Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου: Ξενάγηση-παρουσίαση την Κυριακή με την ολοκλήρωση του ιστορικού αρχείου

απο Cyclades Open

Το Ιστορικό Αρχείο στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου με την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης και ταξινόμησης του ιστορικού αρχείου της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου και την εξέλιξη των έργων του Μουσείου μεταλλείας-Μεταλλουργίας από το ΕΜΠ διοργανώνει ξενάγηση-παρουσίαση αύριο Κυριακή 19 ΜαΪου 2024

Γράφει ο καθηγητής ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας:

Το γιγαντιαίο βιομηχανικό αρχείο της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (Compagnie Française des Mines du Laurium) είναι πλέον τακτοποιημένο με τον κατάλογο του.

Αποτελεί την κύρια συλλογή του Ιστορικού Αρχείου Lavrion Technological Cultural Park και αναπόσπαστο τμήμα του υπό διαμόρφωση Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας.

Καλύπτει την περίοδο 1875-1992 και συμπεριλαμβάνει επίσης σημαντικό αρχειακό υλικό των εταιρειών “Hilarion Roux et Cie», «Δάρδεζα», «Μεταλλεία Καψάλου», μεταλλείων της Αντιπάρου, «Ελληνική Εταιρεία Μεταλλουργειών Λαυρίου», «Ergasteria Flottation», «ΠEΝΣΕΛΑΥΡ Α.Ε.», η «Πετροχημικά Α.Ε.», η «SAITA ΕΠΕ». Στα μη ταξινομημένα έγγραφα περιλαμβάνεται το πλήρες αρχείο της διαδόχου της ΓΕΜΛ εταιρείας με τίτλο «Ελληνική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρεία Λαυρίου» (ΕΜΜΕΛ) όπως και της μητρικής κρατικής εταιρείας «Ελληνική Εταιρεία Βιομηχανικών και Μεταλλευτικών Επενδύσεων (ΕΛΕΒΜΕ).

Σώζονται τέλος κατάστιχα της Φιλαρμονικής «Ευτέρπη» και του Συλλόγου Εργατών και Τεχνιτών Μεταλλωρύχων Λαυρίου. Το αρχειακό υλικό έχει συμπληρωθεί με τις δωρεές της σημαντικής τοπογραφικής συλλογής του Ιωάννη Κατσίκα, της συλλογής των μεταλλείων Σερίφου του Αντώνη Ζ. Φραγκίσκου και το χρησιδάνειο σπάνιων τεκμηρίων που παραχώρησε η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής – ΕΜΕΛ. Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων και ταξινομημένων τεκμηρίων ανέρχεται συνολικά σε 1.193 κατάστιχα και εταιρικά βιβλία, 852 νέα αρχειακά κιβώτια με 4.460 φακέλους, ενώ ο συνολικός αριθμός των εγγράφων ξεπερνάει τα 770.000.

Ο πλήρης κατάλογος θα δοθεί στη δημοσιότητα με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στο Λαύριο θα σας ξεναγήσουμε στο Ιστορικό Αρχείο, στο εργοτάξιο του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας και θα σας μιλήσουμε για το νέο project «Ψηφιακό Λαύριο».

Πρόγραμμα

10.30 – Καλωσόρισμα (Αίθουσα Μηχανουργείου «Κ.Παναγόπουλος»)

Δημήτρης Καλιαμπάκος, Καθηγητής ΕΜΠ, Αντιπρόεδρος ΔΣ και Δ/νων Σύμβουλος Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου

10.45-11.15 – Χαιρετισμοί (Αίθουσα Μηχανουργείου «Κ. Παναγόπουλος»)

Παναγιώτης Ψαρράκος, Καθηγητής ΕΜΠ, Αντιπρύτανης Διοικ. Υποθέσεων & Φοιτ. Μέριμνας

Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής

Βασιλική Καβαλλάρη, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής

Αμαλία Παππά, Γενική Δ/ντρια Γενικών Αρχείων του Κράτους

Αναστάσιος Βλάδος, Πρόεδρος ΔΣ Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής

11.15 -13.00 – Ξενάγηση και παρουσίαση από τις επιστημονικές ομάδες

• Εισαγωγή (Είσοδος Άνω Μηχανουργείου)

Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής ΕΜΠ, Επ. Υπεύθυνος Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου

• Ιστορικό Αρχείο Λαυρίου (Αίθουσα Χυτηρίου)

Ελένη Κυραμαργιού, Δρ Ιστορίας, Ερευνήτρια ΙΕΕ/ΕΙΕ, Γιάννης Παπακονδύλης, Δρ Ιστορίας, Αντώνης Σαραντίδης, ΥΔ Ιστορίας ΕΚΠΑ

• Ψηφιακό Λαύριο (Αίθουσα Χυτηρίου)

Ιουλία Πεντάζου, Αν.Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΚΕΑΕ

• Εργοτάξιο Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου (Αίθουσα Μηχανών)

Γιώργος Δερμάτης Δρ Ιστορίας, Ερατώ Κουτσουδάκη, Αρχιτέκτων-Μουσειολόγος, Αντώνης Πλυτάς, Ηλεκτρολόγος, Μηχ. ΜSc Προστασίας Μνημείων, Δώρα Χατζή-Ροδοπούλου, Δρ Αρχιτέκτων Μηχ

To έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής. Το Μουσείο Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ιστορικό Αρχείο από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Δείτε επίσης