπαραθέσεις και αντεγκλίσεις. Η κάθε μία και ο καθένας καλούταν να πει τι τον ευχαριστεί, τι τον ενοχλεί, πως βλέπει το μέλλον του μέσα από μια σειρά επιλογές και προτεραιότητες στο νησί. Οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου απευθυνόμενοι στους συμμετέχοντες, τόνισαν, “Ξέρετε και ξέρουμε ότι όλα δεν μπορούν να γίνουν – ειδικά σε ένα νησί – και επομένως χρειάζονται επιλογές που δεν θα είναι αντιφατικές μεταξύ τους.

Στόχος της συνάντησης

Ο Γιάννης Σπιλάνης, στη διάρκεια του διημέρου, διηύθυνε ένα σημαντικό εργαστήριο με τη συμμετοχή φορέων και του κοινού, με θέμα: “Τι Πάρο έχουμε; Τι Πάρο θέλουμε;” Σε αυτό περίμενε την ανταπόκριση κατοίκων, επιχειρηματιών και μόνιμων επισκεπτών του νησιού για να συζητήσουν.

Στόχος της συνάντησης ήταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν την άποψη τους και στα δύο θέματα χωριστά. Το πρώτο, “Τι Πάρο έχουμε”, αναφερόταν στο αν είναι ευχαριστημένοι με τα εισοδήματα τους, με την απασχόληση τους, με τη ποιότητα ζωής που έχουν χειμώνα-καλοκαίρι και να εντοπιστεί τι τους ενοχλεί, τι τους ευχαριστεί και γιατί. Ήταν κρίσιμο να απαντηθεί με ειλικρίνεια το συγκεκριμένο ερώτημα και να αποτυπωθούν οι πιθανές αντιφάσεις. Κάποια χαρακτηριστικά ερωτήματα ήταν: τελικά βγάζουν ικανοποιητικά εισοδήματα επιχειρηματίες και εργαζόμενοι; Οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Οι τουρίστες είναι ευχαριστημένοι και γιατί; Σκοπός δεν ήταν να “στοχοποιηθούν” όσοι εκφράζουν αυτές τις αντιθέσεις, αλλά να μελετηθεί σε δεύτερη φάση, τι μπορεί να σχεδιαστεί στο άμεσο επόμενο διάστημα.

Το δεύτερο αφορούσε το “τι Πάρο θέλουμε;”. Με βάση τα όσα ακούστηκαν στον πρώτο γύρο της διαβούλευσης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα του τι θέλουν για το νησί και πως το θέλουν και βέβαια πώς αυτό μπορεί να γίνει ή να αποφευχθεί. Διερευνήθηκε, παράλληλα, τι ρόλο μπορεί να έχει ο Δήμος αλλά και οι υπόλοιποι, ως οργανωμένες ομάδες και μεμονωμένοι πολίτες με τα διαφορετικά οράματα, συμφέροντα και επιθυμίες.

Τ. Παντελαίου: “Υπήρξαν πάρα πολύ σημαντικές παρατηρήσεις από όλους”

Η υπεύθυνη της διοργάνωσης, οικονομολόγος και εκπαιδευτικός, Τόνια Παντελαίου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το διήμερο όπου τέθηκαν κρίσιμα ερωτήματα προς τον κόσμο της Πάρου, όπου η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από άλλες φορές.

Μεταξύ άλλων τόνισε, ότι, “η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά είχαμε περισσότερο κόσμο από άλλες φορές και παρακολούθησαν το εργαστήριο περίπου 50 άτομα. Όπως συνηθίζουμε, έτσι και αυτό το διήμερο ήταν εξαιρετικά ποιοτικό το κοινό, καθώς είναι άνθρωποι ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι. Υπήρξαν πάρα πολύ σημαντικές παρατηρήσεις από όλους και μεταξύ αυτών ήταν και ο δήμαρχος και 4 αντιδήμαρχοι και νομίζω ότι ήταν μία πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Επίσης, συμμετείχε και ο Σύλλογος Μελετητών Κυκλάδων με τους εκπροσώπους του στο εργαστήριο και δημοτικοί σύμβουλοι από την Τήνο.

Πραγματοποιήθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και τέθηκαν πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα. Ο Γιώργος Λιάλιος στην παρουσίαση του, μετέφερε στο κοινό πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το πως προχωράει η υπερδόμηση και ο υπερτουρισμός και όλα αυτά τα θέματα που απασχολούν το νησί και τις Κυκλάδες γενικότερα. Στο δεύτερο κομμάτι, ήταν το εργαστήριο που κάνει ο κ. Σπιλάνης, που είναι οργανωμένο επιστημονικά και έθετε κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα, που έπρεπε να απαντηθούν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, που δεν είναι άλλοι από τους πολίτες και τους επιχειρηματίες του νησιού. Αυτή η διαδικασία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ευχάριστη για όλους όσους συμμετείχαν”.

Γ. Σπιλάνης: “Η τοπική κοινωνία πρέπει να επιλέξει το δρόμο που θέλει να ακολουθήσει”

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Σπιλάνης, ειδικός σε θέματα βιώσιμου τουρισμού, με τη σειρά του μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” για τη σημαντική διημερίδα, ανέφερε τα εξής: “Η πρωτοβουλία είναι σημαντική και ανήκει στους Συλλόγους της Πάρου, εγώ απλά συμμετέχω θετικά και το στηρίζω, αλλά τονίζω ότι χωρίς τους τοπικούς παράγοντες τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει.

Η πρώτη ενότητα έθετε το ερώτημα “τι Πάρο έχουμε;” Και εκεί βγήκαν διάφορα θέματα. Για παράδειγμα αναφέρθηκε ότι στην πορεία του χρόνου, όλοι ξέρουμε ότι ο τουρισμός έφερε χρήματα στα νησιά και αυτό κάθε φορά φαίνεται στις απαντήσεις του κόσμου, για την οικονομική απόδοση του τουρισμού, αλλά έχουν αρχίσει και αυξάνονται τα αλλά που πλέον είναι πολλά. Οι αρνητικές συνέπειες και τα βάρη τουρισμού αρχίζουν και γίνονται εμφανή. Σιγά σιγά και για αυτό, αρχίζουν και μιλάνε όλοι, συνεχώς περισσότερο, για το αν τα νησιά είναι βιώσιμα, αν υπάρχει υπερτουρισμός ή όχι και τα προβλήματα που έχει το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στα νησιά. Πράγματα τα οποία εμείς οι επιστήμονες τα γνωρίζαμε και πλέον περνάνε και στην κοινωνία και γίνονται αποδεκτά από όλους”.

Όσο για τα όσα αναφέρθηκαν στο πρώτο και στο δεύτερο κομμάτι του εργαστηρίου πρόσθεσε, ότι, “την πρώτη μέρα δεν αναφέραμε κάποια δεδομένα της Πάρου και πως εξελίχθηκε τα τελευταία 10 χρόνια. Στο εργαστήριο αφήσαμε τους συμμετέχοντες να πουν τις απόψεις τους, χωρίς να τους επηρεάσουμε με στοιχεία, θέλαμε να ακούσουμε αυτό που εκείνοι έχουν ως αντίληψη. Στο ερωτηματολόγιο που απαντούν, μιλούν με βάση τις απόψεις που έχουν και εκφράζουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, που είναι ο κόσμος, οι επιχειρηματίες και η Δημοτική Αρχή. Τη δεύτερη μέρα, πραγματοποιήθηκε μία παρουσίαση από μένα για το πως βλέπω τα δεδομένα, ποια προβλήματα βλέπω και ποια σενάρια προτείνω αλλά επιμένω ότι δεν θα δώσω εγώ τη λύση στην τοπική κοινωνία αλλά εκείνη πρέπει να επιλέξει το δρόμο που θέλει να ακολουθήσει”.

Πηγή: Κοινή Γνώμη/Θοδωρής Καρατζούνης

Δείτε επίσης