Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Από την 1η Μαΐου ενεργοποιούνται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

απο Cyclades Open

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις, όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, σήμερα Πέμπτη το πρωί, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «από σήμερα, 25 Απριλίου 2024, ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με προθεσμία έως τις 26 Ιουλίου. Οι προβλεπόμενες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών είναι 8 και φτάνουν έως το Φεβρουάριο του 2025, ενώ αν κάποιος επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, δικαιούται έκπτωσης 3%».

Επιπλέον, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως «φέτος είχαμε αλλαγές, κυρίως επειδή νομοθετήσαμε μια πολύ σημαντική καινοτομία, την αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης για πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Οπότε, πλέον, ακόμη και εάν κάποιος ξεχάσει να υποβάλει τη δήλωσή του εμπρόθεσμα, δεν κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με πρόστιμο, εφόσον η δήλωση θα έχει υποβληθεί αυτομάτως. Όμως, ακριβώς, λόγω αυτής της νομοθέτησης, χρειάστηκε να μεταθέσουμε την ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων. Συνήθως αυτό συνέβαινε στις 30 Μαρτίου, φέτος όμως τείνουμε ένα χέρι εμπιστοσύνης στους λογιστές και στους φορολογούμενους, ανοίγοντας τη διαδικασία των δηλώσεων στις 25 Απριλίου. Με την αναπροσαρμογή των προθεσμιών, όλοι μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας εγκαίρως, διότι δεν θα δώσουμε καμία άλλη παράταση».

Από 1 Μαΐου τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «από 1ης Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία πληρωμής των Τελών ανά μήνα. Ασφαλώς όμως ισχύει ως έχει το πρόστιμο που προβλέπεται για την περίπτωση που κάποιος κινεί το όχημά του, ενώ το έχει δηλώσει σε ακινησία. Και είναι ένα πρόστιμο ύψος 10.000 ευρώ, διότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή παράβαση».

Καμία παράταση στη διασύνδεση POS – ταμειακών

Ως προς τη διασύνδεση POS – ταμειακών, επανέλαβε ότι δεν θα δοθεί παράταση. Είπε επίσης ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα «μεγάλα ψάρια». «Όταν 94%, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση μας, έχει ήδη ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία ή έχει κλείσει το ραντεβού για να τελειώσει μέχρι το τέλος Απριλίου από σεβασμό στην προσπάθεια αυτών των ανθρώπων δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στο υπόλοιπο 6%» πρόσθεσε.

Συναφώς προς το προηγούμενο ζήτημα, ο κ. Θεοχάρης σχολίασε, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ότι «όποιος αμφισβητεί το τεκμαρτό εισόδημα, πρέπει να το αποδείξει. Ο τρόπος ζωής του πρέπει να ταιριάζει με αυτό το εισόδημα, το οποίο αποτελεί εμμέσως ένα μίνι ‘πόθεν έσχες’. Δηλαδή, δεν μπορεί να δηλώνεις 2.000 ή 3.000 ευρώ σαν ετήσιο εισόδημα και να κάνεις π.χ. ταξίδια στο εξωτερικό, να ζεις μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα. Στην περίπτωση αυτή δεν τίθεται θέμα καμίας περαίωσης, αλλά αυτή τη στιγμή, όταν κάποιος ελεγχθεί, με βάση τους κανόνες της ΑΑΔΕ, δεν μπορεί να γίνει ξανά έλεγχος».

Ακολούθως, ως προς τις προμήθειες των τραπεζών, ο κ. Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε το θέμα ως σημαντικό, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο περιπτεράς πληρώνει προμήθεια για κάθε συναλλαγή. Τις επόμενες μέρες θα έρθει σχετική νομοθεσία. Δώσαμε το χρόνο στην αγορά να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις, ωστόσο δεν φαίνεται ότι η συμφωνία αυτή θα είναι άμεση. Για εμάς ο χρόνος έχει τελειώσει και γι’ αυτό νομοθετούμε τις επόμενες ημέρες τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών για συναλλαγές έως 10 ευρώ».

Τέλος, σχολιάζοντας όσα συνέβησαν χθες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, το χαρακτήρισε ως ένα θλιβερό και εκτός κλίματος της κοινωνίας γεγονός. «Κάποιοι προσπαθούν να επαναφέρουν ένα κλίμα που ζήσαμε την περίοδο του 2012 και του 2013. Βλέπουμε ανθρώπους, οι οποίοι είναι ξεκομμένοι από την κοινωνία. Το μόνο που νοιάζονται είναι να πλήξουν τη δημοκρατία. Όλοι μας, πρέπει να σκεφτούμε ξανά τι κόμματα βάζουμε στη Βουλή, τι κόμματα στέλνουμε στην Ευρωβουλή. Βλέπουμε ανθρώπους, οι οποίοι, αντί να προάγουν την πολιτική, επιδιώκουν να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον», συμπλήρωσε ο κ. Θεοχάρης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης