Εργαζόμενοι με κορονοϊό: Μόνο με ιατρική γνωμάτευση δικαιούνται άδεια και επιδότηση από τον ΕΦΚΑ

απο Cyclades Open

Πολλές απορίες έχουν οι εργαζόμενοι που νοσούν με κορονοϊό για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να πάρουν την 5ήμερη άδεια που δικαιούνται προκειμένου να μπουν στην υποχρεωτική καραντίνα αλλά κυρίως για το πώς θα πληρωθούν την αναρρωτική τους άδεια, καθώς οι γκρίζες ζώνες είναι πολλές και απαιτούνται πολλές διευκρινήσεις.

Όπως έδειξε το ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου στο OPEN, οι εργαζόμενοι που νοσούν από κορονοϊό μπορούν να πάρουν τη σχετική άδεια και την επιδότηση που δικαιούνται αλλά και την επιδότηση από τον ΕΦΚΑ μόνο με ιατρική γνωμάτευση.

Αναλυτικότερα, μετά το θετικό τεστ, οι εργαζόμενοι πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ για να εξασφαλίσουν τη σχετική γνωμάτευση και στη συνέχεια να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ για την επιδότηση ασθενείας, η οποία καλύπτει ένα μέρος του μισθού τους. Το ποσό που υπολείπεται το καλύπτει ο εργοδότης.

Όπως σημείωσε στο OPEN η Γενική Γραμματέας εργασίας, κυρία Άννα Στρατινάκη «εάν δεν είναι εφικτή η τηλεργασία είτε από τις συνθήκες εργασίας, είτε από την κατάσταση του νοσήσαντα, εργαζόμενου, τότε γίνεται αναπλήρωση».

Τι συμβαίνει με όσους δεν έχουν ιατρική γνωμάτευση

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που δεν έχουν ιατρική γνωμάτευση, δικαιούνται 5ήμερη νόμιμη απουσία από την εργασία τους, λόγω νόσησης από κορονοϊό με θετικό rapid τεστ. Το ερώτημα είναι όμως τι συμβαίνει με την αναπλήρωση των ωρών εργασίας που έχασαν.

Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας και εκείνοι δικαιούνται την 5ήμερη άδεια την οποία πληρώνει ο εργοδότης. Ωστόσο, μετά το τέλος της ο εργαζόμενος υποχρεούται να αναπληρώσει το 50% των ωρών εργασίας που έχασε κατά τη διάρκεια της καραντίνας του.

Φυσικά αυτή η φόρμουλα ισχύει μόνο στην περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να τηλεργαστεί, ωστόσο, οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για αυθαιρεσίες εργοδοτών.

Νόμιμη αναπλήρωση ωρών

Σημειώνεται ότι ο εργαζόμενος επιτρέπεται να απασχοληθεί μόνο μία ώρα επιπλέον του 8ωρου του για να αναπληρώσει την χαμένη εργασία κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με τροποποίηση στο gov.gr, ο εργαζόμενος θα μπορεί πλέον να τυπώνει το θετικό rapid test και να το αποστέλλει στον εργοδότη του για να δικαιολογεί την άδειά του.

Πηγή: ethnos.gr

Δείτε επίσης