Επιστήμονες ανακάλυψαν 8 μυστηριώδη ραδιοσήματα από το διάστημα – Γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ένδειξη εξωγήινης ζωής

απο Cyclades Open

Οκτώ μυστηριώδη ραδιοσήματα ανακαλύφθηκαν  με τη βοήθεια ενός νέου αλγόριθμου που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα σήματα ανακάλυψε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον φοιτητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο Πίτερ. Η ομάδα εξέτασε 820 αστέρια σε μια περιοχή του διαστήματος, στην οποία δεν είχε ανακαλυφθεί προηγουμένως κάτι που να παραπέμπει σε εξωγήινη δραστηριότητα.

 «Σε πολλές από τις παρατηρήσεις μας υπάρχουν πολλές παρεμβολές πρέπει να διακρίνουμε τα ραδιοσήματα στο διάστημα από τα ραδιοσήματα που έρχονται από τη Γη», σχολιάζει, μιλώντας στην dailymail ο Μα. 

Ο φοιτητής ανέπτυξε από κοινού με αστρονόμους από το Ινστιτούτο SETI, το Breakthrough Listen και επιστημονικά ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο έναν νέο αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που μπορεί να ξεχωρίσει καλύτερα τα πιθανά εξωγήινα σήματα από τους θορύβους που εκπέμπονται από τον πλανήτη μας.

«Το βασικό ζήτημα με κάθε αναζήτηση τεχνικής υπογραφής είναι να ψάξεις μέσα σε αυτό τον τεράστιο σωρό σημάτων να βρεις τη βελόνα, που μπορεί να είναι μια εκπομπή από έναν εξωγήινο κόσμο. Η συντριπτική πλειονότητα των σημάτων που ανιχνεύονται από τα τηλεσκόπια μας προέρχεται από τη δική μας τεχνολογία: Δορυφόρους GPS, κινητά τηλέφωνα και άλλα παρόμοια», τόνισε Στιβ Κροφτ από το Breakthrough Listen.

«Ο αλγόριθμος του Πίτερ μας δίνει έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο να φιλτράρουμε τη στοίβα από άχυρα και να βρίσκουμε σήματα που έχουν τα χαρακτηριστικά που περιμένουμε από τις τεχνοϋπογραφές».

Τα οκτώ σήματα φαίνεται πως προέρχονται από την κατεύθυνση πέντε αστέρων, τα οποία κυμαίνονται από 30 έως 90 έτη φωτός μακριά. 

Τα σήματα μοιάζουν με εξωγήινα για τρεις λόγους: 

  1. ήταν στενής ζώνης, γεγονός που υποδεικνύει μια εξωγήινη πηγή,
  2. παρουσίαζαν «κλίση», που σημαίνει ότι η προέλευση των σημάτων είχε κάποια σχετική επιτάχυνση με τις κεραίες μας, οπότε δεν θα μπορούσε να προέρχεται από τη Γη.
  3.  εμφανίστηκαν σε παρατηρήσεις με πηγή ON και όχι με πηγή OFF, ενώ οι ανθρώπινες ραδιοπαρεμβολές εμφανίζονται συνήθως τόσο σε παρατηρήσεις ON όσο σε OFF

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

📸Bryan Goff/Unsplash

Δείτε επίσης