Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣΑ για την γνωμοδότηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ – Παρέμβαση Παυλόπουλου με βολές περί «μη νομιμοποίησης»

απο Cyclades Open

Σε έκτακτη συνεδρίαση προχωράει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) με αφορμή την γνωμοδότηση Ντογιάκου για το ρόλο της ΑΔΑΕ, που έχει προκαλέσει πλήθος αμφιλεγόμενων αντιδράσεων.

Σχετική παρέμβαση κάνει και ο τ. Προέδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, για την συνταγματική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ. Όπως αναφέρει ο ΔΣΑ, «δημοσιεύουμε τις Παρατηρήσεις του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου οι οποίες δημοσιεύθηκαν σήμερα 11.1.2023 στον ιστότοπο www.constitutionalism.gr (επισυνάπτεται) ως προς την συνταγματική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών».

Εκκινώντας – όπως σημειώνει ο ΔΣΑ – από τη διαπίστωση του Προκόπη Παυλόπουλου ότι «δυστυχώς, οι διατάξεις του ν. 5002/2022, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, «διευκολύνουν» επικινδύνως την αυθαίρετη άρση του απορρήτου των επικοινωνιών», καταλήγει ότι «ουδεμία κρατική αρχή μπορεί να παρεμποδίσει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των, σύμφωνα με το Σύνταγμα ερμηνευόμενων, αρμοδιοτήτων της

Για το θέμα της ανωτέρω Γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συγκλήθηκε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, το οποίο θα συνεδριάσει, με την παρουσία και συμμετοχή και των μελών της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών του ΔΣΑ.

Γνωμοδότηση Ντογιάκου: Πρ. Παυλόπουλος – “Ουδεμία κρατική αρχή δεν νομιμοποιείται να υποκαταστήσει την ΑΔΑΕ”

Στην παρέμβασή του ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ουδεμία κρατική αρχή, σε όποια από τις τρεις Εξουσίες και αν ανήκει, νομιμοποιείται να υποκαταστήσει την ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, είτε να θέσει υπό την κρίση της -πολλώ δε μάλλον υπό την άδειά της- το αν και κατά πόσον η ΑΔΑΕ θ’ ασκήσει τις συγκεκριμένες κάθε φορά αρμοδιότητές της, είτε να παρεμποδίσει άλλες κρατικές αρχές, νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα να συνεργασθούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις με την ΑΔΑΕ κατά την επιτέλεση της αποστολής της είτε, τέλος, ν’ αρνηθεί την συνεργασία της, όταν τούτο είναι σύμφωνα τις κείμενες διατάξεις απαραίτητο για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Παυλόπουλος «… Κατά σύμφωνη με το Σύνταγμα ερμηνεία των διατάξεων του νόμου τούτου -και όχι κατά σύμφωνη με τον νόμο αυτόν ερμηνεία του Συντάγματος, όπως το επιχειρούν, σχεδόν απροκαλύπτως, κάποιοι σήμερα- κατ’ ουδένα τρόπο τα κατά τ’ ανωτέρω δικαστικά όργανα νομιμοποιούνται ν’ ασκούν την δικαιοδοσία τους με τρόπο που τους επιτρέπει να υπεισέρχονται στις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, πολύ δε περισσότερο με τρόπο που τους επιτρέπει ακόμη και να υποκαθιστούν την ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των ως άνω αρμοδιοτήτων της».

Ολόκληρη η παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου

Πηγή: dikastiko.gr

Δείτε επίσης