Εικόνες χάους και τεράστιες ουρές στην Ακρόπολη-Έντονες διαμαρτυρίες από κρουαζιέρα και ξεναγούς, σιγή ιχθύος από τα συναρμόδια υπουργεία

απο Cyclades Open

Με την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας να γνωρίζει από πέρυσι “έκρηξη” και όλες τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μια ακόμη τουριστική χρονιά ρεκόρ για τη χώρα και η Αθήνα βιώνει τη δική της τουριστική “άνοιξη”, από την οποία, ωστόσο, δεν λείπουν τα προβλήματα και οι ελλείψεις. Και αυτές είναι εξόχως σημαντικές, όταν αφορούν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης αναφέρει σε δημοσίευμά του το ΧΡΗΜΑ και ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Η φετινή, τουριστική περίοδος στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει δυναμικά, με όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία να δείχνουν ότι η χώρα θα πραγματοποιήσει νέο ρεκόρ, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων.

Η Αθήνα αναδεικνύεται σε κορυφαίο προορισμό για τους διεθνείς ταξιδιώτες, οι οποίοι στο σύνολό τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μένουν κάποιες ημέρες στην πόλη προτού αποδράσουν σε κάποιο νησί, προκειμένου να επισκεφθούν τα ιστορικά μνημεία, με πρώτο των πρώτων τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, που κάθε χρόνο προσελκύει μεγάλο πλήθος ταξιδιωτών. Επισκέπτες, οι οποίοι, δυστυχώς, κάθε χρόνο έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια, ανεπίλυτα ζητήματα.

Φωτό facebook Κρίτων Πιπεράς

Η συσσώρευση κόσμου στη μία και μοναδική είσοδο και έξοδο στα Προπύλαια, οι μεγάλες ουρές, στις οποίες αναγκάζονται να περιμένουν ακόμη και οι κάτοχοι ηλεκτρονικών εισιτηρίων, οι δυσλειτουργικοί ανελκυστήρες και η έλλειψη τουαλετών, προκαλούν ταλαιπωρία στους επισκέπτες κι εφέτος και δυσφημίζουν τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο. Ενώ, παράλληλα, αποδεικνύουν ότι η Πολιτεία κάθε άλλο παρά έτοιμη είναι για να ανταποκριθεί στο “κύμα” τουριστών που πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα το 2023.

Οι επαγγελματίες του χώρου από την πλευρά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με κάθε άλλο παρά ευήκοα ώτα, με μια Πολιτεία, η οποία περί άλλα τυρβάζει… Με την έλλειψη οργάνωσης και προετοιμασίας να αποτελούν “σημαία”, παρά τις επευφημίες και τις εξαγγελίες των καθ’ ύλην αρμοδίων για μια τουριστική περίοδο ρεκόρ.

Και το μεγάλο ερωτηματικό είναι, εάν έχει ξεκινήσει, ήδη, το χάος στην Ακρόπολη, τι θα γίνει μόλις ο Πειραιάς γεμίσει με κρουαζιερόπλοια;

Οι καταγγελίες και οι γεμάτες απογοήτευση διαπιστώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από επαγγελματίες του χώρου δεν σταματούν.

“Την ημέρα των εκλογών, στις 21 Μαΐου, η Ακρόπολη θα κλείσει στις 17.00, ενώ εκείνη την ημέρα θα υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες επτά πλοία στον Πειραιά”, λέει άνθρωπος του χώρου, τονίζοντας πως και τα μηχανήματα επικύρωσης των εισιτηρίων -τουρνικέ άλλοτε δουλεύουν κι άλλοτε όχι, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την κατάσταση. Τονίζει δε, πως από από πέρυσι υπάρχουν μόνο υποσχέσεις κι από πράξεις καμία, ενώ οι όποιες προσπάθειες επικοινωνίας με το υπουργείο Πολιτισμού έχουν πέσει στο κενό.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα -που συνοδεύεται από φωτογραφίες- ο γνωστός ξεναγός και συνδικαλιστής κ. Κρίτων Πιπεράς, αναφέρει: “Η μόνη λέξη να περιγράψω την κατάσταση στην Ακρόπολη είναι : ΑΙΣΧΟΣ! ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΟΣ! ΣΤΡΙΜΩΞΙΔΙ, ΤΣΑΚΩΜΟΙ, ΦΩΝΕΣ! Οιτουριστες βρίζουν, φωνάζουν, διαπληκτίζονται! Δεν υπάρχει συντονισμός, δεν υπάρχει λογική. ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!. 4.000 απόλυτα δυσαρεστημένοι επισκέπτες! Συγχαρητήρια στα υπουργεία, που χαίρονται να λένε ότι χιλιάδες επισκέπτες ήρθαν και σήμερα στην Ακρόπολη! Ρώτησε κανείς για τον εκνευρισμό των επισκεπτών? Τα νεύρα? Την απογοήτευση τους? Νιώθω ντροπή που οι ξεναγοί προσπαθούμε δεκαετίες τώρα να καλύψουμε την ανικανότητα υπουργών, “υπευθύνων”, να απαλύνουμε τις κακές εντυπώσεις ενός ανίκανου κράτους. Μιαμισι ώρα στην ουρά για να μπούμε στην Ακρόπολη και άλλη μιαμιση ώρα να να φτάσουμε στον Παρθενώνα. Δεν υπάρχει χρόνος για ξενάγηση που οι επισκέπτες έχουν πληρώσει. Η ουρά φτάνει στην Δ. Αρεοπαγίτου και μεγαλώνει. Αν δεν έχετε ιδέα πως να το διαχειριστείτε, ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ! Κάνετε τεράστια ζημιά στη χώρα και τον τουρισμό. Λύσεις υπάρχουν. Τις προτείνουμε κάθε χρόνο. Σοβαρευτείτε πριν θρηνήσουμε θύματα!”.

Από την πλευρά του ο ξεναγός Αναστάσιος Θανόπουλος, ο οποίος επίσης δημοσιεύει φωτογραφίες, υπογραμμίζει: “Ατελείωτες ουρές, διαμαρτυρίες, φωνές, ταλαιπωρία, καμία οργάνωση και το τραγικότερο πονηροί συνάδελφοι ξεναγοί να κάνουν τους Κινέζους για να παρακάμψουν την ουρά. Ντροπή για το κράτος μας και τους υπουργούς, ντροπή και για κάποιους συνάδελφους και εκπρόσωπους του τουρισμού”.

Οι προτεινόμενες λύσεις και οι μη απαντήσεις των υπουργείων

Την ημέρα των εκλογών,  αναμένεται να καταπλεύσουν όπως προαναφέρεται στον Πειραιά  7 κρουαζιερόπλοια και η Ακρόπολη θα κλείσει στις 17.00 λόγω εκλογών, και είναι προφανές ότι θα υπάρξουν εικόνες χάους, που ελλοχεύουν και σημαντικούς κινδύνους. Φορείς και εταιρίες της Κρουαζιέρας, έχουν αποστείλει στα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, πλήθος προτάσεων, ώστε να αποφευχθούν οι εικόνες αυτές, αλλά ουδεμία απάντηση έχουν πάρει. Όπως λένε χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του κλάδου, “ούτε καν σηκώνουν τα τηλέφωνα”.

Ενδεικτικά ζητούν να υπάρξουν προσυμφωνημένα slots ανά εταιρία, καθώς επίσης και ειδική είσοδος για την Κρουαζιέρα, η οποία όπως έχει πει ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, λειτουργεί, πλην όμως σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, αλλά και ξεναγούς, ουδέποτε έχει λειτουργήσει(!). Επίσης ζητούν ηλεκτρονικά προαγορασμένα εισιτήρια, αλλά και χρήση των φορητών σκάνερ ελέγχου των εισιτηρίων, τα οποία από την αρχή της εγκατάστασής τους είναι προβληματικά… Σύμφωνα με πληροφορίες τελευταία άρχισαν να αγοράζονται κάποια φορητά σκάνερ, αλλά είναι πολύ λίγα. Ωστόσο σύμφωνα με πηγές της αγοράς, βασικό εμπόδιο είναι το προσωπικό και η άρνησή του να προσαρμοστεί σε έναν νέο τρόπο εργασίας. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, “…ελπίζουμε ότι θα δούμε μια διαδικασία σάρωσης να λαμβάνει χώρα στην είσοδο, αλλά ο χρόνος εφαρμογής αυτού του συστήματος ελέγχου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί”.

Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός δημιουργίας επικίνδυνων συνθηκών, όπως η μία μόνο κάθοδος στα Προπύλαια, για χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα, ενώ περιστατικά που απαιτούν ιατρική βοήθεια, δημιουργούν πολύ άσχημες εντυπώσεις καθώς η πρόσβαση στον τραυματισμένο επισκέπτη είναι βραδύτατη λόγω της συμφόρησης. Ομοίως και στο νέο ασανσέρ που τοποθετήθηκε, υπάρχουν θέματα, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες εμφανίζει βλάβες, γίνεται χρήση από άτομα που δεν είναι ΑΜΕΑ, ενώ δεν επιτρέπουν την χρήση του από ξεναγούς που συνοδεύουν ΑΜΕΑ, κ.ο.κ..

Πηγή: money-tourism.gr


Όπως παρατηρεί ο Αλέξανδρος Τσατσαρούνος που ασχολείται με την διαχείριση τουριστικών προορισμών και επιχειρήσεων “Όταν αντιλαμβάνεσαι τον τουρισμό ως “βαριά βιομηχανία”, είναι νομοτελειακό ότι την Ακρόπολη θα την χειριστείς ως εργοστάσιο”.

Δυστυχώς αυτή η σκληρή και άβολη αλήθεια είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται όχι μόνο η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας, αλλά και τα νησιά, τα βουνά, οι παραλίες και ότι άλλο μπορεί να “αλεστεί” στις μυλόπετρες της βιομηχανίας του τουρισμού και των …στρατηγικών επενδύσεων, βλάπτοντας ανεπανόρθωτα σε βάθος χρόνου το ίδιο το τουριστικό προϊόν (αφού είναι βιομηχανία, “λογικό” να παράγει “προϊόν” και όχι “εμπειρία”).

Δείτε επίσης