Έρχεται νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για αιγιαλούς, παραλίες και καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open
Έρχεται νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για αιγιαλούς, παραλίες και καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις

Η νέα χρονιά ξεκινά με ευχές να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Στο Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ο χρόνος να είναι χρήμα οπότε μαζί με τις ευχές δρομολογούνται κινήσεις που αφορούν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας , αλλά και την διευθέτηση των μέχρι τώρα κακώς κειμένων που την αφορούν.

Δύο δημοσιεύματα σήμερα ένα στο News24/7 και ένα στην Ημερησία μας πληροφορούν πως το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει νομοσχέδιο που αφορά καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου, αλλά και νομοσχέδιο σχετικό με τους αιγιαλούς και τις παραλίες όπου “προωθούνται αλλαγές στην νομοθεσία για την εκμετάλλευση τους” το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ημερησίας και την Σίσσυ Σταυροπιερράκου “θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό  που θα προβλέπει ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα δημοπρατήσεων χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Θα υπάρξει ένα  νέο πλέγμα παρεμβάσεων στη νομοθεσία για την εκμετάλλευση του αιγιαλού και της παραλίας με την ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις δημοπρασίες. Στο σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία μιας εφαρμογής μέσω της οποίας θα ενημερώνεται ο πολίτης για  τη νομιμότητα σχετικά με  τις ξαπλώστρες στις παραλίες ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά που παρουσιάστηκαν πέρυσι με το «κίνημα της πετσέτας»”.

Όπως αναφέρει το News24/7.gr και ο Γιώργος Αλεξάκης “με νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία προωθούνται αλλαγές στην νομοθεσία για την εκμετάλλευση του αιγιαλού και της παραλίας με όρους απόλυτης διαφάνειας. Προβλέπεται η ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις δημοπρασίες ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών και να επιτευχθεί υψηλό τελικό τίμημα, όπως κατέδειξε η εφαρμογή ήδη από το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2024, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση του αιγιαλού και της παραλίας”.

Τα άρθρα μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Τα κινήματα επομένως αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την διαβούλευση, μόλις αυτή τεθεί δημόσια και γίνει γνωστό τι ακριβώς περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που αφορά αιγιαλούς, παραλίες και την εκμετάλλευσή τους.

Πέρυσι τα κινήματα για ελεύθερες παραλίες (και όχι κίνημα για ελεύθερη τοποθέτηση πετσέτας όπως επικράτησε στα Μέσα) και ελεύθερη δημόσια πρόσβαση έγιναν πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο με τα ΜΜΕ να αφιερώνουν πολύ χρόνο στην ανάδειξη των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η υπερεκμετάλλευση και η παράνομη ανάπτυξη ομπρελών, ξαπλωστρών και άλλων αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλούς και παραλίες με την Πάρο και τη Νάξο να πρωτοστατούν στην διεκδίκηση του αυτονόητου και το κίνημα των πολιτών να εξαπλώνεται σ’ όλη την Ελλάδα.

Μέσα από την δράση των κινημάτων αναδείχθηκαν πλείστες αυθαιρεσίες και παρανομίες που υποβαθμίζουν το περιβάλλον (πολλές παραλίες βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές Natura) ή τις καταστρέφουν με την αλόγιστη επέκταση ομπρελοκαθισμάτων, τραπεζοκαθισμάτων εστιατορίων στις παραλίες και τις επεμβάσεις (βλ. Λίνδο), κατάληψη παραλιών, χωρίς καν να υπάρχει άδεια, αναδείχθηκε η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας που αφορά τον υπεύθυνο φορέα που είναι αρμόδιος για την διαχείριση τους, ενώ είδαμε και φαινόμενα κρυφτού ‘επαγγελματιών” με τις αρχές όπου, εν όψει ελέγχου, μαζεύονταν τα πάντα από τις παραλίες και την επόμενη μέρα στήνονταν ξανά στη θέση τους.

Το νομοσχέδιο λοιπόν για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και για λόγους βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας τους περιβάλλοντος, για την οποία γίνεται πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το καλοκαίρι είναι κοντά και τα κινήματα των πολιτών παραμένουν σε εγρήγορση.

Στα παραπάνω θα θέλαμε να προσθέσουμε και μια ακόμα είδηση που αφορά ακίνητα του δημοσίου και την αξιοποίησή τους, ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση. Πριν ένα μήνα περίπου πραγματοποίησε το πρώτο του συνέδριο το Υπερταμείο που στόχο είχε την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού φορέα. “Η δημόσια περιουσία μπορεί να αναδειχθεί σε καταλύτη της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, με την συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να αποτελεί βασική προϋπόθεση” ανέφεραν τα μέλη του πάνελ με θέμα τον τουρισμό, στο 1ο συνέδριο του Υπερταμείου.

Σχετικά με το συνέδριο μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε στον σχετικό σύνδεσμο που ακολουθεί:

Φωτογραφία: ΚΙΝΗΜΑ《ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ》”Save the Beaches of Naxos NOW!”

Δείτε επίσης