Επιστήμονες μετέφεραν ασύρματα ενέργεια σε απόσταση 30 μέτρων  

απο Cyclades Open

Η φόρτιση συσκευών χωρίς να συνδέονται κάπου ή να βρίσκονται σε ειδική επιφάνεια, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά, αφού επιστήμονες στη Νότια Κορέα κατάφεραν να μεταδώσουν 400mW ενέργειας ασύρματα, σε απόσταση 30 μέτρων. Η ισχύς της ενέργειας μπορεί να μην είναι ακόμα αρκετή για τηλέφωνα και laptops, φτάνει όμως για να τροφοδοτήσει μικρούς αισθητήρες.

Η μετάδοση έγινε με laser, με έναν απόλυτα ασφαλή τρόπο, αφού όταν δε βρίσκεται σε χρήση το laser επιστρέφει σε low power mode.

Ενώ οι περισσότερες προσεγγίσεις απαιτούν από τη συσκευή που λαμβάνει την ενέργεια να βρίσκεται σε ειδική επιφάνεια ή να είναι ακίνητη, η φόρτιση μέσω laser επιτρέπει τη αυτορυθμιζόμενη ευθυγράμμιση χωρίς διεργασίες ανίχνευσης, αρκεί ο πομπός και ο δέκτης να μην έχουν κάτι ανάμεσά τους.

Ο πομπός ήταν εξοπλισμένος με φωτοβολταϊκό κύτταρο για να μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρισμό, ενώ ο δέκτης ήταν μόλις 10×10 χιλιοστά, αρκετά μικρός για να χωρέσει σε αισθητήρα. Έτσι, αισθητήρες σπιτιού όπως αυτός της θερμοκρασίας ή της πόρτας, θα μπορούσαν να φορτίζονται ασύρματα.

Το laser έχει μήκος κύματος 1550 νανόμετρα, κάτι που το τοποθετεί στο πιο ασφαλές φάσμα των υπέρυθρων ακτίνων, καθώς δεν μπορεί να βλάψει το δέρμα ή τα μάτια.

Η ομάδα πρέπει να βελτιώσει το φωτοβολταϊκό κύτταρο για να μπορεί να μετατρέπει περισσότερη ενέργεια σε ηλεκτρισμό, για να μπορέσουμε να φορτίσουμε μια μέρα ένα κινητό με αυτόν τον τρόπο. Θα μπορούσε επίσης να προσφέρει πολλαπλούς δέκτες για ταυτόχρονη φόρτιση πολλών συσκευών.

Μπορεί να είναι οι πρώτες μέρες αυτής της τεχνολογίας αλλά οι εφαρμογές της δεν περιορίζονται στις προσωπικές συσκευές μας. Η ασύρματη μεταφορά ενέργειας θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση και στη βιομηχανία, όπου η τοποθέτηση και η συντήρηση καλωδίων είναι δύσκολη.

Χρησιμοποιώντας το σύστημα φόρτισης με laser για να αντικαταστήσουμε τα καλώδια ηλεκτρισμού στα εργοστάσια, θα μπορούσε να έχει τεράστια οφέλη στα κόστη συντήρησης και αντικατάστασής τους. Αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο ειδικότερα σε απαιτητικά περιβάλλοντα, όπου οι ηλεκτρικές συνδέσεις μπορούν να προκαλέσουν παρεμβολές ή κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Optics Express.

Πηγή: Unboxholics/Αλέξανδρος Καρατζάς
📸Alexandar Todov/Unsplash

Δείτε επίσης