Επιτροπή Αγώνα Σκύρος SOS για την σωτηρία του βουνού της Σκύρου: Όταν ο «επενδυτής» πιάνει πάτο….

απο Cyclades Open

Με μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία, το υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογεί την έγκριση αιολικού πάρκου 58 ανεμογεννητριών στη νότια Σκύρο, σε μια παρθένα περιοχή.

Μετά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων, κυρίως λόγω της ύπαρξης εκεί της μεγαλύτερης αποικίας μαυροπετρίτη στη χώρα μας, το υπουργείο ζήτησε από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) να προτείνει αντισταθμιστικά μέτρα για το απειλούμενο γεράκι… σε άλλες περιοχές, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο Γιώργος Λιάλιος.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από την Επιτροπή Αγώνα για την σωτηρία του βουνού “Σκύρος S.O.S”

Σε μια ύστατη προσπάθειά της να υλοποιήσει τα καταστροφικά της σχέδια για τον αφανισμό ενός ολόκληρου νησιού, αγνοώντας τα τελευταία 18 χρόνια την απόφαση των κατοίκων και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των επίσημων φορέων (που οδήγησαν τον Οκτώβρη του 2013 στην απόρριψη του έργου από τον Υπουργό Περιβάλλοντος) η ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΣΚΥΡΟΥ Α.Ε. προσπαθεί να «πείσει» το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) για το παράλογο!

Το χρονικό:

Τον Αύγουστο του 2022 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), γνωμοδοτεί τεκμηριωμένα αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση των 58 ανεμογεννητριών στην προστατευόμενη περιοχή του Κόχυλα, αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις του έργου στη βιοποικιλότητα και στην ακεραιότητα των περιοχών Natura 2000 της Σκύρου.

Τον Ιανουάριο του 2023, ο «επενδυτής», κατ’επίκληση του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2022/2577 του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 2022, ζητάει από το ΥΠΕΝ την αδειοδότηση του έργου υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για έργο υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος.

Τον Φεβρουάριο του 2022 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ δέχεται την παραπάνω αίτηση και προτείνει αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να ενισχυθούν τα είδη που θα απειληθούν στη Σκύρο….. σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στις 28 Μαρτίου 2023 η ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΣΚΥΡΟΥ καταθέτει τεχνική έκθεση στην οποία παρουσιάζει αναλυτικά τις παραπάνω προτεινόμενες δράσεις χωρίς κανένα νομικό, δεοντολογικό και ηθικό υπόβαθρο.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΥΠΕΝ η διαδικασία έγκρισης Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της περιοχής. Και ενώ ήδη έχει δημοσιοποιηθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που προβλέπει τον καθορισμό Ζωνών Απόλυτης Προστασίας της Φύσης, Προστασίας της Φύσης και Περιφερειακής Ζώνης, στις οποίες απαγορεύεται η εγκατάσταση αιολικών σταθμών.

Καλούμε τον Υπουργό και τους αρμόδιους να μην προχωρήσουν στην αδειοδότηση, να μην εξυπηρετήσουν άνομα συμφέροντα, να σεβαστούν την βούληση της τοπικής κοινωνίας, τους νόμους και την συνταγματικότητα.

Η Σκύρος δεν υποκύπτει σε καμία μεθόδευση!

Συντονιστικό Όργανο ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΡΟΣ S.O.S.

Δείτε επίσης