Εκατομμυριούχοι διαδηλώνουν στο Νταβός και ζητούν να τους φορολογήσουν «τώρα»

απο Cyclades Open

Ασυνήθιστες πρακτικές και ρητορεία φαίνεται να αναπτύσσει ομάδα εκατομμυριούχων που συμμετέχει στις διαδηλώσεις κατά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η ομάδα αυτή, που αυτοπροσδιορίζεται ως “Patriotic Millionaires” (πατριώτες εκατομμυριούχοι), απαιτεί από τις κυβερνήσεις να «φορολογηθούν τώρα» για να αντιμετωπιστεί το συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Οι “Patriotic Millionaires” αριθμούν περισσότερα από 100 μέλη του παγκόσμιου πλούτου, και ανάμεσά τους βρίσκονται “ηχηρά” ονόματα, όπως αυτό της κληρονόμου της Disney Abigail Disney, η οποία έχει τοποθετηθεί λέγοντας ότι το τρέχον φορολογικό σύστημα είναι στημένο προς όφελός τους και πρέπει να “ξαναγραφτεί” για να γίνει πιο δίκαιη η φορολογία για τους σκληρά εργαζόμενους και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική.

Οι εκατομμυριούχοι κάλεσαν τους παγκόσμιους ηγέτες που συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο της Κυριακής να επιβάλουν αμέσως νέους φόρους στους πλούσιους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «σκάνδαλο του κόστους ζωής που λαμβάνει χώρα σε πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, η διαρκώς αυξανόμενη ανισότητα θα μπορούσε να ωθήσει έως και 263 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στην ακραία φτώχεια το 2022, αντιστρέφοντας την πρόοδο δεκαετιών.

«Φορολογήστε τους αντιπροσώπους που θα παρευρεθούν στο Νταβός 2022»

Ο Φιλ Γουάιτ, πρώην σύμβουλος επιχειρήσεων και μέλος των Patriotic Millionaires UK, δήλωσε στον Guardian: «Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος καταρρέει υπό το βάρος μιας οικονομικής κρίσης, δισεκατομμυριούχοι και παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται σε αυτό το ιδιωτικό συγκρότημα για να συζητήσουν τα σημεία καμπής στην ιστορία.»

«Είναι εξωφρενικό οι πολιτικοί μας ηγέτες να ακούν αυτούς που έχουν τα περισσότερα, γνωρίζουν τα λιγότερα για τον οικονομικό αντίκτυπο αυτής της κρίσης και πολλοί από τους οποίους πληρώνουν άδοξα λίγους φόρους. Το μόνο αξιόπιστο αποτέλεσμα από αυτό το συνέδριο είναι να φορολογήσει τους πλουσιότερους και να μας φορολογήσει τώρα. Φορολογήστε τους αντιπροσώπους που θα παρευρεθούν στο Νταβός 2022.» είπε στη συνέχεια.

Η διαμαρτυρία αυτή έρχεται ως απάντηση στην αποκάλυψη για το νέο ρεκόρ 177 δισεκατομμυριούχων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με συνολική περιουσία 653 δισ. λιρών.

Ταυτόχρονα, περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να πέσει στην εξαθλίωση το επόμενο έτος λόγω των ραγδαίων λογαριασμών τροφίμων και ενέργειας. Αυτό θα ανέβαζε τον συνολικό αριθμό στην ακραία φτώχεια σε περίπου 1,2 εκατομμύρια, εκτός εάν η κυβέρνηση ενεργήσει για να βοηθήσει τις φτωχότερες οικογένειες που πλήττονται από την τεράστια άνοδο των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR).

«Φορολογήστε εμένα, φορολογήστε τους πλούσιους»

Η Μάρλεν Ένγκελχορν, μια άλλη «πατριώτισσα εκατομμυριούχος» που βρέθηκε στη διαδήλωση, είπε ότι η μόνη λύση για τη «μεγάλη ανισότητα» ήταν να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις «να φορολογήσουν εμένα, να φορολογήσουν τους πλούσιους».

Η Ένγκελχορν, κληρονόμος των ιδρυτών της χημικής εταιρείας BASF και μια από τους συνιδρυτές της πρωτοβουλίας #taxmenow, είπε: «Ως κάποιος που απολάμβανα τα οφέλη του πλούτου όλη μου τη ζωή, ξέρω πόσο στρεβλή είναι η οικονομία μας και δεν μπορώ να συνεχίσω να κάθομαι πίσω και να περιμένεις κάποιον, κάπου, να κάνει κάτι. Αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για εμάς από το να αναλάβουμε δράση.

«Οι κυβερνήσεις μας συνεχίζουν να μην κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ανισότητα και αντ’ αυτού συναντιούνται κεκλεισμένων των θυρών σε αυτό το υπερθέαμα του ιδιωτικού πλούτου. Φτάσαμε στο τέλος της γραμμής όταν άλλο ένα τέταρτο ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων θα οδηγηθούν σε ακραία φτώχεια φέτος. Είναι καιρός να φέρουμε ξανά την ισορροπία στον κόσμο. Είναι καιρός να φορολογήσουμε τους πλούσιους».

Το θέμα της φετινής συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός –της πρώτης συνάντησης εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας– είναι «η συνεργασία, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Ο Τζαφάρ Σάλχι, Δανός πολυεκατομμυριούχος μηχανικός και κατασκευαστής ακινήτων, είπε: «Δεν κερδίζεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων διοργανώνοντας εκδηλώσεις όπως το Νταβός, όπου οι πλούσιοι και ισχυροί του κόσμου συναντώνται πίσω από στρώματα ασφάλειας. Το πιο σημαντικό πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν οι συμμετέχοντες στο Νταβός για να κερδίσουν πραγματικά την εμπιστοσύνη των ανθρώπων είναι να αναγνωρίσουν ότι ο πλούτος και τα προνόμια που εκπροσωπούν και προστατεύουν, είναι ασυμβίβαστα με έναν κόσμο όπου ο καθένας μπορεί να ζήσει πλήρη και ευημερούσα ζωή».

Πηγή: NEWS247

📸Unsplash

Δείτε επίσης