Δύναμη Δημιουργίας Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Περί …. «αγροτικής οδοποιίας»

απο Cyclades Open

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με θέμα την ένταξη του έργου «Βελτίωση Αγροτικής οδού από δρόμο Χώρας Νάξου-Αγίου Προκοπίου έως όριο οικισμού Αγίας Άννας» στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020.

Νέα ένταξη οδοποιίας στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Πριν από μερικές ημέρες ο Δήμαρχος, κ. Λιανός ανακοίνωσε ότι «μία ακόμα πρόταση του Δήμου για βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αξιολογήθηκε θετικά και εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020.»

Τα τελευταία τουλάχιστον 12 χρόνια, τρεις «αγροτικούς» δρόμους προώθησε και προωθεί η Δημοτική Αρχή για ασφαλτόστρωση και είναι αυτοί που φαίνονται με κίτρινο χρώμα στην φωτογραφία. Ειδικά οι δύο εξ αυτών εντάχθηκαν στο παραπάνω χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δηλαδή για την «αγροτική ανάπτυξη».

Επειδή δεν χρειάζεται να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, μιας και σε μικρό μέρος ζούμε, οι δρόμοι αυτοί προωθήθηκαν και εντάχθηκαν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τουριστικές ανάγκες. Δεν διαφωνούμε στην βελτίωση τους, αλλά στην υποκριτική ρητορική του δημάρχου περί βελτίωσης των υποδομών «που συνδέονται με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, στηρίζοντας παράλληλα τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού μας» και στο γεγονός ότι το οι δρόμοι που βελτιώνονται βρίσκονται σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του νησιού, το οποίο τείνει να μετατραπεί σε αμιγώς τουριστικό, αφού, ελλείψει χωροταξικού σχεδιασμού, οι αγροτικές εκτάσεις μετατρέπονται σε βίλες και τουριστικά καταλύματα με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Την ίδια στιγμή, σε όλο το υπόλοιπο νησί, στο οποίο η αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα παραμένει κύρια επαγγελματική ενασχόληση, οι αγροτικοί δρόμοι ρημάζουν και σε πολλές περιπτώσεις οι δρόμοι είναι αδιάβατοι, ενώ χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατοντάδες αγρότες.

Από την πλευρά μας, όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε προτείνει και προτείνουμε

α) αποτύπωση της αγροτικής οδοποιίας

β) κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Δήμου επ’ αυτής

γ) ιεράρχηση στην μελέτη και υλοποίηση παρεμβάσεων οριστικής βελτίωσης με βάση αντικειμενικά κριτήρια

Ωστόσο, ουσιαστικά βλέπουμε την απόλυτη αδιαφορία, με τις όποιες βελτιώσεις να γίνονται για χάριν άλλων δραστηριοτήτων και τους λιγοστούς αγροτοκτηνοτρόφους, που ωφελούνται, να είναι η γλάστρα που ποτίζεται επειδή ποτίζεται ο βασιλικός (τουρισμός).

Κύριε Δήμαρχε, δεν στηρίζετε τους αγρότες. Φθάνει που είστε εντελώς αδιάφορος. Δεν χρειάζεται να κοροϊδεύετε κι από πάνω.

Δείτε επίσης