Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Σκόπιμη βούληση η καταστολή της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα

απο Cyclades Open

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Έλληνα συντηρητικού βουλευτή και πρώην δημοσιογράφου, Δημήτρη Μαρκόπουλου, για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) σε σχέση με την έκθεση που φέρνει την Ελλάδα ως την χειρότερη χώρα της ΕΕ στην ελευθερία του Τύπου, ότι είναι μια ασήμαντη «αριστερή» ΜΚΟ, απάντησε ο επικεφαλής της EE και των Βαλκανίων της RSF.

Επικοινωνώντας με τη EURACTIV Greece, ο Πάβολ Σζαλαϊ, επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων της RSF, δήλωσε ότι η σύγκριση μεταξύ του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2022 και του 2021 πρέπει να γίνει με προσοχή, δεδομένης της αναβαθμισμένης μεθοδολογίας.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η μεθοδολογία είναι πολύ σταθερή. Δεύτερον, η Ελλάδα έπεσε και λόγω της ανόδου άλλων χωρών».

«Ωστόσο, η νέα κατάταξη της Ελλάδας ως τελευταίας χώρας της ΕΕ στον Παγκόσμιο Δίκτη Ελευθερίας του Τύπου δεν μπορεί να εξηγηθεί αποκλειστικά από τις μεθοδολογικές αλλαγές ή τις αλλαγές σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον Γιώργο Καραϊβάζ, γνωστό Έλληνα δημοσιογράφο που κάλυπτε θέματα σχετικά με την αστυνομία, ο οποίος πυροβολήθηκε σε μαφιόζικη εκτέλεση μπροστά στο σπίτι του Απρίλιο του 2021, ο Σζαλαϊ σχολίασε: «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για άμεση έρευνα, η έρευνα φαίνεται να έχει μπλοκαριστεί και επιπλέον στερείται στοιχειώδους διαφάνειας, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις συστάσεις της Επιτροπής για την ασφάλεια των δημοσιογράφων από τον Σεπτέμβριο του 2021».

«Μια τέτοια πρόοδος και διαφάνεια θα εξασφάλιζε στους Έλληνες δημοσιογράφους την καλή θέση των αρχών να τους προστατεύσουν και να εντοπίσουν και να καταδικάσουν τον δράστη», πρόσθεσε.

Ο Σζαλαϊ επέμεινε ότι ο κατάλογος των ζητημάτων της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα είναι «δυστυχώς πολύ μακρύς: απειλές κατά των δημοσιογράφων από το οργανωμένο έγκλημα, παρακολούθηση, αδιαφανής και άδικη κατανομή των δημοσίων κονδυλίων στα μέσα ενημέρωσης, νομοθεσία που ποινικοποιεί τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, αστυνομική βία και αυθαίρετες συλλήψεις δημοσιογράφων, επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης που θεωρούνται ότι υποστηρίζουν την κυβέρνηση, έλλειψη ανεξαρτησίας των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, λεκτικές επιθέσεις και καταχρηστικές αγωγές (SLAPPs)».

Όπως είπε το πρόβλημα είναι η ανικανότητα των ελληνικών αρχών να προστατεύουν τους δημοσιογράφους και αυτό που φαίνεται, είναι η σκόπιμη βούλησή τους να καταστείλει την ελευθερία του Τύπου.

«Γι’ αυτό και η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν».

Παρά τη σύγκριση αυτή, η Ουγγαρία κατατάσσεται στα μέσα της όγδοης δεκάδας, ενώ η βαθμολογία της Ελλάδας κατρακύλησε σε τριψήφιο αριθμό.

Χτες ο συντηρητικός βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος, πρώην δημοσιογράφος, καταφέρθηκε εναντίον των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), χαρακτηρίζοντάς τους ως “αριστερή ΜΚΟ”, με αφορμή πρόσφατη έκθεση που δείχνει ότι η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

«Δεν είναι δυνατόν να ακολουθούμε τόσο κάθε ΜΚΟ που συνήθως έχει αριστερά χαρακτηριστικά και να παρουσιάζουμε εδώ [στην Ελλάδα] ως κάτι τόσο σημαντικό», δήλωσε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ).

Δείχνοντας με το δάχτυλο την αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ (Ευρωπαϊκή Αριστερά), τόνισε ότι «το παιχνίδι με κάποιους χαμένους από το εξωτερικό που τους παρουσιάζουν ως κάτι σημαντικό πρέπει να τελειώσει».

Η Ελλάδα έπεσε από την 70η θέση το 2021 στην 108η θέση, τη χειρότερη κατάταξη για μέλος της ΕΕ. Η κατάταξη είναι ακόμη και κάτω από κάθε υποψήφια χώρα από τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η χειρότερη κατάταξη είναι η Αλβανία (103η).

Η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την Πέμπτη στη EURACTIV Greece ότι η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου του 2022 θα έχει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα των μέσων ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση αντέδρασε στην έκθεση λέγοντας ότι έχει κάποιες ελλείψεις στη μεθοδολογία της, καθώς αναφέρεται στη δολοφονία ενός δημοσιογράφου, μια υπόθεση που βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση από τις αρχές.

Πηγή: EURACTIV

Δείτε επίσης