Ένωση Ξεν/χων Νάξου: Η πρώτη αντίδραση για την κατάληψη του αιγιαλού- “Η προστασία του φυσικού κάλους είναι αδιαπραγμάτευτη”

απο Cyclades Open

Μια πρώτη αντίδραση στο θέμα που έχει προκύψει με την κατάληψη του αιγιαλού από άπειρες ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα ή άλλες αναμορφώσεις του χώρου που αλλοιώνουν το τοπίο, όταν δεν το βλάπτουν θανάσιμα έρχεται από την Ένωση Ξενοδόχων Νάξου.

Αναλυτικά η επιστολή:

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό ότι την τελευταία περίοδο παρατηρείται έντονος προβληματισμός και έκφραση παραπόνων από τους κατοίκους και επαγγελματίες του τουρισμού καθώς και τους επισκέπτες αυτού, για την «ανεξέλεγκτη» χρήση τραπεζο/καθισμάτων στον αιγιαλό και στις παραλίες του νησιού!

Καλούμε τους επιχειρηματίες του χώρου για την ορθή κατάληψη του χώρου εντός του αιγιαλού – παραλίας, σύμφωνα με τις συμβάσεις/αναθέσεις που ο κάθε επιχειρηματίας κατέχει, ούτως ώστε να επιτρέπεται και η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του νησιού μας.

Επίσης θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι απαράδεκτη η καταστροφή των αμμοθινών προκειμένου να τοποθετηθούν τραπέζιά και άλλες κατασκευές. Η προστασία του φυσικού κάλους είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι τοπικές αρχές οφείλουν να ελέγχουν για την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας.

Τέλος, με αφορμή και την παρούσα επιστολή, για ακόμα μία φορά καλούμε τις αρχές σε έναν ουσιαστικό διάλογο, πάνω στον σχεδιασμό του τουριστικού μας προϊόντος με ορίζοντα 20ετίας, πριν γίνει η κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως από τον Σύλλογο Ξενοδόχων του νησιού μας, τα βασικά θέματα που απασχολούν το νησί μας, οφείλουμε να τα βάλουμε στο τραπέζι και να τα επιλύσουμε, όπως το χωροταξικό – πολεοδομικό σχέδιο του  νησιού, οι επιτρεπόμενες χρήσης γης, η βιώσιμη ανάπτυξη, οι υφιστάμενες και νέες υποδομές, η αρμονική συνύπαρξη τριτογενή με τον πρωτογενή τομέα, η διαχείριση των απορριμμάτων, υψηλό κόστος μετακινήσεων, εύρεση διαμονής για γιατρούς και εκπαιδευτικούς, εύρεση προσωπικού, ακόμα και η χρήση των υδάτων που είναι στα όρια τους, που πρέπει να επαναπροσδιοριστούν άμεσα, προς όφελος των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας!

Δείτε επίσης