Εμφανείς οι πρώτες ελλείψεις ζωοτροφών – Σε συναγερμό κτηνοτροφικές μονάδες και πτηνοτροφεία

Γιάννης Πανάγος

απο Cyclades Open

Το προβληματισμό του για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην αγορά το επόμενο διάστημα, μοιράσθηκε με το Agronews και ο γενικός διευθυντής του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «ΠΙΝΔΟΣ», Λάζαρος Τσακανίκας, επισημαίνοντας ότι μια μακρά περίοδος εχθροπραξιών στην Ουκρανία θα μπορούσε να θέσει σοβαρά σε κίνδυνο την τροφοδοσία των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων με ότι αυτό σημαίνει για την εν γένει βιωσιμότητα του κλάδου.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Τσακανίκας, αυτό που πρωτίστως απασχολεί σ’ αυτή τη φάση τις διοικήσεις των πτηνοτροφικών μονάδων είναι ο προγραμματισμός της παραγωγής για το επόμενο διάστημα. Ο ζητούμενο είναι να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις με μεγάλο οικονομικό κόστος, εξαιτίας της έλλειψης ζωοτροφών. Σ’ αυτό το πνεύμα, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να δώσουν μια σαφέστερη εικόνα της κατάστασης στην αγορά ζωοτροφών τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, όταν θα βγει η νέα παραγωγή, έτσι ώστε και οι επιχειρήσεις να προγραμματίσουν ανάλογα τις εκτροφές τους  (αριθμός νεοσσών κ.λ.π.).  

Πλαφόν 10 τσουβάλια ανά πελάτη βάζουν τα εργοστάσια ζωοτροφών στην Κρήτη

Εν τω μεταξύ, επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, Γιάννης Γλεντζάκης, τονίζοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση που θα εμφανισθεί τις επόμενες ημέρες».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο πρωτογενής τομέας αυτή την στιγμή περνάει την μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας εικοσαετίας λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής αλλά κυρίως λόγω του πολέμου που αυτή την στιγμή εξελίσσεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σας είναι γνώριμο ότι η Ελλάδα δεν έχει αυτάρκεια στην παραγωγή αραβόσιτου, μαλακού σιταριού και δημητριακών καρπών και για το λόγο αυτό γίνονται εισαγωγές από άλλα κράτη όπως Ρωσία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Μολδαβία και άλλες χώρες.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή η αγορά της Κρήτης έχει μείνει με σχεδόν μηδενικό απόθεμα σε καλαμπόκι, με αποτέλεσμα όλα τα εργοστάσια ζωοτροφών να έχουν επιβάλλει πλαφόν δέκα τσουβάλια ζωοτροφής ανά πελάτη. Σε δύο με τρεις ημέρες θα ξεμείνουμε εντελώς από καλαμπόκι, με αποτέλεσμα την παύση της παραγωγής ζωοτροφών αλλά και την μη σίτιση του ζωικού κεφαλαίου που αυτομάτως συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρχει παραγωγή γάλακτος και κρέατος διότι τα ζώα θα πεθαίνουν από υποσιτισμό. Αυτό θα οδηγήσει σε μία τεράστια επισιτιστική κρίση όχι μόνο το νησί μας αλλά και όλη των χώρα γενικότερα.

Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι κανένας αυτή την στιγμή δεν γνωρίζει το μέγεθος της καταστροφής των αποθεμάτων, των υποδομών και των αγρών στις χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο και πόσο διάστημα θα χρειαστεί εφόσον τελειώσει ο πόλεμος να αποκατασταθεί η ομαλότητα τροφοδοσίας ζωοτροφών από τις πληγείσες χώρες.

Η ίδια ακριβώς κατάσταση επικρατεί και για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε η πλειονότητα των λιπασμάτων παράγεται στην Ρωσία.

Κύριε Υπουργέ, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση που θα εμφανισθεί τις επόμενες ημέρες.

  • Ενδεικτικά σας παραθέτω κάποια μέτρα αντιμετώπισης και είμαι στην διάθεσή σας να τα συζητήσουμε – αναλύσουμε:
  • Οικονομική ενίσχυση ζωοτρόφων είτε στον παραγωγό, είτε στον εισαγωγέα είτε σε εταιρείες παραγωγής ζωοτροφών έτσι ώστε εάν βρεθεί καλαμπόκι, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα είναι ακριβό, να μπορεί να παραμείνει η τιμή του σακιού ζωοτροφής σε σχετικά φυσιολογικά επίπεδα ούτως ώστε να μπορούν να ταϊστούν τα ζώα και να συνεχίσουν να παράγουν γάλα και κρέας οι παραγωγοί.
  • Να γίνει άρση των τελωνειακών και άλλων περιορισμών που ίσως υπάρχουν ώστε να μπορέσει να γίνει εισαγωγή δημητριακών και από άλλες χώρες εκτός Ε.Ε.
  • Η προμήθεια δημητριακών καρπών να γίνεται από το ίδιο το κράτος (κρατική παρέμβαση) σε συνεννόηση με την Ε.Ε., διότι όπως προαναφέρθηκε η ισορροπία στην τροφοδοσία της χώρας μας θα αργήσει να ομαλοποιηθεί από τις χώρες που μέχρι τώρα πραγματοποιούσαμε εισαγωγές. 
  • Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει την Βουλγαρία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σαν κράτη μέλη να προμηθεύσουν κάποιες ποσότητες δημητριακών, γιατί όπως γνωρίζετε έχουν διακόψει τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να μην μπορεί να φορτωθεί και να εισαχθεί καλαμπόκι σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Πρέπει να επιδοτηθούν οι αγρότες για την σπορά καλαμποκιού (εφόσον υπάρχουν λιπάσματα) και όχι π.χ. σε βαμβάκι. Όπως έχω ενημερωθεί από τους αγρότες που σπέρνουν καλαμπόκι, είναι ότι λόγω των αυξημένων τιμών του νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και λιπασμάτων δεν είναι συμφέρουσα η σπορά καλαμποκιού.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι εάν τα ζώα σταματήσουν να σιτίζονται, τη περίοδο που διανύουμε λόγω έλλειψης ζωοτροφών θα προκληθούν τεράστιες ζημιές σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με ζωοτροφές, τυροκόμιση γάλακτος, παραγωγοί γάλακτος (κτηνοτρόφοι).Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μη παραγωγή γάλακτος και κρέατος όχι μόνο φέτος αλλά και την επόμενη χρονιά.

Κύριε Υπουργέ κάνουμε έκκληση να ληφθούν άμεσα μέτρα εδώ και τώρα, πριν είναι αργά… και είμαι στην διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε».

Πιέσεις και στη Βουλή για τις ελλείψεις σε ζωοτροφές

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: «Να αντιμετωπισθούν άμεσα τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η αισχροκέρδεια και η έλλειψη ζωοτροφών στους Έλληνες κτηνοτρόφους»

Η ελληνική κτηνοτροφία εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, λόγω της δραματικής αύξησης του κόστους ενέργειας και των ζωοτροφών, των κόκκινων δανείων αλλά και των λανθασμένων πολιτικών της κυβέρνησης στο θέμα της κατανομής των βοσκοτόπων, καθώς και του σχεδιασμού της νέας ΚΑΠ 2022-27.

Οι επιλογές του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2019, 2020, 2021 που προχώρησαν στην κατανομή βοσκοτόπων, σε άτομα χωρίς καμία γεωργική δραστηριότητα αντί σε κατόχους ζώων και στην κατανομή εθνικού αποθέματος σε καταπατημένες εκτάσεις βοσκοτόπων που δεν κατείχαν ζώα, είναι κάτι που προκαλεί τους δοκιμαζόμενους σήμερα κτηνοτρόφους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ποσά που δόθηκαν παράνομα ως εθνικό απόθεμα τα έτη αυτά παρακρατήθηκαν από κτηνοτρόφους, μειώνοντας έτσι τις ενισχύσεις τους, τη στιγμή που το κόστος της διατροφής των ζώων αυξήθηκε δραματικά.

Από στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, οι επιδοτήσεις που τους παρακρατήθηκαν και ζητούν να τους επιστραφούν υπερβαίνουν κατά πολύ τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που έχουν προβλεφθεί για την κτηνοτροφία τα έτη 2022- 27.

 Την ίδια περίοδο τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία που έπληξε την κατανάλωση κρέατος και γάλακτος ήταν ανεπαρκή και κατόπιν εορτής. Το μέτρο για την μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών μοιάζει με εμπαιγμό για τους κτηνοτρόφους ενώ αναποτελεσματικός είναι ο τρόπος επιστροφής (ενίσχυσης) με βάση τον κύκλο εργασιών όπως εξαγγέλθηκε.

Στα ανωτέρω αδιέξοδα από λανθασμένους χειρισμούς, ήλθε να προστεθεί η μεγάλη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και του κόστους ενέργειας στα οποία, πριν ακόμη αντιμετωπισθούν, προστέθηκε τον τελευταίο μήνα και η έλλειψη ζωοτροφών που παρατηρείται στην αγορά. Η κατάσταση είναι τραγική και έχει εξαντλήσει τις αντοχές των κτηνοτρόφων της χώρας και τους δημιουργεί πλέον έντονη ανησυχία για την επιβίωση τους.

 Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν σε όλη τη χώρα οι κτηνοτρόφοι, οι μεγάλοι έμποροι ζωοτροφών, ενώ αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση λόγω της αστάθειας που επικρατεί διεθνώς με τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας, χρεώνουν σε εξωφρενικές τιμές τις ζωοτροφές. Την έντονη κερδοσκοπία την δικαιολογούν με την ανυπαρξία πρώτων υλών σε σημαντικά γεωργικά προϊόντα, μιας και χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές σιτηρών, ενώ σταμάτησαν οι εισαγωγές από Ουκρανία και Ρωσία.

 Το πρόβλημα της έλλειψης ζωοτροφών λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις και επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία και εκτροφή κουνελιών) μπορεί να οδηγήσει τους κτηνοτρόφους άμεσα, εάν δεν ληφθούν μέτρα, σε αποφάσεις μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διατροφική ασφάλεια της χώρας και τις εξαγωγές ποιοτικών προϊόντων όπως το φρέσκο γάλα και η φέτα.

Η κατάσταση έχει γίνει πιο ασφυκτική για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου και Ιονίου όπου τα προβλήματα επάρκειας ζωοτροφών είναι πιο έντονα, ενώ οι τιμές τους επιβαρύνονται επί πλέον με το υψηλό μεταφορικό κόστος.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της έλλειψης ζωοτροφών που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά και των μεγάλων αυξήσεων που έχουν σημειωθεί στην τιμή τους και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής των Ελλήνων κτηνοτρόφων;

2) Σκοπεύετε να διερευνήσετε τις καταγγελίες κτηνοτρόφων για φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά των ζωοτροφών και ποια μέτρα θα λάβετε για την αντιμετώπισή αυτών των φαινομένων;

3) Σκοπεύετε έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσετε την αντιπαραγωγική και παράνομη κατανομή εθνικού αποθέματος για το 2021 σε άτομα που δεν ασκούν καμία γεωργική δραστηριότητα και έχουν καταπατήσει δημόσια βοσκοτόπια χωρίς ζώα, για να ενισχύσετε τους πραγματικούς κτηνοτρόφους να επιβιώσουν συμβάλλοντας στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας;

Ο ερωτών βουλευτής Ανδρέας Πουλάς(Κίνημα Αλλαγής)

Πηγή: Agronews/Γιάννης Πανάγος

Δείτε επίσης