Εκλογές 2023-Στον δρόμο για την κάπλη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές της 21ης Μαϊου

απο Cyclades Open

Στις εκλογές της 21 Μαΐου 2023 θα ψηφίσουν για πρώτη φορά περίπου 430.000 νέοι, ηλικίας από 17 έως 21 ετών Την Κυριακή 21 Μαΐου, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Οι πολίτες ψηφίζουν με ταυτότητα ή διαβατήριό ή άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Τα τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Για πρώτη φορά, υπάρχει πρόβλεψη στα εκλογικά τμήματα για τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα να ψηφίσουν σε ειδικό χώρο χωρίς αναμονή και ταλαιπωρία.

Χαρακτηριστικά του εκλογικού σώματος

Οι γυναίκες ψηφοφόροι είναι περισσότερες από τους άντρες, καθώς αποτελούν το 51,3% του εκλογικού σώματος, έναντι 48,4% που είναι το ποσοστό των ανδρών.

Σε αυτές τις εκλογές, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά περίπου 430.000 νέοι από 17 έως 21 ετών. Στις ηλικίες αυτές από 17 έως 21 χρόνων εντοπίζεται δημοσκοπικά το μεγαλύτερο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου στην Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό, που μπορεί να ξεπεράσει το 40%, δεν θα προσέλθει στις κάλπες.

Ποιοι ψηφίζουν πρώτη φορά

 • 112.097 νέοι εκλογείς, 17 ετών / Έτος γέννησης: 2006
 • 109.719 νέοι εκλογείς, 18 ετών / Έτος γέννησης: 2005
 • 108.762 νέοι εκλογείς, 19 ετών / Έτος γέννησης: 2004
 • 108.017 νέοι εκλογείς, 20 ετών / έτος γέννησης: 2003

Ετεροδημότες

Όσοι ετεροδημότες έκαναν αίτηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για να γραφτούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 115.392.

Απόδημοι

Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο οι απόδημοι έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου από τον τόπο διαμονής τους. Η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για την ψήφο των αποδήμων «παραμένει πάντα ανοιχτή» για όλες και όλους όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης

Συνολικά εγκρίθηκαν 22.008 αιτήματα.

Για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, η διαδικασία περνά μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα: apodimoi.gov.gr Σε περίπτωση αίτησης εγγραφής εξαρτώμενου μέλους α’ βαθμού, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επιλέξουν το πεδίο «Παροχή συναίνεσης», για την επεξεργασία των προσωπικών στοιχείων.

Ψήφος απόδημων

Οι περισσότερες αιτήσεις που εγκρίθηκαν υποβλήθηκαν:

 • στο Ηνωμένο Βασίλειο: 4.556
 • στη Γερμανία: 3.226
 • στις ΗΠΑ: 1.617
 • στο Βέλγιο: 1.607
 • στην Κύπρο: 1.432

Εκλογές 2023: Πόσες ημέρες είναι η εκλογική άδεια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Εκλογική άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με βάση όσα ίσχυσαν στις εκλογές του 2019, οι εργαζόμενοι δικαιούνται από μία έως και τρεις ημέρες, ανάλογα με το πού ψηφίζουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογική άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετά αποδοχών που δικαιούται ο εργαζόμενος.

Για τους μισθωτούς με πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, η εκλογική άδεια καθορίζεται όπως παρακάτω:

 • Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
 • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
 • Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για τους μισθωτούς με εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία, η εκλογική άδεια καθορίζεται όπως παρακάτω:

 • Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
 • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.
 • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
 • Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για εκλογές

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού εσωτερικών τα σχολεία θα είναι κλειστά δύο (2) ημέρες τις εξής: Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 και την Δευτέρα 22 Μαΐου 2023 ώστε να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες ως εκλογικά τμήματα.

Μετά τις εθνικές ακολουθούν και οι δημοτικές (ημερομηνίες)

Οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν πρόκειται να τελειώσουν με τις εθνικές εκλογές, καθώς το φθινόπωρο ακολουθούν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, σε αντίθεση με των εθνικών, έχει γίνει γνωστή ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο.

Έτσι, η πρώτη κάλπη των δημοτικών εκλογών αναμένεται να στηθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023.

Στις περιοχές όπου δεν προκύψει εκλογικό αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο, οι κάλπες θα στηθούν ξανά την αμέσως επόμενη Κυριακή, δηλαδή την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Με πληροφορίες από odigostoupoliti.eu, enikos.gr, ypes.gr

Δείτε επίσης