Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου: Τα παιδιά έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα από το ιερό νησί της Δήλου σ’ όλο τον κόσμο!

απο Cyclades Open

Δήλος, το ιερό νησί που γεννήθηκε το φως!

Σε κανένα άλλο νησί δε φιλοξενούνται τόσα πολλά μνημεία αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, όπως στη Δήλο, γι’ αυτό και αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Όλο το νησί, ένα υπαίθριο μουσείο, το ιερό νησί που γεννήθηκε ο Απόλλωνας και η Άρτεμις, το κέντρο που γύρω του ξεπηδούν τα νησιά των Κυκλάδων μέσα απ’ τα αφρισμένα κύματα του Αιγαίου.

Την Δήλο διάλεξε λοιπόν το δημοτικό σχολείο Φιλωτίου Νάξου να επισκεφτεί προκειμένου να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα. για ειρήνη, ισότητα, σεβασμό, αγάπη για το περιβάλλον. Άλλωστε τα παιδιά είναι η ελπίδα για το μέλλον και αυτό που ζητούν είναι κάτι απλό που κανείς από εμάς δεν έχει δικαίωμα να τους το στερήσει: ζητούν να ζήσουν σ’ έναν κόσμο όπως τον ονειρεύονται.

Από την Δήλο τον τόπο τον ιερό, στέλνουμε στον κόσμο μήνυμα ηχηρό…ο πόλεμος να πάψει, η ειρήνη παντού να λάμψει” ήταν ένα από τα μηνύματα, ενώ κάποιο άλλο αφορούσε το περιβάλλον: “Αγαπήστε το περιβάλλον…δεν έχουμε άλλο χρόνο SOS”, “Θέλουμε τον κόσμο όπως τον ονειρευόμαστε!”.

Για όσους δεν το θυμούνται, τα όνειρα των παιδιών είναι πολύχρωμα και έχουν χώρο για όλους στην καρδιά τους.

Στο αρχαίο Θέατρο της Δήλου, λοιπόν, το οποίο οικοδόμησαν οι Δήλιοι στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. ως έκφραση της ανεξαρτησίας τους αλλά και ως χώρο συνάντησης, συνύπαρξης και ανταλλαγής ποικιλόμορφων πολιτισμικών ιδιωμάτων τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τραγουδήσαν την ωδή στον Απόλλωνα (ποίηση Δήμητρα Μαντά και μουσική Μίκη Θεοδωράκη).

Η κλιματική αλλαγή παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για το ιερό νησί της Δήλου. Μέσα σε έναν αιώνα, η στάθμη της θάλασσας στη Μεσόγειο έχει ανέβει από μισό μέτρο μέχρι και ενάμισι μέτρο σε ορισμένες περιοχές. Πολλά από τα μνημεία της Δήλου βρίσκονται πλέον σε μηδενικό υψόμετρο. Οι αρχαιολόγοι αγωνίζονται για να διασώσουν τα πιο πολύτιμα κομμάτια.

Την εκπαιδευτική/ψυχαγωγική εκδρομή συνδιοργάνωσαν το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου Νάξου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Περισσότερες φωτογραφίες στην σελίδα facebook του σχολείου ΕΔΩ

Δείτε επίσης