Εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας η περιοδική έκθεση της Κόρης της Θήρας [video/photo]

Χαρά Καπότου | Santorini Magazine

απο Cyclades Open

​Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκαν στο, υπό ανακαίνιση, Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης της Κόρης της Θήρας.

Το Santorini Magazine και η Χαρά Καπότου κατέγραψε την ιστορική στιγμή για τον πολιτισμό της χώρας μας.

«Χθες βρέθηκα, με ιδιαίτερη συγκίνηση, στα εγκαίνια του εξαιρετικού έργου αποκατάστασης της Επισκοπής στη Σίκινο. Σήμερα, ανταποκρινόμενη πρόθυμα, με χαρά μπορώ να πω, στην πρόταση του δημάρχου Θήρας και της υπουργού Πολιτισμού, βρίσκομαι εδώ, στη Σαντορίνη, όπου, 22 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό το εξαιρετικής ομορφιάς άγαλμα της Αρχαϊκής Περιόδου “Κόρη της Θήρας”. Η σημασία που έχει το Αιγαίο, οι Κυκλάδες, αλλά και ο πολιτισμός, όχι μόνο είναι κεφάλαιο για τον τόπο μας, αλλά έχει τη φοβερή δύναμη να θεραπεύει την αγωνία της ψυχής μας, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους. Θα ήθελα για άλλη μία φορά να συγχαρώ την Εφορεία Κυκλάδων, το υπουργείο και τον δήμο γι’ αυτό το σημαντικό έργο που αποδίδεται σήμερα στο κοινό».

Όπως είπε  «Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την αγάπη της στις Κυκλάδες και στον Πολιτισμό παρέτεινε την παραμονή της και είναι μαζί μας σε αυτή την πολύ σημαντική μέρα, καθώς αυτό το μοναδικό εύρημα, επί 22 χρόνια, έμενε στις αποθήκες. Παρά το γεγονός ότι το μουσείο είναι υπό ανακαίνιση, ήρθε η στιγμή να αποδοθεί, κυρίως στους πολίτες της Θήρας και φυσικά στους επισκέπτες της, ανέφερε στον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

“Τον Ιούλιο του 2020 ήρθαμε εδώ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι την επόμενη χρονιά θα ήταν εκτεθειμένες οι τοιχογραφίες στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, οι οποίες ήταν και αυτές «φυλακισμένες» στις αποθήκες. Κάναμε αυτό που είπαμε. Πέρυσι αποδόθηκαν οι τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου. Είπαμε τότε ότι το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο έπρεπε να ακολουθήσει σύγχρονες μουσειακές προδιαγραφές, θα ανακαινιστεί πλήρως. Βρήκαμε την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου και του Δήμου, ο οποίος μέσω Προγραμματικής Σύμβασης χρηματοδοτεί το έργο της αποκατάστασης του μουσείου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που κάναμε το 2020, η Σαντορίνη το 2023 θα έχει και τα δύο της μουσεία αποκατεστημένα. Μαζί με το Ακρωτήρι και με μία σειρά άλλων παρεμβάσεων που γίνονται στο νησί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η Σαντορίνη εγγράφεται πλέον ως ένας πολύ δυνατός πολιτιστικός προορισμός της Μεσογείου.

Η Σαντορίνη είναι μοναδική για το φυσικό περιβάλλον της. Θέλουμε αυτό το φυσικό περιβάλλον να συνδυαστεί με το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα του νησιού. Κυρία Πρόεδρε, είμαστε πραγματικά ευτυχείς, που σε αυτή την ιστορική μέρα είστε μαζί μας στην απόδοση αυτού του μοναδικού αγάλματος».

«Οφείλουμε να επισημάνουμε τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα της Υπουργού Λίνας Μενδώνη ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει και να την ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία και την προσφορά της στο νησί μας. Ο Δήμος Θήρας, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού, έχει συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την οποία χρηματοδοτεί με 630.000 ευρώ. Υποέργο της Σύμβασης, με χρηματοδότηση 300.000 ευρώ αφορά τις εργασίες για την έκθεση της Κόρης της Θήρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο» επεσήμανε ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας  στον χαιρετισμό του.

Η Κόρη της Θήρας, άγαλμα του 7ου αιώνα π.Χ., ήρθε στο φως, τον Νοέμβριο 2000, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας, στη νοτιοανατολική Σελλάδα, από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα. Η υπερφυσικού μεγέθους αρχαϊκή κόρη από λευκό ναξιώτικο μάρμαρο, ύψους 2,48μ. με τον σύμφυτο γόμφο ένθεσης στην βάση του, είναι σχεδόν ακέραιη. Το γλυπτό, από το οποίο λείπει μόνο η άκρη της μύτης και ο βραχίονας του λυγισμένου δεξιού χεριού, που ακουμπά στο στήθος, αποτελεί ένα από τα λιγοστά έργα της μεγάλης, σε λίθο, περίοπτης πρώιμης ελληνικής πλαστικής που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενη από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Δήμαρχο Θήρας Α.Σιγάλα,  την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Σ. Κίτσου πρωτεργάτη της όλης προσπάθειας κ.α.  αναχώρησε από το Αρχαιολογικό Μουσείο περνώντας μέσα από την αγορά των Φηρών και την Καλντέρα κατευθύνθηκε προς το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας για να γνωρίσει τα  εκθέματα του μουσείου και στις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου.

Την ξενάγηση ανέλαβε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θήρας Δ.Αθανασούλης  μετά το τέλος της ξενάγησης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής τέχνης την ” Κόρη της Θήρας”  που εκτέθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο,  τονίζοντας πως του χρόνου θα έχει τελειώσει η ανακαίνιση και θα μπορούν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες να γνωρίσουν όλα τα εκθέματα.

Πηγή: santorinimagazine/Χαρά Καπότου

Δείτε επίσης