Εκπαιδευτικοί: Μαζικές εξώσεις εν όψει τουριστικής σεζόν σε Σαντορίνη και Μύκονο

απο Cyclades Open

Ήδη εκπαιδευτικοί στη Μύκονο περιφέρονται φιλοξενούμενοι από σπίτι σε σπίτι, μέχρι να δουν τι θα κάνουν και πώς θα καταφέρουν να παραμείνουν στο νησί και στην εργασία τους μέχρι τα τέλη Ιούνη. 

Μετά το δύσκολο έργο της εύρεσης σπιτιού από εκπαιδευτικούς κατά την έναρξη του σχολικού έτους, ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές της χώρας και τα πανάκριβα ενοίκια που είχαν να αντιμετωπίσουν, ήρθε η ώρα, με την επέκταση της τουριστικής περιόδου και την ραγδαία εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, να έρθουν αντιμέτωποι με την προοπτική να εγκαταλείψουν τη στέγη τους ακόμη και από τα μέσα Μαΐου.

Όπως βλέπουμε παρακάτω στο έγγραφο του Δήμου Μυκόνου που δημοσιεύει  το alfavita.gr, ενημερώνεται ο Σύλλογος Γονέων ΓΕΛ-ΕΠΑΛ του νησιού πως παρά τις προσπάθειες του Δήμου δεν έχουν βρεθεί καταλύματα για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων “που τους βγάζουν από τα σπίτια που είχαν νοικιάσει”.

δημος μυκόνου

Μια εικόνα για όσα συμβαίνουν δίνει η ανακοίνωση της δραστήριας ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων

Αρχές Μάη, λοιπόν, στο νησί της Μυκόνου και ο κόσμος της εκπαίδευσης βρίσκεται και πάλι μπροστά σε πρωτόγνωρες, ντροπιαστικές και εξευτελιστικές καταστάσεις.

Δυστυχώς 25 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων στο νησί αναγκάζονται, σταδιακά μέχρι τα μέσα Ιούνη, να βγουν από τα σπίτια τους, καθώς οι ιδιοκτήτες τους σκοπεύουν να τα διαθέσουν ως airbnb για την καλοκαιρινή σεζόν!

Ήδη εκπαιδευτικοί περιφέρονται φιλοξενούμενοι από σπίτι σε σπίτι, μέχρι να δουν τι θα κάνουν και πώς θα καταφέρουν να παραμείνουν στο νησί και στην εργασία τους μέχρι τα τέλη Ιούνη. 

Και ενώ η Δημοτική Αρχή του νησιού γνώριζε το πρόβλημα ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη (!), κινητοποιήθηκε μόλις τα τέλη Απρίλη, καλώντας ιδιοκτήτες δωματίων και ακινήτων στο νησί να παρέχουν σπίτια για μίσθωση στον Δήμο, προκειμένου να στεγαστούν οι «άστεγοι» εκπαιδευτικοί.

Παρά το ότι η Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων από τον περασμένο Σεπτέμβρη έθεσε το ζήτημα της στέγασης στη Δημοτική Αρχή, παρά το ότι συγκλήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα πέρυσι τον Σεπτέμβρη στο οποίο αποφασίστηκε παμψηφεί

1) να γίνει από τον Δήμο Μυκόνου πρόταση προς ιδιοκτήτες προκειμένου να παρέχουν δωμάτια προς ενοικίαση για να στεγαστούν οι εκπαιδευτικοί,

2) αναμόρφωση προϋπολογισμού του Δήμου προκειμένου να εκταμιευτεί μεγαλύτερο κονδύλι για τη στέγαση των εκπαιδευτικών, τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε εγκαίρως αλλά έπρεπε να περάσουν επτά μήνες για να κινητοποιηθεί τελικά ο Δήμος για το θέμα, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και πάλι μπροστά σε ντροπιαστικές και εξευτελιστικές καταστάσεις για τους συναδέλφους. 

Βέβαια την ίδια στιγμή ο Δήμος Μυκόνου προέβλεψε για τη στέγαση 60 αστυνομικών και φρόντισε να μισθώσει ξενοδοχεία για να μείνουν δωρεάν όλοι οι αστυνομικοί που θα έρθουν στο νησί για να εργαστούν κατά την καλοκαιρινή σεζόν!

Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν!

Κράτος και Υπουργείο Παιδείας την ίδια στιγμή είναι άφαντοι , δεν έχουν κάνει καμία κίνηση και δεν έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία για το οξύτατο ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών στο νησί της Μυκόνου και είμαστε μάρτυρες, για άλλη μια χρονιά, της ίδιας ανάλγητης πολιτικής απέναντι στους εκπαιδευτικούς του δημόσιου σχολείου. 

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως μάλλον δεν έχει τίποτα να πει για το τεράστιο πρόβλημα των «άστεγων» εκπαιδευτικών αλλά την ίδια στιγμή κομπάζει για τις «επαναστατικές αλλαγές» που έγιναν στον τομέα της Παιδείας τα τέσσερα τελευταία χρόνια!!!

Στο πλαίσιο αυτό η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σύρου – Τήνου – Μυκόνου καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 10 Μάη στη 13:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Μυκόνου.

Η ανακοίνωση της Α΄  ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ  που δημοσιεύει το alfavita.gr

25 εκπαιδευτικοί στη Μύκονο εξωθούνται από τα σπίτια τους εν όψει τουριστικής σεζόν! – Σε απόγνωση οι συνάδελφοι! – Άφαντο το κράτος – Με τραγική καθυστέρηση η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής!

Δίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 10 Μάη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Μυκόνου στη 13:00 μ.μ. από την Α ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ και τον ΣΕΠΕ Σύρου – Τήνου – Μυκόνου.

Αρχές Μάη στο νησί της Μυκόνου και ο κόσμος της εκπαίδευσης βρίσκεται και πάλι μπροστά σε πρωτόγνωρες, ντροπιαστικές και εξευτελιστικές καταστάσεις. Δυστυχώς 25 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων στο νησί αναγκάζονται, σταδιακά μέχρι τα μέσα Ιούνη, να βγουν από τα σπίτια τους, καθώς οι ιδιοκτήτες τους σκοπεύουν να τα διαθέσουν ως airbnb για την καλοκαιρινή σεζόν! Ήδη συνάδελφοί μας περιφέρονται φιλοξενούμενο από σπίτι σε σπίτι, προκειμένου μέχρι να δουν τι θα κάνουν και πώς θα καταφέρουν να παραμείνουν στο νησί και στην εργασία τους μέχρι τα τέλη Ιούνη. 
Και ενώ η Δημοτική Αρχή του νησιού γνώριζε το πρόβλημα ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη (!), κινητοποιήθηκε μόλις τα τέλη Απρίλη, καλώντας ιδιοκτήτες δωματίων και ακινήτων στο νησί να παρέχουν σπίτια για μίσθωση στον Δήμο, προκειμένου να στεγαστούν οι «άστεγοι» συνάδελφοι. Παρά το ότι ως Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων από τον περασμένο Σεπτέμβρη θέσαμε το ζήτημα της στέγασης στη Δημοτική Αρχή, παρά το ότι συγκλήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα πέρυσι τον Σεπτέμβρη στο οποίο αποφασίστηκε παμψηφεί 1) να γίνει από τον Δήμο Μυκόνου πρόταση προς ιδιοκτήτες προκειμένου να παρέχουν δωμάτια προς ενοικίαση για να στεγαστούν οι συνάδελφοι, 2) αναμόρφωση προϋπολογισμού του Δήμου προκειμένου να εκταμιευτεί μεγαλύτερο κονδύλι για τη στέγαση των εκπαιδευτικών, τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε εγκαίρως αλλά έπρεπε να περάσουν επτά μήνες για να κινητοποιηθεί τελικά ο Δήμος για το θέμα, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και πάλι μπροστά σε ντροπιαστικές και εξευτελιστικές καταστάσεις για τους συναδέλφους. 
Βέβαια την ίδια στιγμή ο Δήμος Μυκόνου προέβλεψε για τη στέγαση 60 αστυνομικών και φρόντισε να μισθώσει ξενοδοχεία για να μείνουν δωρεάν όλοι οι αστυνομικοί που θα έρθουν στο νησί για να εργαστούν κατά την καλοκαιρινή σεζόν!

Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν!

Κράτος και Υπουργείο Παιδείας την ίδια στιγμή είναι άφαντοι , δεν έχουν κάνει καμία κίνηση και δεν έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία για το οξύτατο ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών στο νησί της Μυκόνου και είμαστε μάρτυρες, για άλλη μια χρονιά, της ίδιας ανάλγητης πολιτικής απέναντι στους εκπαιδευτικούς του δημόσιου σχολείου. 
Η Υπουργός της «αριστείας» μάλλον δεν έχει τίποτα να πει για το τεράστιο πρόβλημα των «άστεγων» συναδέλφων αλλά την ίδια στιγμή κομπάζει για τις «επαναστατικές αλλαγές» που έγιναν στον τομέα της Παιδείας τα τέσσερα τελευταία χρόνια!!!

 Ως Α ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ και ΣΕΠΕ ΣΥΡΟΥ – ΤΗΝΟΥ – ΜΥΚΟΝΟΥ απαιτούμε: 

-Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας να κινητοποιηθούν άμεσα προκειμένου να διατεθούν πόροι και κονδύλια για τη στέγαση των συναδέλφων που βρίσκονται χωρίς σπίτι στο νησί της Μυκόνου! 
-Η Δημοτική Αρχή του νησιού να διαθέσει άμεσα όσα χρήματα απαιτούνται για να βρουν στέγη οι συνάδελφοι μέχρι το τέλος του Ιουνίου και το κλείσιμο των σχολείων! 
-Μόνιμη επιδότηση της στέγασης, της σίτισης και της μετακίνησης όλων των εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών που εργάζονται στις Κυκλάδες! 
-Ανέγερση κοινωνικής κατοικίας και δωρεάν διαμονή για τους εκπαιδευτικούς στα «υπερτουριστικά» νησιά των Κυκλάδων! 

Καλούμε άμεσα ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας και συνάντηση με την Υπουργό για το θέμα της στέγασης των συναδέλφων στο νησί της Μυκόνου και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, όπου αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα οι συνάδελφοι! 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 10 Μάη στη 13:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Μυκόνου. Για τη διευκόλυνση των συναδέλφων προκηρύσσουμε δίωρη στάση εργασίας 12:00 – 14:00 μ.μ για τη συγκεκριμένη ημέρα. 

Να είμαστε όλοι εκεί! 

Η ζωή μας και η αξιοπρέπειά μας πάνω από τα κέρδη τους! 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Παπαδημητρίου        

Ο Γενικός Γραμματέας

Κώστας Ραμπαλάκος 

Τα ίδια και στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση», υπάρχουν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι μένουν στα αυτοκίνητά τους ενώ άλλοι εργαζόμενοι φοβούνται να καταγγείλουν τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσής τους γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά του ή δεν θα βρουν νέο σπίτι από την στιγμή που θα τελειώσει η καλοκαιρινή σεζόν.

Η εκπομπή καταγγέλλει πως υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι ζουν ο ένας πάνω στον άλλο μέσα σε μικρά σπιτάκια. «Τέσσερις άνθρωποι σε ένα διαμέρισμα και οι δύο κοιμούνται στην κουζίνα», ανέφερε δημοσιογράφος της εκπομπής.

Ο Γιάννης Μιλιάδης, πρόεδρος Εκπαιδευτικών Θήρας και Νήσων, δήλωσε στον ALPHA ότι υπάρχουν προβλήματα στη Σαντορίνη, τη Μύκονο και γενικά στη νησιωτική Ελλάδα. «Να σας πω ένα περιστατικό από τη Μύκονο: Από τέλη Απριλίου εκπαιδευτικοί άφησαν τα σπίτια τους, φιλοξενούνται μέχρι τέλος Μαΐου σε ξενοδοχειακές μονάδες. Και μέχρι να τελειώσει η εκπαιδευτική χρονιά θα ψάχνουν που θα μείνουν», ανέφερε.

Εκπαιδευτικοί ζουν σε κάμπινγκ και αυτοκίνητα

Ο ίδιος κατήγγειλε πως υπάρχουν συνάδελφοί του που μένουν σε αυτοκίνητα, σε κάμπινγκ, ή φιλοξενούνται σε άλλους. «Δεν είναι απλά ότι τα σπίτια είναι ακριβά, αλλά πως δεν υπάρχουν σπίτια. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στους εκπαιδευτικούς, είναι στους γιατρούς, τους νοσοκόμους, άνθρωποι που έρχονται για σεζόν», σημείωσε ο κ. Μιλιάδης.
«Είναι τεράστιο πρόβλημα και πιστέψτε με η τοπική κοινωνία προσπαθεί να βοηθήσει, ο κόσμος της Σαντορίνης.

Πρέπει όμως το ζήτημα να πάει στην πολιτεία να δώσει οριστική λύση. Πριν λίγους μήνες η υπουργός Παιδείας είπε πως θα δοθούν κίνητρα στους εκπαιδευτικούς των νησιών αλλά ακόμα τα περιμένουμε. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Πιστέψτε με είναι δύσκολη κατάσταση και θα γιγαντωθεί στις αρχές της σχολικής χρονιάς», τόνισε.

Πηγή: alfavita.gr, ethnos.gr

Δείτε επίσης