Δύσκολες στιγμές για την τουριστική βιομηχανία. Συρρικνώνεται η ζήτηση μέχρι την Άνοιξη του 2023- Η λύση στο πρόβλημα εξεύρεσης εργαζόμενων

απο Cyclades Open

Ο επικεφαλής της πλατφόρμας κρατήσεων προβλέπει ότι η κατάσταση σε ολόκληρο τον ταξιδιωτικό κλάδο θα επιδεινωθεί μέχρι την άνοιξη του 2023. “Ο πιο σημαντικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι τα πραγματικά εισοδήματα μειώνονται εξαιτίας του πληθωρισμού, με πολλούς καταναλωτές να αναγκάζονται να βάλουν “χέρι” στις οικονομίες τους. Έτσι, απομένουν λιγότερα χρήματα για ταξίδια. Επιπλέον, οι διανυκτερεύσεις το 2023 -όπως κι εφέτος- θα είναι σημαντικά ακριβότερες από ό,τι πριν από την κρίση”, εξηγεί ο κ. Hefer.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ταξιδιωτική εμπειρία για πολλούς καταναλωτές εφέτος εμπεριείχε πολύωρες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια κι ακυρώσεις πτήσεων, αλλά και χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες διαμονής, λόγω της έλλειψης προσωπικού, με συνέπεια οι διακοπές τους να μην ανταποκρίνονται στα υψηλά status που είχαν συνηθίσει πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτός ο συνδυασμός χαμηλότερων πραγματικών εισοδημάτων, υψηλότερων τιμών και υποδεέστερης ποιότητας υπηρεσιών αναμένεται να επηρεάσει τους ταξιδιώτες, οι οποίοι προβλέπεται πως θα επιλέγουν λιγότερα και μικρότερης διάρκειας ταξίδια, με βάση τα όσα υποστηρίζει το “αφεντικό” της Trivago. Για πολλές εταιρίες, μάλιστα, αυτό θα γίνει αισθητό ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η ύφεση θα επηρεάσει το σύνολο του τουριστικού-ταξιδιωτικού κλάδου. Ειδικά οι τρεις πρώτοι μήνες του 2023 θα είναι δύσκολοι, αλλά και το υπόλοιπο του έτους θα είναι αρκετά πιο αδύναμο από το 2022, όπως προβλέπει ο κ. Hefer, ο οποίος παραμένει αισιόδοξος για την πορεία της Trivago. Αυτό συμβαίνει καθώς η εταιρία είναι οικονομικά πιο υγιής από ό,τι πριν από την πανδημία. “Προσαρμόσαμε τις δαπάνες μας κατά τη διάρκεια της κρίσης και, πλέον, διαθέτουμε υψηλή ρευστότητα. Επιπλέον, περισσότεροι πελάτες χρησιμοποιούν πύλες σύγκρισης τιμών όπως η δική μας, σε περίπτωση κρίσης”, επισημαίνει.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων ο κ. Hefer υποστηρίζει σαν λύση την είσοδο στις χώρες που κυρίως πλήττονται, αλλοδαπού ανθρώπινου δυναμικού. Ο ίδιος λέει πως το φαινόμενο αυτό δεν επηρεάζει την Trivago, καθώς το 85% των νέων υπαλλήλων της πλατφόρμας προέρχεται από το εξωτερικό.

Πηγή: money-tourism.gr

📸Vidar Nordli-Mathisen/Unsplash

Δείτε επίσης