Έρευνα: Στον πάτο της Ευρώπης η Ελλάδα στις δημοκρατικές ελευθερίες εν καιρώ πανδημίας

απο Cyclades Open

Έρευνα του Guardian κατέδειξε ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες γνώρισαν πολύ μεγάλο πλήγμα στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Δεν κολακεύει την Ελλάδα η έρευνα που δημοσίευσε την Τετάρτη ο Guardian για την παραβίαση των δημοκρατικών ελευθεριών στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε από το Iνστιτούτο Varieties of Democracy αφενός αναδεικνύει το σχετικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ δυτικής και ανατολικής Ευρώπης (οι όροι είναι απολύτως γεωγραφικοί) και αφετέρου δείχνει ότι στην Ελλάδα οι δημοκρατικές ελευθερίες παραβιάστηκαν ουκ ολίγες φορές από το Μάρτιο του 2020 και μετά.

Πιο συγκεκριμένα στο σχετικό χάρτη, οι χώρες με τις λιγότερες παραβιάσεις απεικονίζονται με μπλε και οι χώρες με τις περισσότερες με κόκκινο. Η Ελλάδα, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και εσείς, βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο μεταξύ 12 χωρών για τις οποίες μελετήθηκαν στοιχεία και καταγράφει χειρότερες επιδόσεις από τη γειτονική Βουλγαρία που δεν είναι πρότυπο φιλελεύθερου κράτους.

Οι χειρότερες παραβιάσεις παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν στη Σερβία όπου, μεταξύ άλλων, στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Σ’ αυτές τις κατηγορίες πληθυσμού απαγορεύτηκε η έξοδος από τα κέντρα κράτησης για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η έρευνα ανέδειξε επίσης το γεγονός ότι κάποιες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης με ιστορικό προηγούμενο στις παραβιάσεις δημοκρατικών ελευθεριών η πανδημία αποτέλεσε πρόφαση για περαιτέρω αντιδημοκρατικά μέτρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Σλοβενία, η κυβέρνηση της οποίας έσπευσε να αλλάξει επί τα χείρω την περιβαλλοντική νομοθεσία της και να βάλει περιορισμούς, νομικούς και οικονομικούς, στη δράση αναγνωρισμένων ΜΚΟ.

Πηγή: News247

Δείτε επίσης