Εκλογές 2023: Σήμερα η σύσκεψη των αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας

απο Cyclades Open

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:00 υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Τη σύσκεψη ζήτησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ωστόσο, ούτε αυτή η προσπάθεια αναμένεται να τελεσφορήσει, κι έτσι μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Προηγήθηκε η κατάθεση των διευρευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, τις οποίες άφησαν άπρακτες οι πολιτικοί αρχηγοί. Η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία είχε παραδώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Δευτέρα το βράδυ, πέρασε χθες στη δικαιοδοσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευ- σης Αλέξη Τσίπρα. Εκείνος με τη σειρά του δεν την παρέλαβε καν, επισπεύδοντας την όλη διαδικασία. Ακολούθως η εντολή πέρασε στα χέρια του αρχηγού του τρίτου σε δύναμη κόμματος, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος επίσης την επέστρεψε χωρίς να κάνει χρήση.

Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Μετά τη σημερινή σύσκεψη, θα ακολουθήσει ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης.Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού αναμένεται να ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας. Αμέσως μετά ακολουθεί ο σχηματισμός και η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ορκωμοσία των 300 βουλευτών που αναδείχθηκαν στις 21 Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής και τη Δευτέρα 29 Μαΐου να εκλεγεί το Προεδρείο της Βουλής. Στη συνέχεια θα θυροκολληθεί το διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης