Voyager 1: Τεχνική υποστήριξη 23.5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά! 

απο Cyclades Open

Τα 23.5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα που απέχει το Voyager 1 από εμάς, είναι μία απόσταση που δε χωρά στον ανθρώπινο νου. Παρόλα αυτά, οι μηχανικοί της NASA κατάφεραν να διορθώσουν μία βλάβη του διαστημικού σκάφους.

Από τον Μάιο, το Voyager 1 έστελνε μπερδεμένες πληροφορίες από το Attitude Articulation and Control System (AACS), το σύστημα το οποίο είναι υπεύθυνο για να βρίσκεται η κεραία του σκάφους πάντα στραμμένη προς τη Γη. Το υπόλοιπο σκάφος συμπεριφερόταν κανονικά, αλλά οι πληροφορίες για την κατάστασή του και τις δραστηριότητές του δεν έβγαζαν νόημα.

Οι μηχανικοί της NASA κατάλαβαν τελικά πως το σκάφος έστελνε δεδομένα μέσω ενός παλιού υπολογιστή ο οποίος ήξεραν πως είχε σταματήσει να λειτουργεί εδώ και χρόνια. Κατάφεραν να διατάξουν λοιπόν το Voyager 1 να χρησιμοποιήσει το σωστό υπολογιστή για τις επικοινωνίες.

Ωστόσο ακόμα δε γνωρίζουμε το λόγο που το Voyager 1 αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο που έστελνε τα δεδομένα πίσω στη Γη. Η ομάδα πιθανολογεί πως ευθύνεται μία εσφαλμένη εντολή που παράχθηκε από κάποιο άλλο ηλεκτρονικό σύστημα του σκάφους. Αν συνέβη κάτι τέτοιο όμως, σημαίνει πως υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα αλλού, ειδάλλως δε θα γινόταν η αλλαγή υπολογιστή. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ομάδα μηχανικών της NASA είναι πεπεισμένη πως η μακροπρόθεσμη ασφάλεια του σκάφους δε βρίσκεται σε κίνδυνο.

Θα εκτελέσουμε μία πλήρη ανάγνωση της μνήμης του AACS και θα δούμε πώς συμπεριφέρθηκε. Αυτό θα μας βοηθήσει να διαγνώσουμε το πρόβλημα που προκάλεσε το θέμα της τηλεμετρίας εξαρχής. Είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι, αλλά έχουμε να κάνουμε αρκετή έρευνα.

Για την ιστορία, τα σκάφη Voyager 1 και 2 βρίσκονται στο διάστημα εδώ και 45 χρόνια και έχουν περάσει από το σημείο που ξέρουμε ως ηλιόπαυση, το όριο της ηλιόσφαιρας δηλαδή πέρα από το οποίο δεν υπάρχουν ηλιακοί άνεμοι. Το διάστημα πέρα από αυτό το σημείο ονομάζεται διαστρικό. Παρά τα προβλήματα ανά τα χρόνια, τα δύο σκάφη συνεχίζουν να λειτουργούν και να στέλνουν πληροφορίες πίσω στη Γη, ενώ η κάθε μετάδοση χρειάζεται περίπου δύο μέρες για να φτάσει σε εμάς.

Πηγή: Unboxholics/Αλέξανδρος Καρατζάς

Δείτε επίσης